Panorāma

Vēlas stingrāk uzraudzīt notārus

Panorāma

Ārsta vainu nesaskata

Izveidots akvakultūras pētniecības centrs

Tomes zivju audzētavā paplašina darbības lauku – nodarbosies arī ar lietišķo zinātni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tomes zivju audzētava, kas ir viena no vecākajām Latvijā, spērusi jaunu soli savā attīstībā. Turpmāk tā ne tikai audzēs zivju mazuļus valsts upju un ezeru bagātināšanai, bet nodarbosies arī ar praktisko jeb lietišķo zinātni. Tomē atklāts Akvakultūras pētniecības un izglītības centrs.

Baseinos ir laši, taimiņi, zandarti, sīgas - tūkstošiem mazuļu.

Ir arī laši, kas ir auguši pusotru gadu un aprīlī tos izlaidīs jūrā. Katru gadu visas zinātniskā institūta “Bior” audzētavas kopā izaudzē 13,5 miljonus zivju mazuļu. Atbilstoši valsts zivju resursu atjaunošanas programmai, tos izlaiž publiskajos ūdeņos. „Te ir foreļu ikri, kas pagājušā nedēļā atvesti no Dānijas. Šodien sāka šķilties. Tikko izšķīlušies kāpuriņi. Paies viena, divas dienas, viņi būs pastiepušies garumā,” stāsta BIOR zivju audzētavas „Tome” vecākā zivkope Jolanta Kleimane.

Tomes zivju audzētava darbojas kopš 1929.gada. Tā uzkrājusi milzīgu pieredzi. Lai dalītos zināšanās, veicinātu sadarbību ar zivsaimniekiem un palielinātu zivju apjomus, audzētavā nupat izveidots Akvakultūras pētniecības un izglītības centrs.

Kompetenču mājas izveidē ieguldīti 277 000 eiro no Eiropas Zivsaimniecības fonda. Ierīkotas trīs laboratorijas, darba kabineti un atpūtas telpas. Ierīkotas divas eksperimentālas zivju audzēšanas līnijas dažādiem pētījumiem. Privātie zivkopji varēs celt kvalifikāciju, bet studenti papildināt zināšanas par akvakultūru.

„Priekšrocība ir tā, ka šis centrs atrodas lielākajā valsts zivju audzētavā, kur ir ļoti liela audzēšanas platība, kur to var visu redzēt pārbaudīt, apskatīties, tikties ar praktiķiem un speciālistiem un šādi apgūt iemaņas,” klāsta BIOR Akvakultūras pētniecības un izglītības centra vadītājs Mārcis Ziņģis.

Tuvākajos gados iecerēts izveidot arī vaislas zivju banku, lai privātos zivju audzētājus nodrošinātu ar kvalitatīviem ikriem, kurus šobrīd ieved no ārzemēm.

Kā atzīst nozares profesionāļi, akvakultūra var būt laba biznesa niša paralēli kādai citai lauksaimniecības nozarei. Pēc oficiāliem datiem, ar zivju audzēšanu nodarbojas ap 70 saimniecību, kas gadā izaudzē ap 700 tonnu zivju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti