Panorāma

Miris ārsts, akadēmiķis, Triju zvaigžņu ordeņa kavalieris Viktors Kalnbērzs

Panorāma

Sarkanais brīdinājums par karstumu!

Parāda atlaišana prasīs pusgadu un maksās 100 eiro

Trūcīgajiem neliela parāda atlaišana prasīs pusgadu un maksās 100 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No nākamā gada sākuma trūcīgie iedzīvotāji vienu reizi dzīvē varēs atbrīvoties no parādiem, kas radušies no patēriņa kredītiem, tajā skaitā “ātrajiem kredītiem”. Procedūra gan aizņems aptuveni pusgadu, un tai ir daudz nosacījumu, savukārt izmaksas par parādu atlaišanu plānotas 100 eiro apmērā.

Parādu atlaišanas likumu varēs izmantot iedzīvotāji no maznodrošinātām vai trūcīgām mājsaimniecībām. Likums attiecas tikai uz patēriņa kredītiem un summām robežās no 500 līdz 5000 eiro.

Jāizpildās arī vairākiem citiem nosacījumiem, piemēram, parādsaistības radušās ne agrāk kā pirms trim mēnešiem, no tām 20% jau ir nomaksāti, savukārt mēneša ienākumi parādniekam nedrīkst pārsniegt minimālo algu jeb 500 eiro.

Iespēju no parādsaistībām atbrīvoties varēs izmantot tikai tie, kas vismaz gadu dzīvo Latvijā vai ir Latvijas nodokļu maksātāji.

"Tā bija mūsu pašu iniciatīva. Kāpēc bankas ar tādu nāca klajā – jo novēroja, ka ir ļoti daudz klientu, kuriem ir sabojāta kredītvēsture, un viņiem nav iespēju atgriezties atpakaļ ekonomikā," teica Finanšu nozares asociācijas pārstāvis Edgars Pastars.

Komercbankas pārstāvošās Finanšu nozares asociācijas pārstāvis stāstīja, ka jaunais likums kreditoriem noteikti radīs zaudējumus. Lielākie cietēji gan, visticamāk, būšot parādu piedziņas firmas, kurām bankas un citi aizdevēji neatmaksātos parādus cedējušas.

"Vislielākais līgumu skaits, kad vispār šādi parādi veidojās, bija pēc 2011. gada, proti, tad, kad tika sākta licencēšana šīm saucamajām “ātro kredītu” kompānijām. Tad šīs maksātnespējas vērtēšanas prasības varbūt likumos nebija pietiekami augstas, un šos aizdevumus varēja izsniegt brīvāk. Tur arī šis lielākais līgumu skaits ir saveidojies. Jāteic, ka šīs summas nav lielas, bet viņu ir daudz," piebilda Pastars.

Maksimālās aplēses ir, ka likumu varētu izmantot 40 000 cilvēku, norādīja Pastars.

Procedūra atbrīvošanai no parāda gan nebūs viegla. Vispirms parādniekam jāsavāc visi vajadzīgie dokumenti, kas apliecina atbilstību kritērijiem. Pieteikums jāiesniedz notāram. Šobrīd plānots, ka par notāra pakalpojumu būs jāmaksā 100 eiro, norāda Tieslietu ministrija. Tad sekos divu nedēļu pārdomu periods izvērtēšanai, vai iespēju vienreiz dzīvē atbrīvoties no parāda izmantot tieši tagad. Notārs prasīs viedokli arī kreditoram, un iebildumu gadījumā notārs abas puses centīsies tuvināt.

"Objektīvi raugoties, tas būs apmēram ne mazāk kā pusgads, bet, lai to visu [veiktu], ko likums ir uzdevis parādniekam un pārējiem iesaistītajiem, tas ir objektīvs laiks, kas vienkārši ir nepieciešams," sacīja Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektors Gints Litvins.

Parādniekam šajā laikā būs jāapgūst finanšu pratības kursi. Nodarbinātības valsts aģentūra norāda, ka to varēs apgūt pašmācības ceļā un testu kārtot attālināti.

Pēc atbrīvošanas no parāda sekos divu gadu “monitoringa periods”, kurā jaunus patēriņa kredītus ņemt nevarēs.

Būs arī vairāki citi pienākumi, piemēram, jākonsultējas sociālajā dienestā un jāmeklē darbs.

"Gadījumā, ja persona neaiziet uz sociālo dienestu trīs mēnešu laikā, persona nemeklē aktīvi darbu, nestājas darba tiesiskajās attiecībās vai nestājas bezdarbnieka uzskaitē, vai  nedibina saimniecisko darbību, tad notāram ir pienākumus tiesā vērsties ar lūgumu atcelt piešķirto atbrīvošanu no parādsaistībām," skaidroja Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta direktore Olga Zeile.

Likums par fizisku personu atbrīvošanu no parādsaistībām spēkā stāsies nākamā gada 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti