Dienas notikumu apskats

Pēc asās vārdu apmaiņas Francijas prezidents Elizejas pilī uzņem Itālijas premjerministru

Dienas notikumu apskats

Latvijas Universitāte daļu savu īpašumu izīrē un iznomā par pārāk zemām cenām

ASV prezidents Tramps paziņo par 25% tarifu Ķīnas precēm

Tramps paziņo par 25% tarifu Ķīnas precēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis par 25% muitas tarifu noteikšanu Ķīnas precēm vairāk nekā 50 miljardu dolāru vērtībā. Oficiālā Pekina jau paziņojusi, ka atbildēs ar pretpasākumiem, taču ASV ir gatavas tarifus celt arī turpmāk. ASV prezidenta īstenoto politiku jau kritizējuši ne tikai tradicionālie sabiedrotie, bet, piemēram, arī Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

ĪSUMĀ:

  • Tramps apsūdz Ķīnu intelektuālā īpašuma zagšanā
  • ASV tarifi Ķīnas precēm stāsies spēkā 6.jūlijā
  • Tarifi attieksies uz 800 dažādiem Ķīnas produktiem
  • Ķīna sola: atbildes pasākumi sekos drīz
  • Tādā gadījumā ASV sola jaunas nodevas Ķīnai
  • SVF: tirdzniecības karā zaudētāji būs visi

Tramps pirmo reizi par iespējamo tarifu ieviešanu no Ķīnas eksportētajām precēm sāka runāt martā, apsūdzot Ķīnu intelektuālā īpašuma zagšanā. Pēc Trampa vārdiem, līdzšinējā tirdzniecība ir bijusi negodīga, jo, piemēram, lai amerikāņu firmas iekļūtu Ķīnas tirgū, tām jāsadarbojas ar kādu ķīniešu kompāniju. Tieši šādā veidā arī amerikāņu zināšanas tiek nodotas Ķīnas uzņēmumiem.

Kā uzskata Tramps, novēršot šo problēmu, ASV kļūs daudz bagātākas un spēcīgākas.

Pēc vairākkārtējām tirdzniecības sarunām ar Ķīnas amatpersonām un Ķīnas pausto apņemšanos ievērojami palielināt ASV lauksaimniecības un enerģētikas sektoru produktus, lai mazinātu tirdzniecības atšķirības, tika pasludināts, ka iespējamais tirdzniecības karš uz laiku tiek apturēts. 

Taču tikai dažas dienas vēlāk Baltais nams paziņoja, ka tarifu ieviešana tomēr turpināsies, turklāt tiks veikti pasākumi arī ķīniešu investīciju ierobežošanai ASV.

Baltā nama paziņojumā norādīts, ka jaunie tarifi stāsies spēkā 6.jūlijā un tie būs 800 dažādiem produktiem, sākot ar ražošanas iekārtām, robotikas, avioindustrijas iekārtām, autoindustrijas produktiem un beidzot ar zobu protēzēm.

ASV tirdzniecības pārstāvja Roberta Lathaizera birojs gan norādījis, ka pašlaik tarifiem pakļauto preču sarakstā nav iekļauti tie produkti, kurus vienkāršie patērētāji izmanto visvairāk, piemēram, televizori vai mobilie telefoni.

ASV tarifus ieviesīšot arī tādā gadījumā, ja Ķīna noteiks atbildes pasākumus.

Ķīna, kura tagad pakļauta jauniem tarifiem līdzīgi kā pirms neilga laika arī Eiropas Savienība, Kanāda un Meksika, ir paziņojusi, ka atbildes pasākumi sekos jau pavisam drīz.

Jau iepriekš Ķīnas Ārlietu ministrija bija paziņojusi, ka gadījumā, ja ASV vienpersoniski ieviesīs kaut kādas papildu nodevas, turpmākas tirdzniecības sarunas nebūs iespējamas un arī iepriekš panāktās vienošanās tiks uzskatītas par bezjēdzīgām.

Taču ar šādu atbildi strīds nebūt nav beidzies, jo Tramps ir piedraudējis, ka ķīniešu atbildes tarifu ieviešanas gadījumā no ASV puses sagaidāmas vēl jaunas nodevas, bet nu jau precēm 100 miljardu dolāru vērtībā.

Tramps sacīja, ka tarifi ir ļoti svarīgi, lai nākotnē izvairītos no “negodīga amerikāņu tehnoloģiju un intelektuālā īpašuma eksporta uz Ķīnu, kas aizsargās amerikāņu darba vietas”.

Pēdējā laikā īstenotā ASV tirdzniecības politika ir izraisījusi satraukumu ne tikai tuvākajos ASV sabiedrotajos un tirdzniecības partneros, bet, piemēram, arī SVF. Tā izpilddirektore Kristīne Lagārda paziņojusi, ka šāda politika kaitēs ne tikai ASV ekonomikai, bet arī visai globālās tirdzniecības sistēmai. Turklāt šādā tirdzniecības karā zaudētāji būs visi. Pat ja kopējie ekonomiskie zaudējumi būšot salīdzinoši mazi un tikai nedaudz ietekmēs valstu iekšzemes kopproduktu, var mainīties patērētāju noskaņojums, liekot pasaulei arvien vairāk novērsties no atvērtas, godīgas un uz noteikumiem balstītas tirdzniecības sistēmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti