Rīta Panorāma

Ņujorkā sāk gatavoties Jaunā gada svinībām

Rīta Panorāma

Prāgā sarīkotas ziemas peldēšanas sacensības

Tramps tomēr parakstījis ekonomikas atbalsta paketi

Tramps tomēr parakstījis ekonomikas atbalsta paketi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Amerikas Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps tomēr parakstījis likumprojektu par finanšu palīdzību Covid-19 izraisītās krīzes laikā. Palīdzības programmas kopējais apjoms ir 2,3 triljoni dolāru jeb aptuveni 1,9 triljoni eiro.  

Pēc tam, kad visu pagājušo nedēļu ASV prezidents Donalds Tramps bija draudējis neparakstīt Kongresa un Senāta apstiprināto ekonomikas stimulēšanas paketi un līdz ar to arī nākamā gada budžetu, naktī uz otrdienu draudēja pienākt brīdis, kad atkal būtu jāaptur daudzu ASV federālo iestāžu darbība. Proti, pienāktu diena, kad šo iestāžu darbībai finansējuma vienkārši nebūtu. Tramps iepriekš iebilda pret nepietiekami lielu finanšu pabalsta apjomu, kuru bija plānots piešķirt visiem valsts iedzīvotājiem. 

Tomēr pēc vairāku dienu kavēšanās, kuras rezultātā tika apdraudēta bezdarbnieku pabalstu
savlaicīga izmaksa miljoniem amerikāņu, prezidents tomēr piekāpās un plānu parakstīja. Viņš gan arī publicēja īpašu paziņojumu, kurā panākto vienošanos vēlreiz kritizēja:

"Nevar vienmēr iegūt visu, pat ja esi ASV prezidents.

Mums ir divi likumdevējvaras resori, demokrāti kontrolē vienu, republikāņi - otru. Ja tā būtu vienkārša valdības tēriņu programma, daudzi, arī es noteikti balsotu pret. Taču mēs visi saprotam, ka Covid-19 dēļ nepieciešamās atbalsta programmas ir ļoti svarīgas. Daudzos štatos gubernatori atkal sāk slēgt uzņēmumus. Cilvēki zaudē darbu, lai gan nekādā veidā pie tā nav vainīgi," izteicās Pensilvānijas senators Pats Tūmijs.

Gandrīz 5600 lapaspušu biezais ekonomikas stimulēšanas plāns paredz pagarināt bezdarbnieka pabalstu izmaksu līdz gadam pēc darba zaudēšanas, kā arī palielināt pabalsta apjomu. Tajā
arī atrunāta finansiālā palīdzība nozarēm, kuras no Covid-19 ierobežojumiem cieš visvairāk. Atsevišķa palīdzība paredzēta arī īrniekiem, kuriem darba zaudēšanas dēļ radušās grūtības samaksāt īres rēķinus.

Vislielāko troksni ir sacēlusi Donalda Trampa prasība politiķiem vienoties par 2000 dolāru lielu pabalstu visiem pieaugušajiem amerikāņiem un 600 dolāru pabalstu bērniem. Kongress gan iekļāvis tikai 600 dolāru lielus maksājumus amerikāņiem, kuri gadā nopelna mazāk par 75 000 dolāru.

Jebkurā gadījumā ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins norādījis, ka arī šī nauda būs lielisks līdzeklis, kā atdzīvināt ekonomiku.

“Labā ziņa ir tāda, ka šis ir ļoti ātrs veids, kā atgriezt naudu ekonomikā.

Es gribētu uzsvērt, ka cilvēki šo naudu sāks saņemt jau nedēļas sākumā. Tā ir nauda, kas uzreiz atgriežas apritē – cilvēki dodas uz veikaliem, tērē šo naudu, un tas palīdz mazajiem uzņēmumiem. Bet tas savukārt palīdz arvien lielākam skaitam cilvēku atgriezties darbā. Jau tagad bezdarbs ir ievērojami krities. Ja gada sākumā mēs satraucāmies, ka mūs gaida kaut kas līdzīgs “Lielajai depresijai”, tad šī ir ļoti nepieciešama un mērķēta programma, kas īstenota īsā laikā un kas palīdzēs mums atkopties,” sacīja Stīvens Mnučins.

Pagaidām nav zināms, kāpēc Baltā nama saimnieks mainīja viedokli, bet mediju pārstāvji pieļauj iespēju, ka viņš nevēlējās saasināt attiecības ar savas partijas – republikāņu – ietekmīgajiem politiķiem. 

Nav arī zināms, vai šis jautājums ir līdz galam atrisināts, jo Tramps izteicies, ka jau šīs nedēļas sākumā Kongress tomēr balsošot par pabalstu apmēra palielināšanu līdz viņa iecerētajiem 2000 dolāru. Parlamenta politiskie līderi šādus apgalvojumus gan nav komentējuši.

Atbalsta paketi atbalstīja gan republikāņu, gan demokrātu parlamenta deputāti, bet ietekmīgs prezidenta partijas senators paziņoja, ka viņš riskē palikt atmiņās kā cilvēks ar nepastāvīgu uzvedību, kurš radījis haosu un postu.

Ja Tramps nebūtu apstiprinājis likumu, no otrdienas daļēji tiktu apturēts valdības darbs.  Tajā paredzēta 900 miljardu dolāru vērta atbalsta pakete ekonomikai, kas sasaistīta ar 1,4 triljonu dolāru lielo valdības finansējumu nākamajam gadam. Likumprojekts arī paredzēja pagarināt īpašos bezdarbnieku pabalstus, kas 14 miljoniem amerikāņu beidzās sestdien.  

Tikmēr pirms Ziemassvētkiem Donalds Tramps uzlika veto arī ASV Pārstāvju palātas un Senāta iepriekš ar pārliecinošu balsu vairākumu apstiprinātajam militāro izdevumu likumprojektam. Cita starpā šis likums ļautu pārsaukt konfederātu ģenerāļu vārdos nosauktās militārās bāzes. Tā kā likumprojekts Kongresā un Senātā tika pieņemts tik pārliecinoši, likumdevējiem ir iespējas līdz 2.janvārim šo prezidenta veto atcelt. Ir grūti prognozēt, vai visi republikāņu politiķi būs gatavi nostāties pret pašreizējo valsts prezidentu. Taču, ja tā notiks, šis būs pirmais noraidītais prezidenta veto Trampa valdīšanas laikā.

KONTEKSTS:

Tramps iepriekš atteicies parakstīt likumprojektu par 2,3 triljoniem dolāru, kas ietver valdības finansējumu nākamajam gadam un atbalsta paketi ekonomikai Covid-19 izraisītās krīzes laikā, un tas nozīmēja, ka miljoniem amerikāņu sestdien beidzies bezdarbnieku pabalsts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti