Dienas ziņas

Pasniedz arheologa Jāņa Apalu balvu

Dienas ziņas

Usmas baznīcai - 80

Trešdaļa Latvijas internetveikalu nemaksā nodokļus

Trešdaļa Latvijas internetveikalu nemaksā nodokļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ēnu ekonomiku no nākamā gada sola apkarot arī internetā. Teju trešdaļa Latvijas interneta veikalu šobrīd nemaksā nodokļus. Tagad Valsts ieņēmumu dienestam (VID) dotas tiesības slēgt šādas ieprikšanās vietnes. Nākotnē izmaiņas varētu būt vēl plašākas un nodokļi par tirdzniecību Latvijā tiks prasīti arī globālajām iepirkšanās vietnēm.

Latvijas iedzīvotājiem šobrīd ir iespējas iepirkties vairāk nekā 1800 interneta veikalos, kuri izmanto domēnu “.lv”. Tomēr liela daļa šo veikalu darbojas nelegāli – preces tiek tirgotas, bet nodokļi maksāti netiek. Pēc VID informācijas, šādi rīkojas aptuveni viena trešdaļa komersantu. Cik lieli zaudējumi valstij šādi tiek nodarīti, īsti aplēst nav iespējams.

Nesen valdība apstiprinājusi likuma izmaiņas, kas ļaus VIDam bloķēt negodīgo interneta veikalu lapas Latvijas teritorijā, proti, tos, kuri izmanto domēnu “.lv”, šādi valsts cer iekasēt gadā vismaz papildus 500 tūkstošus eiro.

"Mēs esam konstatējuši, ka 50% nodokļu maksātāju ir savas interneta mājaslapas, kur tiek reklamētas preces, pārdotas preces un piedāvāti pakalpojumi. Tā kā e-komercijas apjoms ik gadu pieaug. Vienlaikus pieaug tas apjoms, kas šobrīd to darbību veic negodīgi un nereģistrējoties. [..] Mēs nevērsīsimies pret interneta veikaliem, kas veic legālu komercdarbību un maksā no tās nodokļus. Te ir runa par tiem, kas darbību neuzrāda, vai arī neuzrāda darbību kā struktūrvienību," skaidro VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane.

Tam, ka situācija nav normāla un ka ieņēmumu dienestam jādod šādas pilnvaras, piekrīt arī Latvijas interneta asociācijā. Tomēr uzsver - šādi sakārtot varēs tikai Latvijas interneta vidi. Bet - līdzko tie, kas tirgo preces, saņem paziņojumu, ka viņi ir aizdomīgi, "viņi pat par to neinteresējas, viņi nomaina domēna reģistrācijas numuru", saka Latvijas Interneta asociācijas valdes priekšsēdētājs Viesturs Šeļmanovs-Plešs.

Tiesa, Latvijas interneta veikali ir tikai daļa to komersantu, kuri ne vienmēr nomaksā visus nodokļus. Līdzīga problēma ir ar tādām kompānijām kā "E-bay" vai "AliExpress".

Finanšu ministre Reizniece-Ozola: "Tā ir mūsu laikmeta jauna parādība, kā "Booking.com" un citas, kas sniedz pakalpojumus šeit, bet nodokļi netiek maksāti. Nav plāna vērsties agresīvi pret šādām vietnēm, bet ir izveidota struktūrvienība, kas mēģina atrast veidu, kā sadarboties un vismaz daļu no nodokļiem, kas Latvijai pienākas, iekasēt."

Ministre gan atzīst – šobrīd prasības pret lielajām interneta tirdzniecības korporācijām par nodokļu nomaksu valstī, kurā tie veic tirdzniecību, vērš arī citas Eiropas Savienības valstis. Risinājumu, kā cīnīties ar nodokļu nenomaksu internetveikalos, kuri lieto domēnu “.com”,  politiķi Saeimā meklēs, skatot nākamā gada budžeta paketi.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti