Tramps: ASV un Lielbritānijas tirdzniecības vienošanās atbilstoši jaunajam «Brexit» līgumam nav iespējama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Amerikas Savienotās Valstis (ASV ) nevarēs noslēgt brīvās tirdzniecības vienošanos ar Apvienoto Karalisti atbilstoši premjera Borisa Džonsona panāktās "Brexit" vienošanās nosacījumiem. Par to brīdinājis ASV prezidents Donalds Tramps. Džonsons brīvās tirdzniecības vienošanās ar ASV izvirzījis kā vienu no prioritātēm pēc "Brexit", bet Trampa komentāri var ietekmēt viņa vadīto konservatīvo izredzes decembrī paredzētajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās.

ĪSUMĀ:

  • Lielbritānijas premjers Džonsons brīvās tirdzniecības līgumu ar ASV pēc "Brexit" izvirzījis kā prioritāti.
  • Tramps: atbilstoši pašreizējiem "Brexit" līguma nosacījumiem brīvās tirdzniecības vienošanās ar ASV nebūs iespējama.
  • ASV prezidents sīkāk nepaskaidroja, kādas tieši grūtības varētu rasties ASV un Lielbritānijas brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanai.
  • Dauningstrītā gan norādīja, ka sākotnējās sarunas ar ASV par tirdzniecības vienošanos bijušas "pozitīvas".
  • Trampa kritika var iedragāt konservatīvo kampaņu pirms decembrī paredzētajām britu parlamenta ārkārtas vēlēšanās.

Tramps: ASV-Lielbritānijas tirdzniecības vienošanās atbilstoši jaunajam «Brexit» līgumam nav iespējama
00:00 / 02:31
Lejuplādēt
Vēl tikai pirms pāris mēnešiem augustā Tramps paziņoja, ka ASV ar Apvienoto Karalisti noslēgs "ļoti lielu tirdzniecības līgumu", kā arī teica, ka britu izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) būs, kā atbrīvoties no "enkura, kas piesiets pie potītes".

 

Lielbritānijas premjers Džonsons brīvās tirdzniecības līgumu ar ASV pēc "Brexit" izvirzījis kā prioritāti. Taču tagad Tramps paziņojis, ka tas nebūs vienkārši. Atbilstoši pašreizējiem nosacījumiem, kas atrodami Londonas un ES noslēgtajā izstāšanās līgumā, brīvās tirdzniecības vienošanās ar ASV nebūs iespējama, telefonintervijā Londonas radio LBC "Brexit" partijas priekšsēdētājam Naidželam Farāžam teica Tramps.

"Mēs esam lielākā ekonomika pasaulē, un mēs gribam tirgoties ar Apvienoto Karalisti, un viņi grib tirgoties ar mums. Bet atklāti sakot, šīs ["Brexit"] vienošanās zināmu aspektu dēļ to nevar izdarīt," sacīja ASV prezidents.

Tramps nav slēpis savu atbalstu "Brexit" un Lielbritānijas lēmumam izstāties no ES. Tramps gan sīkāk nepaskaidroja, kādas tieši grūtības, viņaprāt, varētu rasties, lai noslēgtu ASV un Apvienotās Karalistes brīvās tirdzniecības vienošanos.

Britu premjera birojs ātri vien nāca klajā ar paziņojumu, aizstāvot "Brexit" vienošanos. Dauningstrīta teica, ka "Brexit" vienošanās ar ES nodrošina, ka Lielbritānija "atgūs kontroli" pār saviem "likumiem, tirdzniecību, robežām un naudu", un ļaus Apvienotajai Karalistei slēgt brīvās tirdzniecības vienošanās visā pasaulē. Dauningstrītas preses dienests arī teica, ka sākotnējās sarunas ar ASV par tirdzniecības vienošanos bijušas "pozitīvas".

Trampa kritika par Džonsona panākto "Brexit" vienošanos un šaubām par brīvās tirdzniecības līgumu gan var iedragāt konservatīvo partijas kampaņu pirms decembrī paredzētajām britu parlamenta ārkārtas vēlēšanās.

Tramps arī izteicās, ka Lielbritānijas opozīcijas līderis, leiboristu partijas vadītājs Džeremijs Korbins būtu "ļoti slikts" kā premjerministrs, savukārt Džonsons ir "īstais cilvēks" pašreizējā situācijā. Korbins savukārt apsūdzēja Trampu par mēģinājumiem iejaukties britu vēlēšanās, lai palīdzētu "savam draugam Borisam Džonsonam".

Džonsons cer, ka vēlēšanās konservatīvie iegūs vairākumu, lai parlamentā varētu apstiprināt "Brexit" vienošanos. Savukārt leiboristu līderis Korbins sola vēl vienu referendumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti