Panorāma

Reformas jaunajā mācību gadā

Panorāma

Aizdomas par vadošo būvnieku karteli

"Tīrīga" tiekas ar apkaimju biedrībām

«Tīrīga» nepārliecina Rīgas Apkaimju aliansi par atkritumu apsaimniekošanas līgumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc tikšanās ar atkritumu apsaimniekotāju “Tīrīga”, Rīgas apkaimju biedrību pārstāvju bažas nav mazinājušās. Biedrību pārstāvji iebilst pret monopola izveidi un tam sekojošu cenu pieaugumu. Apkaimju alianse joprojām aicina iedzīvotājus nogaidīt līdz Konkurences padomes lēmumam, kas gaidāms septembra vidū, un tikmēr neslēgt līgumus ar atkritumu apsaimniekotāju “Tīrīga”.

Rīgas Apkaimju alianse arvien aktīvāk iebilst pret monopola izveidi. Šīs aktivitātes sociālo tīklu vietnēs pamanījis arī uzņēmums “Tīrīga”, aicinot apkaimju pārstāvjus uz sarunu.

Saruna notika uzņēmuma telpās, apkaimju pārstāvjiem norāda, ka sarunu filmēt nedrīkstēs. Arī mediju pārstāvjiem bija jāpaliek aiz durvīm. Pēc sanāksmes apkaimju pārstāvju sejās gandarījuma nebija.

“Pēc tikšanās sajūta ir sliktāka, jo par visām būtiskajām lietām nav konkrētu solījumu,” sacīja Rīgas Apkaimju alianses valdes loceklis Māris Jansons.

Rīgas apkaimju alianse viedokli nav mainījusi un aicina iedzīvotājus nesteigties ar līgumu slēgšanu.

Rīgas Apkaimju alianses vadītājs Kaspars Spunde
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

Rīgas Apkaimju alianses vadītājs Kaspars Spunde norādīja, ka tikšanās notikusi pārāk novēloti un biedrība nav saņēmusi atbildes. “Ir tāda sajūta, ka Rīgas Apkaimju alianse tika aicināta uz tikšanos ar “Tīrīga” ķeksīša dēļ, lai “Tīrīga” sabiedrisko attiecību departaments varētu atskaitīties, ka ir notikusi saruna ar sabiedrības pārstāvjiem. Neko jaunu mēs tiešām neuzzinājām. “Tīrīga” stāv savās pozīcijā, atzīst monopolu par labu esam. Savukārt mēs joprojām kategoriski iebilstam pret atkritumu monopola izveidi,” sacīja Spunde.

Viņš arī atklāja, ka sarunā uzzināja par plāniem pakalpojuma maksu paaugstināt katru gadu.

“Tīrīga” valdes priekšsēdētājs Guntars Levics
00:00 / 00:26
Lejuplādēt

Tikmēr “Tīrīga” valdes priekšsēdētājs Guntars Levics žurnālistiem sacīja, ka jautājumu ir daudz, bet uzņēmums ir gatavs turpināt sarunas ar iedzīvotāju pārstāvjiem. Viņš sacīja, ka cena par nešķirotu atkritumu savākšanu pieaugs jebkurā gadījumā, jo pieaugs dabas resursu nodoklis. Savukārt atkritumu šķirošanas kārtību var mainīt Rīgas dome, pieņemot attiecīgus saistošos noteikumus. 

“Tīrīga” arī norāda, ka vairāki lielie namu apsaimniekotāji līgumus ar uzņēmumu jau noslēguši. “Ja nebūs noslēgts līgums, mēs nezināsim, kur braukt, un jautājums, kur šie cilvēki metīs atkritumus. Vai blakus daudzdzīvokļu māju konteineros? Vai tas būs godīgi?” sacīja Levics.

Šajās dienās Valsts vides dienests (VVD) uzņēmumam izsniedzis atļauju veikt atkritumu apsaimniekošanu. “Attiecībā uz noslēgto līgumu, par ko šobrīd ir strīds, dienests šī līguma tiesiskumu nevērtē. Ja tiks atzīts, ka šis līgums nav tiesisks, attiecīgi arī šī atkritumu apsaimniekošanas atļauja tiks atzīta par nederīgu,” sacīja VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktore Daina Kalēja.

Atkritumu apsaimniekošanas kārtību ar Rīgas domes priekšsēdētāju Oļegu Burovu (“Gods kalpot Rīgai”) šonedēļ plānojis pārrunāt arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (“Attīstībai/Par!”).

KONTEKSTS:

Līdz šim rīdzinieku atkritumus apsaimniekoja četras dažādas kompānijas par dažādiem tarifiem. Rīgas dome lēmusi uz nākamajiem 20 gadiem visu atkritumu apsaimniekošanu uzticēt vienam operatoram – vairāku uzņēmumu izveidotajai akciju sabiedrībai “Tīrīga”. Taču konstatēts, ka jaunais piedāvājums ir vismaz par 40% dārgāks. Uzņēmējs skaidro, ka jaunas mašīnas un šķirošanas vietas prasa milzīgus ieguldījumus.

Konkurences padome (KP) līdz šim vairākkārt ir norādījusi, ka tik lielā tirgū kā Rīga monopols uz 20 gadiem var lielā mērā iznīcināt konkurenci, tādējādi cenu politiku diktēs viens uzņēmējs. Tāpēc jūlijā KP ierosināja pārkāpuma lietu par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un vēlas iesaldēt līguma pārslēgšanas procesu ar pagaidu noregulējumu. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija secināja, ka Rīgas domes iecere noslēgt jaunu līgumu par atkritumu apsaimniekošanu uz 20 gadiem nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem.

Rīgas dome iepriekš norādīja, ka rīdziniekiem līgumi par atkritumu apsaimniekošanu jāpārslēdz līdz šā gada 15. septembrim. Taču vairāku Rīgas apkaimju iedzīvotāji, būdami nemierā ar pakalpojuma sadārdzinājumu un radīto monopola situāciju, neslēdz līgumus ar "Tīrīga".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti