Truksnis: Nekustamā īpašuma nodoklis neglābs budžetu, tie ir meli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jūrmalas mērs Gatis Truksnis uzskata, ka apgalvojumi par nepieciešamību pārcelt nodokļa slogu no ienākumiem uz nekustamo īpašumu ir meli, jo no nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumiem valsts saņems mazāk, nekā zaudēs, pazeminot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, intervijā Latvijas Radio 4 sacīja Truksnis. 

Truksnis stāstīja, ka Jūrmalā ir ļoti daudz nelielu vecu privātmāju, kuru iedzīvotāji nav spējīgi samaksāt lielu nodokli, tāpēc pašvaldība tiem iedzīvotājiem, kuri deklarējuši savu dzīvesvietu pilsētā, piešķir 70% nodokļu atlaides.

Kūrortpilsētas mērs skaidroja, ka turīgie lielo villu īpašnieki, kuri maksā lielu nekustamā īpašuma nodokli, vienalga nedeklarēs savu dzīvesvietu Jūrmalā. Savukārt vairāki tūkstoši cilvēku, kas deklarē savu dzīvesvietu pilsētā un saņem nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, to kompensē, jo no deklarētajiem iedzīvotājiem pašvaldība saņem daļu no ienākuma nodokļa.

„Tā bija mana ideja [piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi] pirms diviem gadiem. Mums ir aptuveni 25 000 nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju, aptuveni 13 000 kadastra vienību. Cilvēki vienkārši nebija spējīgi maksāt! Kaut kur Jelgavā vai Jēkabpilī piemājas zemesgabalu īpašniekiem, iespējams, bija jāmaksā 25 – 30 lati gadā, bet Jūrmalā tie bija 600, 700, 800 lati augstās kadastra vērtības dēļ. Tad radās ideja piešķirt 70% atlaidi tiem, kas deklarēti Jūrmalā. Visi ārzemnieki, kas pērk nekustamo īpašumu, lai iegūtu termiņuzturēšanās atļauju, maksā pēc pilnas programmas,” skaidroja Truksnis.

Viņš noliedza, ka atlaides nestu pilsētai lielus zaudējumus, jo no mazāk turīgiem cilvēkiem iegūt pilnu nodokli nebija reāli, atsavināt īpašumus par nodokļu nemaksāšanu ir ilgi, turklāt nekādiem turīgiem cilvēkiem nevarētu pārdot mazas mājas ar nelielu zemes gabaliņu divus kilometrus no jūras.

Tagad pilsētniekiem ir motivācija deklarēt savu dzīvesvietu Jūrmalā, un pašvaldība iegūst 80% no viņu nomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (20% saņem valsts).  

Truksnis pauda pārliecību, ka vēlme pārnest nodokļa slogu no darbaspēka nodokļiem un nekustamo īpašumu ir maldi, jo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi būs ar kaut ko jākompensē.

„Kāpēc es to uzskatu par muļķību? Tāpēc, ka cipari liecina – no pievienotās vērtības nodokļa valsts budžets saņem aptuveni 1,8 miljardus eiro, no akcīzes – 0,8 miljardus, no nekustamā īpašuma nodokļa – 150 miljonus. Mēs Jūrmalā varam kaut dubultot nekustamā īpašuma nodokli, bet vienalga fiskālais efekts budžetā būs mazāks nekā 1%. Pasniegt to kā panaceju, it kā  visas problēmas var atrisināt ar nekustamā īpašuma nodokļa palīdzību, ir vienkārši meli. To nevar izdarīt, jo tādas naudas masas tur nav,” sacīja Truksnis.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti