Pusdiena

Gaidāmas diskusijas par NA rosinātajām izmaiņām Darba likumā

Pusdiena

ASV prezidents Donalds Tramps piekritis tikties ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu

Tramps izdevis rīkojumu par jauniem muitas tarifiem tērauda un alumīnija importam

Tramps paraksta rīkojumu par muitas tarifiem tēraudam un alumīnijam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Donalds Tramps parakstījis rīkojumu par ievedmuitas tarifu piemērošanu tēraudam un alumīnijam. Nodoklis pagaidām netiks piemērots vienīgi no Kanādas un Meksikas importētajai produkcijai.

Tramps paziņoja, ka lētās produkcijas imports apdraud ne tikai valsts ekonomiku, bet arī drošību. ASV jābūvē kuģi, lidmašīnas un militārā tehnika no vietējā tērauda un alumīnija. Tāpēc importētajam tēraudam tiks piemērots 25%, bet importētajam alumīnijam - 10% muitas nodoklis. Tarifiem jāstājas spēkā tuvāko 15 dienu laikā.

"Amerikāņu tērauda un alumīnija rūpniecība ir cietusi no agresīvām ārējās tirdzniecības praksēm. Tas patiešām ir uzbrukums mūsu valstij," paziņojis ASV prezidents.  Ierobežojumi neattieksies uz kaimiņvalstīm – Kanādu un Meksiku, jo turpinās sarunas par brīvo tirdzniecību.

Tiek lēsts, ka Eiropas Savienībai jaunie ASV tarifi izmaksātu apmēram 2,8 miljardus eiro gadā. Baltā nama pārstāvji arī ziņo, ka rīkojuma dokumentu atkārtoti asi kritizēja Eiropas Savienības tirdzniecības komisāre Sesilija Malmstrēma. Viņa norādīja, ka

Brisele ir gatava īstenot pretpasākumus un jau ir sagatavojusi no ASV importēto preču sarakstu, kurām varētu piemērot muitas nodokli.

Jau tuvākajās dienās notiks Malmstrēma tikšanās ar ASV tirdzniecības pārstāvi.

Eiropas Savienībai jāgatavojas meklēt jaunus sadarbības partnerus. “Protams, ir nepieciešams ilgāks laiks, lai saprastu, kādi būs zaudējumi. Mēs varam meklēt jaunus sadarbības partnerus Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Ir jāmeklē veidi, kā aizsargāt mūsu alumīnija un tērauda ražošanas industrijas. Šajā procesā mums jāņem vērā arī Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumi, kurus nedrīkstam pārkāpt,” sacīja ES komisāre.

Eiropas Tērauda ražotāju asociācija (EUROFER) paziņoja, ka nav pārsteigta par šo Trampa lēmumu, taču zaudētāji šo tarifu dēļ būs tieši amerikāņi. Samazinoties importam, vairāki tūkstoši cilvēku ASV varētu zaudēt darbu.

“Tas nav pārsteigums. Mēs jau to gaidījām, jo Tramps šo lēmumu solīja saviem vēlētājiem. Tarifi ietekmēs ne tikai Eiropas Savienības, bet arī pašu amerikāņu ražotājus. Esam parēķinājuši, ka

ASV vien darbu varētu zaudēt ap 20 tūkstošiem cilvēku, savukārt Eiropas Savienībā tie varētu būt ap 150 tūkstošiem,” paziņoja asociācijas pārstāvis Šarls de Lusinjēns.

Eiropas Savienības politiķi, arī Angela Merkele iestājas par atvērtām tirdzniecības attiecībām ar ASV. Tiesa, pašlaik ticamākais rīcības scenārijs ir sarunas ar ASV par iespējamu tālāko sadarbību bez tarifu celšanas.

Arī Ķīna šo Trampa rīkojumu nodēvēja par "nopietnu uzbrukumu" visai starptautiskajai tirdzniecības sistēmai. Francijas ekonomikas ministrs Bruno Lemērs pauda, ka no šādiem tirdzniecības kariem visi būs tikai zaudētāji. Dienvidkoreja brīdinājusi, ka varētu vērsties Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Tāpat Trampa partijas biedrs – Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens – publiski nosodījis prezidenta lēmumu. Turpretī senators Džo Mančins uzsvēra, ka Tramps ir rīkojies ASV tautas interesēs, norādot, ka "ir pienācis laiks aizstāvēt mūsu intereses, drošību un strādājošos globālajā ekonomikā".

Tikmēr Kanādas ārlietu ministre Kristija Frīlanda pauda apmierinātību ar lēmumu pagaidām tarifus nepiemērot Kanādai: “Lēmums nepiemērot paaugstinātos tarifus Kanādai ir loģisks un pareizs. Kas attiecas uz Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līguma sarunām – mēs atbalstām līguma uzlabošanu, taču atgādinu, ka Kanāda aizsargās nacionālās intereses un mūsu strādniekus.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti