Dienas ziņas

Atzīmē Oskara Kalpaka 140 gadu jubileju

Dienas ziņas

Valdība pagarina ārkārtējo situāciju līdz 28. februārim

Jaunieši rada ideju, kā vienaudžiem atrast darbu

Trīs jauniešu komanda uzvar konkursā ar ideju par lietotni vienaudžu nodarbinātībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Trīs jaunieši, katram dzīvojot citā Latvijas pilsētā, kopīgi ir radījuši ideju, kam devuši nosaukumu “Darbmeklis”. Tā būtu lietotne, kurā satiktos vēl nepilngadīgi jaunieši un darba devēji, dodot iespēju jauniešiem gūt nelielus ienākumus un pirmās darba pieredzes. Konkursā 105 komandu konkurencē “Darbmekļa” idejas autori atzīti par labākajiem Baltijā.

Trīs 17 gadus veci jaunieši no Valmieras, Gulbenes un Talsiem sešus mēnešus intensīvi strādāja pie starptautiska konkursa “Solve for Tomorrow” idejas, kas aicināja izmantot tehnoloģijas, lai vairotu labsajūtu un padarītu dzīvi jēgpilnāku. Baltijā labākās idejas autori savā starpā nemaz nebija pazīstami.

“Pateicoties tehnikai un mūsdienu iespējām... Mēs tikāmies vienu reizi, nesen Elza ieraudzīja Māri dzīvē. Tikai vienu reizi dzīvē viņa ir redzējusi Māri aci pret aci. Un jau pēc konkursa dzīvē. Un mēs tiešām pierādījām to, ka virtuālā dzīve savieno realitāti,” pastāstīja “Darbmekļa” idejas autori Māris Jermacāns un Agnese Keita Birzniece.

“Darbmeklis” iecerēta kā platforma, kur darba devēji varētu publicēt piedāvājumus galvenokārt īstermiņa vai brīvprātīgiem darbiem. Un jaunieši kartē varētu izpētīt sava reģiona piedāvājumus. Lietotne paredzēta jauniešiem no 13 līdz 25 gadiem, taču galveno akcentu paredzēts likt tieši uz nepilngadīgajiem darba meklētājiem.

“Tas ir vecums, kad, piemēram, pa vasarām tev jau sāk gribēties darīt, pastrādāt. Piemēram, nopelnīt naudiņu kārumiem vai gribas uz kaut kurieni aizbraukt, vai kaut ko nopirkt. Vai arī tu jau sāc krāt savai pieaugušā dzīvei. Tu vari nopelnīt šo naudu un plus tu gūsti pieredzi nākamajiem darbiem, lai tev ir lielāka iespēja, ka tevi pieņems darbā, ja tev ir pieredze,” skaidroja “Darbmekļa” idejas autore Elza Tālberga.

Uzvara starptautiskajā konkursā jauniešiem ir bez saistībām, un ideja viņiem obligāti nav jāīsteno. Autori atzina, ka šobrīd ir pārdomās, jo saprot, ka peļņu tā nenestu un pašiem arī nebūtu pa spēkam lietotni izveidot. Tāpēc, iespējams, viņi to nodos kādam citam, jo uzskata, ka “Darbmeklis” mazinātu bezdarba problēmu.

“Manuprāt, paņemt darbinieku, kurš nav pieredzējis, tas ir vislabākais, ko tu vari izdarīt, jo tu viņu vari kā no māla izveidot tādu, kādu tu gribi, lai viņš ir darbinieks,” pauda Elza Tālberga.

Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK) apliecināja, ka darba devējiem jauniešu darbaspēks patiešām ir interesants nelieliem īstermiņa darbiem vai mazāk atalgotiem pienākumiem, kas pieaugušajiem nav pievilcīgi.

“Tie noteikti nebūs darbi, kas prasa kādu īpašu sagatavotību vai garas apmācības. Tie arī noteikti nebūs darbi, kur ir kādas bīstamas iekārtas vai saskarsme ar bīstamām vielām, kur darba devēji nemaz nevar iesaistīt nepilngadīgos,” norādīja LDDK izglītības eksperte Anita Līce.

Līdzīgi norādīja “CV-online Latvia” personāla atlases nodaļas vadītājs Kaspars Kotāns: “Tie, protams, vairāk vai mazāk būtu dažādi vienkārši darbi. Un tie varētu saistīties gan ar kaut kādām fiziskām aktivitātēm, gan ar kaut kādiem palīgdarbiem, piemēram, birojos vai ar informācijas ievadēm un tamlīdzīgām lietām, ko tāds jaunietis pilnīgi noteikti var darīt.”

“Darbmekļa” idejas autori konkursa finālā īpašu atzinību guva no Igaunijas ekspertiem, kuru vērtējumā lietotne risinātu nopietnu problēmu. Viņuprāt, ja jaunajai paaudzei ir šādas idejas, tad nākotne ir drošās rokās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti