Aktuāli

Saeimas vides komisijā notiks darba grupas sanāksme par aleju izciršanu

Aktuāli

LR korespondente Zane Mače un deputāts Vitālijs Orlovs par olšūnu likumu

Transporta eksperte Inga Antāne par Ostu un tranzīta padomes sanāksmi

Tranzīta eksperte Antāne: Situācija ar kravām ostās ir ļoti bēdīga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad pirmajos četros mēnešos kravu apjomi Latvijas lielajās ostās būtiski samazinājušies un situācija ir ļoti bēdīga, tāpēc Latvijai jādomā gan par tarifu politikas maiņu, gan jaunu kravu veidu piesaisti, trešdien, 6.jūnijā, Latvijas Radio atzina bijusī transporta un loģistikas asociācijas vadītāja Inga Antāne.

Antāne pastāstīja, ka šogad pirmajos četros viņas ieskatā “situācija ir ļoti bēdīga”, beramkravu apjoms pirmajos četros mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem četriem mēnešiem, samazinājās par 13%, ogļu kravu apjoms – par 21,4%, lejamkravu apjoms - par 26%, bet naftas produktu apjoms – par 27,9%.

Skaitļi liecina, ka situācija neuzlabojas, un nav nekādu objektīvu priekšnoteikumu, lai tas notiktu, jo Krievijā kravu apjoms pieaug, Krievija novirza tās uz citām ostām, norādīja Antāne.

Viņa piebilda, ka Latvijai jādara maksimāli iespējamais, lai saglabātu Latvijai raksturīgas ogļu un naftas kravas. Viena iespējama rīcība ir pārskatīt dzelzceļa tarifus, cenšoties maksimāli noturēt kravas ar dažādiem piedāvājumiem, pamainot cenu politiku, jo, piemēram, Baltkrievijas pārstāvji, kas transportē naftas produktus, atzinuši, ka Latvijas dzelzceļa tarifi ir par augstu.

Bet ārējie apstākļi neliecina, ka Krievija varētu mainīt savu politiku, ja vērojam situāciju Krievijā, kur ostās ir izaugsme, tāpēc jādomā par jaunu kravu piesaisti, norādīja Antāne.

Savukārt satiksmes ministrs Uldis Augulis (Zaļo un Zemnieku savienība) trešdien, 6.jūnijā, LTV “Rīta panorāmai” sacīja, ka situācija tranzītā nav tik ļoti slikta, jo, lai gan kravu apjoms samazinājies, ir pieaudzis vērtīgāko konteineru kravu apjoms, un arī kravu vērtība pieaugusi par aptuveni 22%.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka no Latvijas ostām šogad pirmajā ceturksnī nosūtīja un ostās saņēma 15,6 miljonus tonnu kravu, kas ir par 15,9% mazāk nekā pērn pirmajā ceturksnī.

Nosūtītas un saņemtas kravas Latvijas ostās 2018. gada 1. ceturksnī: 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti