«Trikātas siera» bijušie strādnieki neziņā par savu nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Trikātas siera” ražotnes pārcelšana uz Jelgavu, kur atrodas SIA „Latvijas piens” ražotne, varētu sekmēt neziņā palikušo uzņēmuma bijušo strādnieku aizplūšanu no līdzšinējas darba un dzīves vietas. Paredzams, ka pieaugs bezdarbnieku skaits un mazināsies pašvaldības ienākumi.

Paši trikātieši notikušo uztver kā šoku, jo viņu tālākā nākotne vairs nav zināma. „Kopš mūs pārņem viens, otrs, mēs jau te sēžam kā uz pulvera mucas,” tā notikušo vērtē „Trikātas siera” darbiniece Nadežda Čerņavska, kura šajā ražotnē nostrādājusi 37 gadus un nu, visticamāk, būs to darbinieku skaitā, kuriem darbs tiks uzteikts. „Tas arī mani skars. Tas ir šoks. Kur es varu iet? Skola ir vienīgais darba devējs pagastā,” saka Nadežda.

„Strādā, viss kārtībā, un pēkšņi pēc Jāņiem - „hop” nav vairs darba,” saka Māris Kronbergs, kurš gan pats palicis bez darba, gan viņa dzīvesbiedre. Vīrietis stāsta, ka, jā, Trikātas ražotnes darbiniekiem ir piedāvāts pāriet strādāt uz Jelgavu, bet laukos, kur ir iekoptas savas piemājas saimniecības, tāda izšķiršanās nav vienkārša. „Tā kā pamest to visu negribu,” saka Kronbergs.

Trikātas pagastam, kā jau jebkurai lauku vietai, no svara ir katrs uzņēmums, tāpēc Beverīnas novada domes priekšsēdētāja Cilda Purgale vērtē, ka vietējie cilvēki būs spiesti darba meklējumos doties prom, un tas ietekmēs arī visu pagasta dzīvi, skolas, bērnudārzus. „Pēc diviem gadiem IIN mazināsies, pašvaldībai ienākumi samazināsies,” viņa saka.

SIA „Latvijas piens” valdes priekšsēdētājs Raimonds Freimanis, sākot sarunu, gan vispirms precizē jau medijos izskanējušo ziņu par atlaistajiem 6o darbiniekiem. „Šobrīd uz abpusēju vienošanos ir atlaisti 17 cilvēki. Tobrīd pavisam bija 34,” norāda Freimanis.

Freimanis arī norāda, ka ražotnes pārcelšanai uz Jelgavu ir objektīvs raksturs, jo Trikātas cehā iekārtas ir novecojušas. „Vairs nevar ražot ar šīm tehnoloģiskajām iekārtas. Viņas ir antīkas,” saka Freimanis.

Bet trikātieši to, ka siers ar viņu pagasta vārdu top jaunajā rūpnīcā Jelgavā, negatīvi vērtē vēl kādā ziņā, proti, ka tā ir pircēju mānīšana un ne tikai. „Mūsu siers ir daudz labāks nekā jaunajā rūpnīcā. Tā ir „Trikātas siera” vārda izmantošana (..) Jaunajā rūpnīcā nesanāk tāds,” saka Nadežda.

Novada domes priekšsēdētāja Cilda Purgale uzskata, ka no Trikātas vārda SIA „Latvijas piens” būtu jāatsakās.

Taču Freimanis atzīst, ka no Trikātas zīmola neatteiksies. „Tas ir īpašnieka jautājums, un īpašnieki ir nolēmuši šo zīmolu lietot,” atsaka Freimanis.

Trikātas pienotava ir viena no vecākajām Latvijā, par tās turpmāko likteni kooperatīva kopsapulcē lems jūlija beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti