De Facto

Somijas somālietis

De Facto

Somija aizvien plāno celt kopīgu atomelektrostaciju ar Krieviju

Tranzīta karus varētu noslēgt ar "Ventspils naftas" pārdošanu

Tranzīta karus varētu noslēgt ar «Ventspils naftas» pārdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tuvākajā laikā varētu notikt darījums ar "Ventspils naftas" akcijām, kas būtu simbolisks noslēgums ilgiem konfliktiem Ventspils tranzīta biznesmeņu starpā. Pagaidām nav skaidrs, vai tas tiks pieļauts no valsts puses, ņemot vērā, ka darījumā iesaistītie uzņēmumi figurē Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") kriminālprocesā, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Pēdējā gada laikā pieklusuši strīdi starp "Ventspils naftas" un saistīto uzņēmumu akcionāriem. Vairs netiek sasauktas sapulces visdīvainākajās vietās, lai konkurenti tajās nevarētu piedalīties. Šovasar tika izbeigtas "Ventspils naftai" daļēji piederošās "Latvijas Kuģniecības" meitas kompāniju tiesvedības pret bijušajiem "Latvijas Kuģniecības" darbiniekiem. Anglijas tiesā prasība tika vērsta arī pret Aivaru Lembergu, prasot arestēt viņam it kā slēpti piederošo mantu 135 miljonu dolāru vērtībā. Daudzajās tiesās jūlijā tika panākts izlīgums.

Bez miera bijušo ķildinieku starpā diez vai būtu iespējama "Ventspils naftas" akciju pārdošana, kam "De facto" guvis apstiprinājumu no vairākiem avotiem.

Iespējams, darījums noslēgsies jau nākamnedēļ. Izskanējis, ka "Ventspils naftas" 49,98% akciju īpašnieks "Vitol" varētu iegūt "Latvijas Naftas tranzītam" piederošos 43,25% "Ventspils naftas" akciju.

Kompānija "Latvijas Naftas tranzīts" atrodas "Ventbunkera" kontrolē, savukārt "Ventbunkers" zināmākie akcionāri ir Olafs Berķis, Igors Skoks un Genādijs Ševcovs, kā arī, iespējams, Aivars Lembergs, kuram arestēto mantu pārrauga advokāts no Šveices Rūdolfs Meroni. No informācijas publiskajos reģistros var nojaust, ka pēdējā gada laikā cita Lemberga oponenta Oļega Stepanova akcijas nonākušas "Vitol" grupas īpašumā.

Šonedēļ Lemberga tiesas prāvā cietušā pārstāvis Gatis Dirnēns nāca klajā ar informāciju, ka "Latvijas Naftas tranzītam" piederošo "Ventspils naftas" akciju pārdošana notiks otrdien, 15.septembrī. Tika izteikts lūgums steidzami uzlikt arestu ar šo darījumu saistītajām akcijām. "T2 Terminal" (iepriekš "Man-tess") advokāts Gatis Dirnēns pauda, ka akciju pārdošana var būtiski samazināt "Latvijas Naftas tranzīta" un tā īpašnieku aktīvu vērtību. Tādēļ var rasties situācija, ka Lemberga prāvas beigās var nebūt manta, ko vajadzības gadījumā konfiscēt. Tomēr tiesa šai lietai steidzamības kārtā nepievērsās, dodot pusēm laiku iepazīties.

Piektdien, 11.septembrī, kad "De facto" rīcībā nonāca informācija par iespējamo darījumu, Ģenerālprokuratūra nebija gatava komentēt darījuma ietekmi uz Lemberga kriminālprocesu.

Nākamā tiesas sēde paredzēta pēc divām nedēļām, proti, tad, kad darījums jau var būt noslēdzies. Tiesā "De facto" informēja, ka akciju pārdošana tiesai būtu jāvērtē, tomēr jāatzīmē, ka "Latvijas Naftas tranzīta" piederošās "Ventspils naftas" akcijas nav arestētas. Tās bija arestētas īsu brīdi, bet tagad aresti skar tikai "Ventbunkera" akcijas, un arī tikai tās, kas, iespējams, pieder Lembergam.

No otras puses - arestētās mantas pārvaldniekam Meroni, kurš vada "Ventbunkera" un "Latvijas Naftas tranzīta" padomes, ir pienākums sniegt skaidrojumus par savu rīcību. Meroni e-pastā raidījumam minēja, ka "kompetentā iestāde", neprecizējot - kura, ir informēta par nākotnes darījuma galvenajiem virzieniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti