Tomātu audzētāji energocenu dēļ bažījas par nākamo sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar tomātu svētkiem Dobelē šī sezona tomātu audzētājiem faktiski esot noslēgusies, taču satraukums tomātu audzētājiem gan ievelkas, domājot par pavasari. Audzētāji aplēsuši, ka energoresursu cenu kāpuma dēļ nākamgad stādiem jāmaksā vismaz par 50 centiem vairāk nekā šogad, bet jau tagad esot redzams, ka iedzīvotāju pirktspēja sarūk. 

Tomātu audzētāji energocenu dēļ bažījas par nākamo sezonu
00:00 / 03:55
Lejuplādēt

Tikpat krāsaini un dažādi kā koku lapas rudenī dārzos un siltumnīcās izauguši arī tomāti. Tomātu audzētājs un kolekcionārs Valdis Pūliņš stāstīja, ka gardā oga, ko ikdienā gan saucam par dārzeni, viņa sētā esot kopš pagājušā gadsimta, un kolekcijā esot jau ap 700 šķirnēm. Šis gads gan tomātiem, īpaši retajām šķirnēm, bijis diezgan grūts.

Pūliņš sacīja: "Jā, man daudzi teica, ka problēmas, un ir jau arī. Tā karstā vasara bišķiņ visu sabojāja. Jā, aug siltumnīcās, un man šķita, ka šogad vislabāk auga podos, jo melnie podi pievelk vairāk saules un arī tagad viņi tā stabilāk gatavojas, bet nu jau praktiski visi ir noražojuši."

Citi tomātu audzētāji gan atzina, ka vēlās šķirnes vēl ražojot, bet netipiski vēsais septembris tam nekaitējot. 

Dārzniecības "Neslinko" izveidotājs Aldis Bražūns stāstīja: "Nu, nav jau nekāda straujā un lielā aukstuma. Mēs taču esam piedzīvojuši, kad ap 20. septembri pie mums Pierīgā nosniga kādi 20 centimetri sniega. Tagad ir drusciņ vēsāks, bet nekas nav kaitējis. Tieši tomāti paliek saldāki un garšīgāki. Drusciņ sasprēgā gan, bet tas jau nekas, ja pašu lietošanai. Ja tirgošanai, tad vajag izlasīt šķirnes, kas nesprēgā un ir arī, ko tirgot."

Ar bažām tomātu audzētāji gan domā par nākamo gadu, jo izaudzēt krāsainos un vitamīniem bagātos augļus mūsu platuma grādos bez siltumnīcām praktiski nav iespējams, bet energoresursu cenu kāpumu sabalansēt ar iedzīvotāju pirktspēju neesot iespējams. Tomātu audzētājs un kolekcionārs Pūliņš pastāstīja, ka siltumnīcas apkurinot ar malku un kokskaidu briketēm.

"Bet tās cenas tagad ir tādas, ka paskaties uz to malkas pagali, vai nav ar apzeltītu maliņu. Tā cena tāda uzkāpusi augšā, bet neko nevar darīt. Gribi audzēt – ir jākurina. Stādiem cena paliks tāda pati, jo man kaut kā ir neērti prasīt kaut kādas nežēlīgas cenas. Varbūt dažām šķirnēm. Būs jāšķiro ekskluzīvās šķirnes atsevišķi, un tāds lauku variants. Tās parastās šķirnes, kas cilvēkiem patīk, paliks ar vecajām cenām," atzīmēja Pūliņš.

Savukārt Bražūns teica, ka nākamgad vēl siltumnīcas apkurināšot ar lēto malku, kas iepirkta pirms vairākiem gadiem, bet šogad pirktā tikai mazākajai siltumnīcai vien izmaksājusi 500 eiro.

"Kas samazinās [audzēšanu], kas vispār pārstās audzēt – būs visādi gadījumi, kāds, kuram iespējas būs... Bet šis jau nav sadārdzinājums, šī jau ir cilvēku izputināšana," pauda Bražūns.

Valentīnas Cuzņetovas dzimtene ir Moldova, tāpēc arī, dzīvojot Latvijā, viņa cenšas audzēt tos pašus augļus un dārzeņus.

Cuzņetova sacīja: "Arbūzi, melones, paprika, baklažāni, čili pipari, fizāļi, vīnogas – viss." Tāpat Cuzņetova atzina, ka par nākamo sezonu būs vēl kārtīgi jāpadomā: "Vēl jādomā, tāpēc ka tas būs dārgs prieks. Kūdra arī dārgāka paliek. Tā ka jāpadomā. Un stādus jau arī cilvēkiem tik ļoti dārgus nevarēs pārdot. Tā ka jāpadomā."

Mazliet vienkāršāk gan būšot tiem, kuri tomātus un citus siltumu mīlošos dārzeņus audzē tikai pašpatēriņam, jo tad stādus var izaudzēt kaut istabā uz palodzes, bet vēlāk tos pārstādīt neapkurināmā siltumnīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti