Pusdiena

No 1.marta stāsies spēkā «aplikāciju takšu» regulējums - norēķini tikai bezskaidrā naudā

Pusdiena

Sadalot izdevumus pa daļām, pacientus mudina katram zāļu iepakojumam ņemt savu recepti

Tramps piedāvā samazināt un vienkāršot nodokļu likmes

Tramps piedāvā samazināt un vienkāršot nodokļu likmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

ASV prezidents Donalds Tramps un republikāņi publicējuši priekšlikumus par nozīmīgām nodokļu sistēmas reformām. Nodokļu likmes paredzēts krietni samazināt un vienkāršot. Tramps argumentē, ka tas vēl vairāk stiprinās ekonomisko izaugsmi, veicinās ražošanu Savienotajās Valstīs un palīdzēs vidusšķirai.

Kritiķi savukārt brīdina par riskiem, ka mazāk nodokļu radīs caurumu valsts budžetā un ASV būs spiestas aizņemties un vēl vairāk palielināt savu parādu.  

Nodokļu reforma bija viens no galvenajiem ASV prezidenta Donalda Trampa priekšvēlēšanu solījumiem līdz ar veselības aprūpes sistēmas reformu un sienas būvniecību uz robežas ar Meksiku.

Veselības aprūpes reforma un sienas būvēšanas centieni ir iestrēguši. Tādēļ tagad Trampa republikāņi cer, ka izdosies realizēt nodokļu reformu. Pēdējo nozīmīgo nodokļu reformu Savienotajās Valstīs pieņēma pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.

Tagad republikāņi publicējuši vairāk detaļu, ko tieši plānots darīts. Starp Trampa priekšlikumiem ir vienkāršot sistēmu un septiņu nodokļu likmju vietā privātpersonām atstāt tikai trīs – 12, 25 un 35% apmērā. Runa ir par federālajiem nodokļiem. Tas nozīmē, ka likme samazināsies arī bagātākajiem amerikāņiem, jo līdz šim maksimālā likme bija tuvu 40%. Tiesa, plānā minēta iespēja ieviest papildu augstāko nodokļu likmi tiem, kas pelna visvairāk.

Tāpat paredzēts pilnībā atcelt mantojuma nodokli.

Būtisks priekšlikums ir samazināt uzņēmumu ienākuma nodokli no 35 līdz 20%.

Tramps paziņoja, ka vēlas nodokļu sistēmu padarīt vienkāršāku, bet ka izmaiņas Savienotās Valstis padarīs konkurētspējīgākas un palīdzēs vidusšķiras ģimenēm.

“Mēs samazināsim uzņēmumu ienākuma nodokli līdz līmenim, kas nav augstāks par 20  procentiem. Tas ir daudz mazāk nekā esošie 35 vai 39 procenti. Tas ir būtiski mazāk nekā vidējā likme citās industriāli attīstītajās valstīs. Tās ir revolucionāras pārmaiņas,” paziņoja ASV prezidents.

“Un lielākie ieguvēji būs amerikāņu strādnieki, kad darbavietas sāks ieplūst mūsu valstī, kad uzņēmumi sāks cīnīties par amerikāņu darbaspēku un kad algas sāks augt,” uzsvēra Tramps.

Vienlaikus kritiķi norāda, ka priekšlikumos ir maz detaļu, kā kompensēt mazāku nodokļu radītu iztrūkumu ASV federālajā budžetā. Viņi brīdina, ka, ieviešot šādas reformas, nāksies vēl vairāk palielināt valsts parādu, kas šobrīd pārsniedz 20 triljonus dolāru un ir aptuveni 105% no iekšzemes kopprodukta.

Trampa administrācija uzstāj, ka zemākas nodokļu likmes biznesam iegriezīs ekonomisko izaugsmi un tas kompensēs šīs zemākās likmes. Tiesa, ne visi par to ir pārliecināti.

Trampam par konkrētajiem reformu piedāvājumiem būs jāpārliecina arī Kongress, kur vairākums ir republikāņiem. Demokrāti priekšlikumus jau kritizē, bet republikāņi cer, ka nodokļu reformu izdosies apstiprināt līdz gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti