«Trasta komercbankai» jāstājas Beļģijas tiesas priekšā par «Dexia» līdzekļu zādzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Beļģijas tiesa izdevusi rīkojumu Latvijas "Trasta komercbankai" ierasties tiesā saistībā ar līdzekļu zādzību Francijas un Beļģijas finanšu kompānijā "Dexia" 2008.-2009.gada finanšu krīzes laikā, vēsta laikraksts "De Standaard".

"Trasta komercbankai" tiesas priekšā jāstājas kopā ar hakeriem un atbildīgajiem par līdzekļu zādzību.

"Dexia" kritusi par upuri krievu un ukraiņu noziedzniekiem. 2009.gada februārī bankas apdrošināšanas uzņēmums konstatēja aizdomīgu darījumu 300 000 eiro apmērā, kas veikts no biznesa klienta konta.

"Dexia" prokuratūrā iesniedza sūdzību, un tagad tiek uzskatīts, ka noziedznieku banda kopumā nozagusi 1,7 miljonus eiro.

Šie līdzekļi tika pārskaitīti uz "Trasta komercbankas" kontu. Beļģijas tiesas tiesnesis ieguvis pierādījumus, ka banka zinājusi par šo līdzekļu iegūšanu pretlikumīgā ceļā.

Tiesas prāvu paredzēts sākt nākamgad.

"Trasta komercbankas" Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Elīna Bikuļča paskaidroja, ka tiesvedība ir saistīta ar bankas bijušā klienta un ar klientu saistīto fizisko personu pretlikumīgajām darbībām 2008.-2009.gadā. Banka sadarbību ar šo klientu pārtrauca 2010.gada jūnijā.

"Trasta komercbanka" neatzīst savu vainu nevienā no apsūdzībām, kā arī vērš uzmanību, ka tā nekādā veidā nav iesaistīta pretlikumīgajās darbībās, kurās tiek apsūdzēts bankas bijušais klients un ar to saistītās fiziskās personas.

Banku tiesvedības procesā pārstāv Beļģijas juridisko pakalpojumu sniedzējs.

Banka pārsūdzēs Briseles pirmās instances frančvalodīgā tribunāla tiesas apspriežu palātas 8.decembrī pieņemto lēmumu, ar kuru lietas izskatīšana no pirmstiesas izskatīšanas tiek virzīta izskatīšanai tiesā pēc būtības.

Kā ziņots, "Trasta komercbanka" darbojas kopš 1989.gada. Banka piedāvā pakalpojumus gan vietējiem, gan arī ārzemju klientiem.

"Trasta komercbankas" lielākais akcionārs ir Igors Buimisters. Saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas sniegto informāciju personas, kurām ir būtiska līdzdalība bankā, ir Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

AS "Trasta komercbanka" šī gada deviņos mēnešos strādāja ar 2,44 miljonu eiro zaudējumiem, bet grupas zaudējumi bija 4,37 miljoni eiro, teikts neauditētajā bankas finanšu pārskatā. Zaudējumi pamatā saistīti ar bankas investīcijām biznesa attīstībā un stratēģijas izmaiņām. Šīs investīcijas veidos pamatu bankas ilgtermiņa stratēģijai un attīstībai, teikts "Trasta komercbankas" paziņojumā.

Trešajā ceturksnī bankas aktīvi bija 524,9 miljoni eiro, kas ir par 56,21 miljonu eiro mazāk nekā 2014.gada noslēgumā. Trešā ceturkšņa beigās piesaistīto noguldījumu apjoms sasniedza 435,67 miljonus eiro, bet bankas kredītportfelis bija 98,98 miljoni eiro.

Bankas kapitāla atdeve jeb ROE šogad bija -7,09%, bet aktīvu atdeve jeb ROA - 0,49%.

Trešajā ceturksnī banka ieguldīja līdzekļus biznesa attīstībā saskaņā ar aprīlī apstiprināto jauno biznesa modeli.

Bankas konsolidācijas grupu veido meitasuzņēmums "TKB Līzings" un tā meitasuzņēmumi "TKB Leasing Tajikistan", "TKB LU" un "Project 1", kā arī bankas meitasuzņēmums "Heckbert C7 Holdings" un tā meitasuzņēmums "Ferrous Kereskedelmi KFT". Grupas aktīvu apjoms trešā ceturkšņa beigās bija 513,87 miljoni eiro, kas ir par 60,26 miljoniem eiro mazāk nekā 2014.gada beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti