Tramps noraida Kongresa atbalstīto ekonomikas atbalsta paketi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Donalds Tramps noraidījis Kongresa pieņemto 900 miljardu dolāru vērto atbalsta paketi ekonomikai Covid-19 izraisītās krīzes laikā. Viņaprāt, tā ir apkaunojoša un paketē paredzētos atbalsta maksājumus amerikāņiem nepieciešams vairāk nekā trīskāršot. Kritika par paketē iekļauto palīdzību izskanējusi arī no žurnālistiem.

Tramps noraida Kongresa atbalstīto ekonomikas atbalsta paketi
00:00 / 03:06
Lejuplādēt

Par jauno Amerikas Savienoto Valstu atbalsta paketi ekonomikai Covid-19 izraisītās krīzes laikā republikāņi un demokrāti nespēja vienoties mēnešiem ilgi. Martā Kongress jau pieņēma paketi 2,2 triljonu dolāru ekonomikas atbalstam koronavīrusa izraisītās krīzes laikā, tomēr kritiķi jau toreiz norādīja, ka pārāk liela daļa palīdzības tikusi lielajām korporācijām, nevis „parastajiem amerikāņiem”.

ASV iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn palielinājies par vairāk nekā 33%, reģistrējot straujāku izaugsmi, nekā tika lēsts iepriekš. Tomēr viss nav tik rožaini, piemēram, bezdarba rādītāji joprojām nav iepriecinoši, proti, gada beigās bez darba valstī joprojām būs teju 7% iedzīvotāju.

Pirmdien Kongress beidzot apstiprināja gandrīz 900 miljardu dolāru vērtu atbalsta paketi ekonomikai, tā ir daļa no plašāka likumprojekta par 2,3 triljoniem dolāru, kas ietver arī valdības finansējumu nākamajam gadam.

Pakete paredz finansējumu vakcinācijai pret jauno koronavīrusu, papildu iknedēļas bezdarbnieku pabalstu 300 dolāru apmērā 11 nedēļu garumā.

Tāpat paketē iekļauts tā dēvētais stimula čeks 600 dolāru apmērā, ko varēs saņemt lielākā daļa amerikāņu, lai, tērējot šos līdzekļus, stimulētu ekonomiku. Līdzekļi paredzēti arī skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm un mājokļu finansēšanas atbalstam, lai novērstu cilvēku izlikšanu no mājokļiem un citām vajadzībām.

Līdz ar Senāta un Pārstāvju palātas apstiprinājumu tika pavērts ceļš likumprojekta nosūtīšanai parakstīšanai prezidentam Donaldam Trampam. Tomēr, lai gan Baltā nama saimnieks tieši nav pateicis, ka viņš neparakstīs šo likumprojektu, ir skaidrs, ka prezidents ar to nav apmierināts, paketi nosaucot par „apkaunojumu”.

„Es lūdzu Kongresu izdarīt labojumus šajā likumprojektā un palielināt smieklīgi mazo summu – 600 ASV dolārus – līdz 2000 dolāriem vai līdz 4000 dolāriem pārim. Es arī lūdzu Kongresu nekavējoties atbrīvot šo likumdošanas aktu no izšķērdīgām un nevajadzīgām izdevumu pozīcijām un vienkārši nosūtīt man pieņemamu likumprojektu,” sacīja Tramps.

Kā vēsta amerikāņu mediji, pat tad, ja Tramps nolemtu šim likumprojektam uzlikt veto, Kongresā varētu būt pietiekami daudz balsu gan no demokrātiem, gan republikāņiem, lai to atceltu. Pēc Trampa paziņojuma demokrāti uzreiz norādīja, ka jau no paša sākuma centušies panākt lielāku palīdzības apjoma izmaksu amerikāņiem, bet republikāņi tam neesot piekrituši.

Savukārt žurnālisti un kritiķi izcēluši, kas paketē paredzēts lobijiem.

Piemēram, laikraksts „Washington Post” ziņo, ka paketē iekļautas nodokļu atlaides 110 miljardu ASV dolāru apmērā tādām nozarēm kā alkoholisko dzērienu rūpniecība un autosporta izklaide. Tikmēr jaunievēlētais ASV prezidents Džo Baidens solījis, ka aicinās Kongresu nākamgad pieņemt vēl vienu paketi, jo ar šo nebūs pietiekami.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti