Nakts ziņas

Zināmi 12 Eirovīzijas finālisti

Nakts ziņas

Hokeja izlases kapteinis S.Ozoliņš par sajūtām Olimpiādes atklāšanā

Banku peļņa aug jau otro gadu pēc kārtas

Trīs banku aiziešana no Latvijas tirgus pērn ļāvusi nostiprināties citiem spēlētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas komercbankām pagājušais gads bijis  stabilas un mērenas izaugsmes gads, kas lielā mērā pagājusi eiro ieviešanas zīmē. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotie dati liecina, ka Latvijas komercbankas pagājušajā gadā ir nopelnījušas 246,2 miljonus eiro. Pērn no Latvijas tirgus aizgājušas vairākas bankas, kas ļāvis nostiprināties lielākajiem tirgus spēlētājiem, kā arī audzis rezidentu noguldījumu apjoms, savukārt izaugsme pietrūkusi kreditēšanas sektorā.

Uz Eiropas valstu fona izskatāmies salīdzinoši labi - tā ļauj secināt par pērno gadu apkopotie Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati. Saskaņā ar tiem Latvijas banku kapitāla atdeves un kapitāla pietiekamības rādītāji pārsniedz eirozonas vidējo rādītāju. 

No Latvijas tirgus pērn 3 bankas - "GE Money banka", "Unicredit" banka un Hipotēku banka - ir aizgājušas, bet tas ir ļāvis nostiprināties citiem tirgus spēlētājiem. „Principā, par pagājušo gadu, redzam tendenci, ka ir samazinājies tirgus dalībnieku skaits - tātad atsevišķi dalībnieki ir pieņēmuši lēmumu iziet no tirgus, bet citi attiecīgi ir pārņēmuši šīs daļas, nostiprinājušies. Bet tajā pašā laikā mums ir jāskatās, kā tas ietekmē finanšu pakalpojumu pieejamību reģionos, lai mēs nākotnē neaizietu pa to ceļu, ka tikai ap Rīgu ir ērti pieejami šie pakalpojumi, bet citur tie iedzīvotājiem ir pieejami grūtāk,” pērno gadu raksturo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Kristaps Zakulis.

Saistībā ar banku sektoru par vienu no nozīmīgākajām problēmām nereti tiek uzskatīts salīdzinoši nelielais banku kreditēšanas apjoms, kurš turklāt arī pērn ir sarucis par 6,5 procentiem. Tas, pēc daudzu ekspertu domām, ierobežo Latvijas ekonomikas izaugsmi.

Zakulis atzīst, ka ātri šis jautājums nebūs atrisināms, un, visticamāk, finansējuma pieejamības uzlabošanai uzņēmumiem būs jāmeklē arī citi avoti - piemēram, riska kapitāla piesaisti un valsts atbalstu.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis uzsver, ka lielā mērā kreditēšanas apjomus nosaka valsts ekonomiskās vides prognozējamība. Un sagaidāms, ka šogad bankas uzņēmējus joprojām kreditēs piesardzīgi.

Iedzīvotāju sektorā gan finanšu eksperti kreditēšanas apjomu samazinājumu nevērtē negatīvi, norādot, ka tas ir vērtējuma arī kā iedzīvotāju piesardzīguma izpausme, un pievēršot uzmanību tam, ka iedzīvotāju noguldījumu apjoms bankās pieaug.

Jau ziņots, ka 2013.gads banku sektorā aizritēja mērenas attīstības zīmē, turpinot uzlaboties galvenajiem banku darbības rādītājiem, kopumā banku sektors gadu noslēdza ar 173 miljonu latu jeb 246,2 miljonu eiro peļņu, 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti