Panorāma

Atvadīšanās no Kārļa Zariņa

Panorāma

Latvijā atgriežas cenzūra?

Saeimā iesniedz nākamā gada budžeta projektu

Tradicionālajā budžeta portfelī jau pārnēsāti apmēram 100 miljardi eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Visu budžetu kopapjoms, kurus finanšu ministri tradicionālajā portfelī nesuši uz Saeimu, sasniedzis jau apmēram 100 miljardus eiro, pastāstīja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta vadītājs Aleksis Jarockis.

Attiecīgo tradīciju 1997.gadā, sekojot citu valstu piemēram, iedibināja toreizējais finanšu ministrs Roberts Zīle, kurš šim mērķim ziedoja savu darba portfeli.

Tādējādi kopš pirmā budžeta, kas bija 1998.gada valsts budžets, līdz 2016.gada budžetam kopējie budžeta ieņēmumi ir bijuši apmēram 100 miljardi eiro.

Trešdien plkst.11 finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība") budžeta portfeli iesniedza Saeimā, novēroja Latvijas Radio. Saņemot budžeta portfeli, Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) pauda prieku par solidaritātes nodokli, jo tas esot pirmais solis uz ienākumu nevienlīdzības mazināšanu.

„Es skatos, ka šis portfelis jau ir tāds pabružāts, bet tas ir smagāks nekā iepriekšējos gados. Man ir ļoti liels prieks par to (..) Es ļoti priecājos par to, ka drošība un aizsardzība ir uzstādīta par prioritāti arī no Finanšu ministrijas puses. Ir izdarīts liels darbs, lai to nodrošinātu. Bet tajā pašā laikā arī sabiedrības solidaritāte ir svarīga. Es priecājos par solidaritātes nodokli,” sacīja Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) par 2016.gada valsts budžetu brīdī, kad to nodod parlamentam
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

Savukārt Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs  Kārlis Šadurskis (“Vienotība”) ar smaidu piebilda, ka budžetu, ko sadarbības partneri nodēvējuši par sliktāko, nu Saeimai būs iespēja uzlabot.

Šadurskis atzīmēja, ka būtiskākās iebildes saistībā ar nākamā gada budžetu ir par plānoto solidaritātes nodokli. "Pamēģināsim lasīt starp rindiņām, kāpēc daži sociālie partneri ir ļoti neapmierināti ar nākamā gada budžetu," ironizēja Šadurskis.

Šadurskis: Solidaritātes nodoklis ir kā dadzis acī
00:00 / 01:00
Lejuplādēt

Pēc viņa teiktā, solidaritātes nodoklis ir kā dadzis acī, jo ir "ārkārtīgi patīkami no 10 000 eiro algas maksāt tādu pašu maksājumu procentu kā no minimālās algas. Protams, šeit ir ļoti apmaksāts lobijs, kas vienkārši kritizē valdības un Saeimas darbu un teiks, ka viss ir slikti”. "Es būtu ārkārtīgi pateicīgs, ja šie daži sociālie partneri piedāvātu kaut jel ko [solidaritātes nodokļa] vietā," teica Šadurskis. 

Portfelī liek gan valsts budžetu, gan pavadošos likumprojektus, kā arī vidējā termiņa budžeta ietvaru. Tāpat līdz ar portfeli budžeta nodots arī zibatmiņā, uz kuras attēlota Milda no eiro monētas. Reirs komentēja, ka atrašanās eirozonā Latvijai palīdzējusi saglabāt finanšu stabilitāti.

Budžeta portfelim, kurā finanšu ministrs tradicionāli uz Saeimu nes nākamā gada valsts budžeta likumprojektu, šogad piestiprināta jauna plāksne gravējumam, tāpēc ka uz vecās vairs nav vietas. Pērn, kad Reirs uz parlamentu nesa 2015.gada budžetu, veikts pēdējais gravējums uz vecās plāksnes - vairāk uz tās nav vietas, tādēļ šogad portfelim piestiprināta jauna plāksnīte, savukārt vecā plāksne novietota portfelim aizmugurē.

Uz plāksnītes tradicionāli iegravē finanšu ministra vārdu, kura vadībā budžets sagatavots, tādējādi Jānis Reirs būs pirmais finanšu ministrs, kura vārds iegravēts uz jaunās plāksnītes.

Trešdien budžeta portfelis jau 18.reizi tiek nests uz Saeimu, un Reirs ir devītais finanšu ministrs, kurš piekopj attiecīgo tradīciju. Visvairāk reižu budžetu uz Saeimu nesuši Oskars Spurdziņš un Andris Vilks - katrs pa četrām reizēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti