Pusdiena

Pusdiena 07.08.2016

Pusdiena

Erdogans: Ja cilvēki vēlas nāvessodu, partijām jāseko tautas vēlmēm

Valdība šonedēļ turpina diskutēt, kā palielināt budžeta ieņēmums

Transportlīdzekļa reģistrācijas nodokli grib pievienot auto ekspluatācijas nodoklim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valdība šonedēļ plāno turpināt darbu pie nākamā gada valsts budžeta, tostarp skatot priekšlikumus, kā palielināt budžeta ieņēmumus, un uzsākot debates par paredzamajiem izdevumiem. Par valsts budžetu atbildīgā Finanšu ministrija (FM) piedāvājusi virkni priekšlikumu, tostarp nākamgad atteikties no transportlīdzekļu reģistrācijas nodokļa, to pievienojot transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklim.

Uzsākot darbu pie šī gada budžeta, valdība uzņēmēju organizācijām solīja, ka pildīs jau iepriekš vairākus gadus pausto apņemšanos saglabāt prognozējamu un stabilu biznesa vidi un nemainīs nodokļu sistēmu. Valdības pārstāvji un arī sociālie partneri atzīst, ka kopumā līdz šim apņemšanos izdevies ievērot, tomēr atsevišķas pārmaiņas būs atsevišķu nodokļu piemērošanas kārtībā.

Kā norādīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība), viens no šādiem jautājumiem ir, piemēram, par ierobežojumiem uzņēmumu zaudējumu pārnešanai uz nākamajiem gadiem, aprēķinot uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN). "Konceptuāls lēmums jāpieņem, vai mēs attiecinām šādu ierobežojumu jau uz zaudējumiem, kas pagātnē ir radušies, vai tikai par nākotni runājot, vai ir kāds starpvariants," sprieda ministre.

Vienlaikus ir iecere arī atteikties no viena nodokļa – transportlīdzekļu reģistrācijas nodokļa, to pievienojot transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklim.

"Ieguvums ir administrēšanā, tā ir vienkāršāka. (..) Fiskālā efekta, papildu ieguvumu naudas izteiksmē nav, bet ir praktiskie ieguvumi, kam būs papildu efekts.

Ir virkne uzņēmumu, kam ir tāda plašāka autobāze; tādēļ, ka ir šis reģistrācijas nodoklis Latvijā, tie reģistrē uzņēmumus Igaunijā,” teica ministre.

Ar nosacītu nodokļa nastas kāpumu savukārt būs jārēķinās taksometru nozarei, kur ir plānots ieviest fiksētu patentmaksu avansā, norādīja Reizniece-Ozola.

"Taksometru nozarē avansa patentmaksas ieviešana arī ir ar lielu fiskālo efektu.

Zinām, ka tā ir joma ar lielu ēnu ekonomikas īpatsvaru,” teica ministre, norādot, ka avansa maksājuma apmērs varētu būt 286 eiro.

No valdības sociālo partneru puses līdz šim nav izskanējuši asi iebildumi pret valdības nodokļu priekšlikumiem.

Kā norāda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvis Pēteris Leiškalns, atzinīgi tiek vērtēts tas, ka priekšlikumos uzsvars ir uz ēnu ekonomikas samazināšanu. Tomēr ar zināmām bažām tiek vērtēts, piemēram, ierosinājums par UIN un to iespējām pārnest zaudējumus uz nākamajiem gadiem.

Ņemot vērā saspringto situāciju ar pieejamo naudu, diskusijas par jautājumiem, kas saistīti ar valsts budžeta nākamā gada izdevumiem, varētu būs spraigākās. Šīs diskusijas iecerēts sākt šonedēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti