Trešdaļu vilku uzbrukumu reģistrē Latgalē; iedzīvotājus aicina ziņot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šogad Valsts meža dienests (VMD) saņēmis informāciju par 33 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem. Trešā daļā vilku uzbrukumu mājlopiem reģistrēta Latgalē. Dienvidlatgales virsmežniecībā vien bijuši septiņi gadījumi. VMD aicina iedzīvotājus ziņot par vilku sirojumiem. Vilki ir limitēti medījamie dzīvnieki, un oficiāli atzītu uzbrukumu skaits turpmāk kalpo par pamatu vilku pieļaujamā nomedīšanas apjoma noteikšanai. Pašlaik drīkst nomedīt 280 vilkus gadā. 

Trešdaļu vilku uzbrukumu reģistrē Latgalē; iedzīvotājus aicina ziņot
00:00 / 03:28
Lejuplādēt

Puse no atļautā jeb 144 vilki jau nomedīti nepilnu triju mēnešu laikā kopš medību sezonas sākuma. Tas gan īpaši neatspoguļojas vilku nodarīto postījumu daudzumā.

Vilki Latgalē, jo īpaši pierobežā, siro. Par to liecina postījumi, kurus apkopojusi Dienvidlatgales virsmežniecības inženiere medību jautājumos Karīna Lazdāne.

„Dienvidlatgalē ir saņemti septiņi ziņojumi par vilku uzbrukumiem, lielākā daļa – četri –  notika Augšdaugavas novada Demenes pagastā. Un trīs notika vienā saimniecībā laikā no 7. augusta līdz 25. septembrim. Kopumā vilki ir nogalinājuši 25 dzīvniekus – 22 aitas, teļu un divus suņus,” pastāstīja Lazdāne.

Viens no vērienīgākajiem vilku sirojumiem bija Medumu pagastā pie saimniekiem Pjotra un Svetlanas Vasiļjeviem.

„Mums pusi aitu ganāmpulka vilks nokoda. Bija 15, un septiņas vilks saplosīja. Tas jau nav vienīgais gadījums. Demenes pagastā vilks teliņu un suni nokoda, pagājušogad mums pazuda divas aitas, vēlāk tikai kaulus atradām. Izskatās, ka vilku daudz ir savairojies,” stāstīja saimnieki.

„Vilks četras aitas nokoda un nedēļu vecu teliņu,” norādīja saimnieks Jans Truskovskis no Demenes pagasta, kurš pats ir pieredzējis mednieks.

„Zaudējumi ir, vienu aitu vidēji par 100–120 eiro pārdodu. Citiem ir šķirnes aitas, tad zaudējumi vēl lielāki,” viņš sacīja.

Pašlaik saimnieks ik dienu velta laiku, lai nomedītu vilku, kurš nodarīja postažu, un tic, ka ziemā, kad būs sniegs, to izdarīt būs vienkāršāk. Jans Truskovskis pārliecināts, ka vilkam nav jābūt par limitēto medījamo dzīvnieku.

Līdzīgas domās arī biedrības ''Daugavpils makšķernieku un mednieku saimniecība'' vadītājs Viktors Friliņš, kurš nav izbrīnīts par vilku sirojumu pieaugumu:

„Pie mums ir laba barības bāze. Viņi ir savairojušies, un tāds lēciens bija gaidāms. Viņi ne no kurienes nav atnākuši, tie ir vietējie vilki. Protams, viņi klejo lielākus attālumus, bet mēs viņus savairojam. Vajag darīt tā, lai vilki nebūtu limitētie un tos drīkstētu medīt. Viedokļi šajā jautājumā ir dažādi. Limitu nosaka visai Latvijai. Mednieki ir likuma paklausīgi cilvēki, un šajā gadījumā limita noteikšana bremzē vilku medīšanu.

Kad sākas īstās medības, limits jau ir izsmelts, un mēs tur vairāk neko nevaram darīt.”

Protams, limitu var ietekmēt ziņojumi par vilku postījumiem, aicinot informēt VMD par katru šādu gadījumu, norādīja inženiere medību jautājumos Lazdāne.

„Piešķirot papildu limitu, gadījumos, kad uzbrukumu skaits palielināts. Šobrīd limits iztērēts uz pusi, nomedīti 144 vilki, bet limits sezonā ir 280 vilki, tāpēc īsti runāt par palielinājumu uz šo medību sezonu nav šobrīd īstais laiks. Pašiem zemniekiem būtu jāpadomā par preventīvajiem pasākumiem, ja tie netiks veikti, vilku uzbrukumu skaits nemazināsies. Tie žogi vai tur, kur  vispār nav, to veicina, jo saimnieki domā par to, lai lops neaizmūk, nevis par to, lai vilks netiek iekšā,” norādīja Lazdāne.

VMD uzsver, nav pamata satraukties, ka vilki varētu uzbrukt iedzīvotājiem. Tas nav vilka dabā. Pēdējais zināmais gadījums, kad šis plēsējs uzbruka cilvēkam, bija pirms 20 gadiem. Tad vilks bija slims ar trakumsērgu.

Pašlaik Latvijas mežos varētu būt vairāk nekā 1000 pelēko plēsēju. Sezona to medībām ir līdz 31. martam. Medīšanai atlikuši limitētie 136 pelēči, precīzāk 135, jo saņemta informācija, ka Janam Truskovskim, kurš pieteica karu vilkiem, nedēļas sākumā izdevās nomedīt vilku, no kura sirojumiem cieta viņa saimniecība.

KONTEKSTS:

Pēdējā laikā katru gadu vilki ir uzbrukuši gan mājlopiem, gan mājdzīvniekiem, nodarot finansiālus zaudējumus īpašniekiem, tāpēc Valsts meža dienests aicina iedzīvotājus ziņot par lielo plēsēju uzbrukumiem mājlopiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti