Tramps Pasaules Bankas vadītāja amatam virza starptautisko organizāciju kritiķi Malpasu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV prezidents Donalds Tramps uz Pasaules Bankas (PB) vadītāja amatu trešdien izvirzījis šīs institūcijas kritiķi Deividu Malpasu.

Malpass, kas līdz šim ieņēmis finanšu ministra vietnieka amatu starptautiskajos jautājumos, ir pretrunīgi vērtēta kandidatūra, taču gadījumā, ja viņš saņems vairuma PB akcionāru, tostarp Eiropas valstu, atbalstu, viņam tiks dota iespēja banku reformēt.

Tramps uzsvēris, ka Malpass ir "īstā persona", kam uzņemties PB vadību.

62 gadus vecais republikānis ir strādājis arī iepriekšējo ASV prezidentu administrācijās un nav slēpis savu skeptisko attieksmi pret starptautiskajām organizācijām.

Viņš savulaik strādājis arī ASV investīciju bankā "Bear Sterns", kas sabruka 2008.gada finanšu krīzes laikā.

Līdzīgi Trampam, Malpass arī atbalsts stingras politikas ieturēšanu pret Ķīnu, un viņam bijusi nozīmīga loma pašreizējā tirdzniecības karā starp Vašingtonu un Pekinu.

Malpass uzskata, ka Ķīnas ekonomiskā politika ir pretrunā ar brīvā tirgus principiem.

KONTEKSTS:

Pasaules Bankas prezidents Džims Jongs Kims 1. februārī atstāja amatu. Kims Pasaules Banku vadīja sešus gadus, 2017. gadā viņu pārvēlēja uz otru piecgadu termiņu.      

Kopš Pasaules Bankas dibināšanas pēc Otrā pasaules kara tās prezidenta amatu tradicionāli ieņem ASV pārstāvis. Pasaules Banka finansē projektus, kas saistīti ar cīņu pret nabadzību un tās iemesliem.  Pasaules Bankas galvenais investors ir ASV, un pašreizējais prezidents Donalds Tramps nereti kritizēja šīs organizācijas darbību.

Oficiāli Kima demisijas iemesli nav paziņoti, bet raidsabiedrība BBC norādīja, ka Kims izvairījās no atklātiem strīdiem ar Trampu, tomēr viņa politika dažreiz bija pretrunā ar Trampa pieeju klimata pārmaiņu jautājumos. Kima vadībā Pasaules Banka pārtrauca atbalstīt ar ogļu industriju saistītos projektus, kamēr Tramps solīja atdzīvināt ASV ogļu industriju.

Kimu amatam virzīja iepriekšējais ASV prezidents Baraks Obama.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti