Tirgotāju asociācijas: dramatiska cenu kāpuma, visticamāk, nebūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdz gada beigām gaidāms straujš cenu kāpums, to prognozē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrā. Iemesli ir dažādi – degvielas cenu pieaugums, darbaspēka izmaksu pieaugums, arī dažādu atsevišķu produktu sadārdzināšanās. Centrā uzskata, ka daļai iedzīvotāju tas liks pārplānot ikdienas iepirkumus. Tikmēr tirgotāju asociācijas dramatisku cenu kāpumu pagaidām nesagaida. 

Tirgotāju asociācijas: dramatiska cenu kāpuma, visticamāk, nebūs
00:00 / 03:21
Lejuplādēt

Tuvākajā pusgadā iedzīvotājiem jārēķinās ar pamatīgu pārtikas cenu kāpumu, ar šādu secinājumu klajā nācis Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs. Cenu kāpums nedaudz jau iesācies, tomēr mēreni turpināsies līdz pat gada beigām. Viens no iemesliem – pasaulē krietni ir pieaugušas graudu, eļļas un cukura cenas, līdz ar to automātiski cenas palielinās visiem produktiem, kuri tos satur, piemēram, konditorejai. Pēc rudens centrā prognozē pieaugumu arī augļu un dārzeņu cenām – Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems gan skaidroja, ka šobrīd tādas izmaiņas grūti paredzēt.

Viņš sacīja: “Tuvākajā laikā nav paredzams, ka kaut kādas izmaiņas varētu būt, bet ir vairākas lietas, kurām jāvērš uzmanība un kuras tomēr varētu ietekmēt, – viens ir laikapstākļi. Karstums ir ne tikai pie mums, bet arī Eiropā. Otrs ir politiskās situācijas.”

Ņemot vērā, ka šobrīd cenas atkarīgas no grūti prognozējamiem apstākļiem, tāpēc pieaugumu nevar izslēgt. Arī Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijā informēja, ka cenu kāpums kopumā ir un varētu turpināties, taču tas nebūs dramatisks. 

Asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis norādīja: “Vienmēr jāatceras, ka pastāv konkurence, pastāv dažādi piegādātāji, līdz ar to arī šobrīd ir vērojamas cenu atšķirības dažādiem produktiem, dažādos tīklos. Un domāju, ka šī konkurence arī visu saliks pa vietām – kad un kam un kāpēc mainīsies cenas.”

Viens no galvenajiem “spēlētājiem” produktu un pakalpojumu cenu izmaiņās parasti ir degviela. Tās cenas pieaugumu, visticamāk, šobrīd ir pamanījis ikkatrs. Taču Degvielas tirgotāju asociācijā atgādināja, ka cenas vienkārši atgriezušās pirmskrīzes līmenī. 

“Sākusies ir būvniecība, sākusies ir ceļošana. Protams, viss šis pieprasījums stimulē cenu kāpumu. Tā kā neko dramatisku pagaidām mēs neredzam. Parastā retorika – atkarīgs no tā, cik atceļas ierobežojumi pandēmijai atsevišķos reģionos,” atzīmēja Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Ojārs Karčevskis.

Viņš atzina, ka cenu kāpums turpināsies un nav zināms, cik ilgi.

Lai pārtikas slogu iedzīvotāju maciņam atvieglotu, Latvijas zemnieku organizācijas Saeimā iesniegušas iniciatīvu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu pārtikas produktiem – mērķis ir to samazināt piecu procentu apmērā. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe intervijā Latvijas Radio raidījumā “Labrīt” skaidroja, ka iniciatīva ir atbalstāma.

Viņa norādīja: “Mēs, braucot uz Itāliju vai kur, pa ceļam piestājam Polijas benzīntankā vai Vācijas benzīntankā un skatāmies, ka viņiem piens lētāks un tas lētāks, un šitas lētāks. Bet viņiem vienkārši PVN ir mazāks, nevis mūsējais ražotājs nespēj tik lēti saražot. Un arī iedzīvotājiem lielai daļai tas būtu atspaids, jo tieši nabadzīgākā iedzīvotāju daļa lielāko ienākumu daļu atdod pārtikai.”

Gulbe atzina, ka, ja prognozes par cenu kāpumu piepildīsies, būs iedzīvotāji, kam pārtikas iegāde tiešām sagādās grūtības. Tāpēc PVN samazināšana varētu būt risinājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti