Panorāma

Virsprokurors prasa brīvības atņemšanu Liepājas pedofiliem

Panorāma

LU Dabaszinātņu akadēmiskais centrs uzcelts!

"Trikātas" daļas "Latvijas pienā" gatavs pirkt "Latraps"

«Trikāta KS» nesteidz pārdot savas «Latvijas piena» daļas kooperatīvam «Latraps»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Palīgā grūtībās nonākušajiem piensaimniekiem gatavi nākt graudkopji. Graudu nozares zemnieku kooperatīvs "Latraps", kam jau pieder vairāk nekā 19% daļu ar dāsno valsts atbalstu uzceltajā rūpnīcā "Latvijas piens",  tagad gatavi atpirkt arī grūtībās nonākušā kooperatīva "Trikāta KS" daļas šajā uzņēmumā. Kaut "Trikāta KS" vadībai parādu problēma jau šonedēļ var maksāt uzņēmumu, tā pagaidām nesteidz piekrist šim darījumam.

Pēc pirmdien medijos izskanējušajām ziņām par plānoto uzņēmuma "Latvijas piens" kontrolpaketes pārdošanu Jelgavā otrdien agri no rīta sasaukta uzņēmuma dalībnieku kopsapulce. Starp jautājumiem galvenais izskatāmais bija saistīts ar kooperatīva "Trikāta KS" izteikto kapitāldaļu atpirkšanas piedāvājumu.

Lai gan sapulce sākotnēji prognozēta divas līdz trīs stundas gara, tā beidzās ātrāk. Tiesa, uzreiz visi uzņēmuma īpašnieki ārā vis nesteidza un savā starpā jau neoficiālā gaisotnē apsprieda iespējamos kooperatīva "Trikāta KS" kapitāldaļu atpirkšanas piedāvājumus.

No esošajiem ražotnes īpašniekiem šobrīd pirkt kooperatīvam "Trikāta KS" piederošās "Latvijas piena" daļas ir gatavs graudu ražotāju kooperatīvs "Latraps", kas otrdien aktualizējis pirms mēneša izteikto piedāvājumu.

"Viens ir tas, ko mēs spriedām, par kapitāldaļām. Otrs - cik vajadzīgs, lai rūpnīca darbotos efektīvi un būtu veiksmes stāsts. Priekš tā ir vajadzīgs investors, un mēs pie tā strādājam un meklējam, kas būtu partneris šajā projektā, lai viss darbojas," teica kooperatīva "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža.

Grūtībās nonākušā kooperatīva "Trikāta KS" vadītājs Uldis Krievārs gan šim piedāvājumam uzreiz nesteidz piekrist. Arī savos spriedumos par darījumu viņš bija lakonisks. "Mēs turpinām vest sarunas ar potenciālajiem pircējiem, tostarp ar "Latraps" (..)," teica Krievārs.

Ražotnes vadība atradusi veidu, kā nomaksāt vairāk nekā trīs miljonu lielo piena parādu kooperatīva "Trikāta KS" dalībniekiem.

Piedāvājums paredz ieķīlāt par labu kooperatīvam "Trikāta KS" rūpnīcas pamatkapitālā esošo "Trikātas" siera zīmolu, kas nesen novērtēts par diviem miljoniem eiro. Saistības solīts segt četru gadu laikā.

Ražotnes vadītāja Anita Skudra skaidro – viņa uzņēmumu pārņēmusi jau ar ievērojamiem parādiem. Pie vainas bijusi iepriekšējās vadības izvēlētā stratēģija – ražot industriālos piena produktus, kuriem krīzes laikā strauji nokritusi cena, radot problēmas piegādātājiem. Tāpat mēģināts nodrošināt īstermiņa apgrozāmos līdzekļus rūpnīcas darbam.

"Mēs esam pieprasījuši kredītbrīvdienas uz sešiem mēnešiem, lai varētu nostabilizēt rūpnīcas darbu, lai veiksmīgāk piesaistītu investorus un rūpnīca varētu nostāties uz kājām,"  teica Skudra, piebilstot, ka uzņēmumam nevajadzētu būt problēmām ar kredītmaksājumu segšanu.

Skudra gan norāda – situācijā, kad uzņēmumam ir parādi, grūti piesaistīt jaunu investoru. Tas, kad "Trikāta KS" izskatīs “Latvijas piena” piedāvājumu, nav zināms. Tikmēr ceturtdien Valmieras tiesa izskatīs zemnieku iesniegto maksātnespējas prasību pret kooperatīvu "Trikāta KS", kas esot kavējis samaksu par pienu.

Kooperatīva "Trikāta KS" vadītājs Uldis Krievārs medijiem iepriekš atklāja, ka par galveno iemeslu kooperatīvam piederošo "Latvijas piena" daļu pārdošanai ir kļuvuši šī piena pārstrādātāja kavētie maksājumi kooperatīvam.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju patlaban "Latvijas piena" īpašnieki ir kooperatīvi "Trikāta KS" ar 53,66% kapitāldaļu, "Dzēse" ar 20,94% kapitāldaļu, "Latraps" ar 19,62% kapitāldaļu, kā arī "VAKS" ar 5,87% kapitāldaļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti