Panorāma

Brīvdienām jāsagatavojas

Panorāma

10 000 testi reāli, ja strādā arī brīvdienās

Veikalos ierobežos pircēju skaitu un preču klāstu

Tirgotāju asociācija: Aizliegums pārdot alkoholu un tabaku brīvdienās veicinās nelegālu tirdzniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Veikali un tirdzniecības centri meklē risinājumus, kā ievērot jaunās stingrākās prasības tirgotājiem Covid-19  izplatības ierobežošanai, tikmēr Tirgotāju asociācija brīdina – jauni aizliegumi tikai vairos konfliktus tirdzniecības vietās, bet aizliegums pārdot alkoholu un tabaku brīvdienās var veicināt nelegālu tirdzniecību.

No 3. decembra  veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās jānodrošina 15 m2 vienam apmeklētājam, mazās telpās klientus apkalpos pa vienam, par veikalā maksimālo klientu skaitu jāizvieto informācija pie durvīm, veikalos jālieto mutes un deguna aizsegs, bez tā neapkalpos.

No 5. decembra sestdienās, svētdienās un svētku dienās strādā tikai veikali, kur tirgo pārtiku, higiēnas preces, degvielu  (alkohols un cigaretes nedrīkst tikt pārdoti), strādās arī aptiekas (arī veterinārās).

Lielākā “Maxima” veikala Latvijā tirdzniecības centrā “Akropole” platība ir ap 7000 kvadrātmetru, un šobrīd spēkā esošie ierobežojumi šeit vienlaikus ļauj iepirkties 700 cilvēkiem. Vakardienas valdības lēmums atļauto skaitu liek samazināt līdz 463 pircējiem.

 “Maxima” pārstāvji norāda, ka pircēju skaitu kontrolēs ar iepirkuma ratiņiem un groziņiem. Proti, ja ratiņu un groziņu vairāk nav, veikala kapacitāte ir pilna.

“Maxima” par jaunajiem ierobežojumiem izliks paziņojumus un cer, ka cilvēki tos ievēros paši. Tikšot piesaistīta arī veikala apsardze, kas cilvēku skaitu kontrolēšot “iespēju robežās”. 

“Ja redz, ka šie ratiņi un groziņi ir beigušies, tad jā, iespēju robežās mūsu kolēģi un apsardzes darbinieki šo plūsmu kontrolēs,”  informēja “Maksima” pārstāve Liene Dupate-Ugule.

Brīvdienās veikali varēs tirgot tikai pārtikas un higiēnas preces. Kur tas iespējams, nepārtikas preču plauktus “Maxima” norobežos ar lentām. Neatļautos produktus pie kases ieskenēt nevarēs.

“Bloķēsim šīs preču grupas, kuras nevarēs iegādāties – tas ir alkohols, tabaka un nepārtikas preces. Īsāk sakot, cilvēkam paņemot tējkannu vai pannu, tiekot līdz kasei, viņš nevarēs samaksāt par pirkumu un pirkums tiks atteikts,” skaidroja Liene Dupate-Ugule.

Jau esošo drošības pasākumu dēļ ar pircējiem mēdzot rasties konflikti.

Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs uzskata, ka jauns strīdu avots būs aizliegums brīvdienās tirgot tieši alkoholu un cigaretes. Pircēji dusmas izgāzīšot uz pārdevējiem.

Viņaprāt, pieaugt varētu nelegālā tirdzniecība, it īpaši Ziemassvētku laikā, kad būs četras brīvdienas pēc kārtas.

“Ja četras dienas nevarēs pārdot alkoholu un tabaku, cilvēki meklēs, kur viņu dabūt. Būs nelegāla tirdzniecība vai dažādā veidā šie produkti šā vai tā tiks izplatīti. [..] Mēs uzskatām – ja tiek ievēroti drošības pasākumi, ir jāļauj cilvēkiem strādāt, savukārt pircējiem, ievērojot drošības pasākumus un ne vairāk kā divatā, nākt un iepirkties, nopirkt to, kas nepieciešams,” pauda Danusēvičs.

Epidemiologs Jurijs Perevoščikovs norāda – alkoholu un tabaku brīvdienās aizliegts tirgot tāpēc, ka tās nav pirmās nepieciešamības preces. Turklāt alkohola lietošana veicinot privātu ballīšu rīkošanu.

Runājot par kontroli, Tirgotāju asociācijas vadītājs cer uz lielāku policijas iesaisti. Valsts policijā norāda, ka jauno ierobežojumu uzraudzībai novirzīs vairāk resursu, kas prasīs policistiem strādāt virsstundas. Par prasību neievērošanu sodīt var arī veikalus.

Ārkārtējās situācijās laikā pret juridiskām personām tirdzniecības centros Valsts policija uzsākusi septiņus administratīvā pārkāpuma procesus. Primārais policijas mērķis gan esot preventīvi brīdināt un dot norādes, nevis sodīt.

Cilvēki dažādi vērtē stingros Covid-19 ierobežojumus
00:00 / 03:48
Lejuplādēt

Uz to, ka aizliegums pārdot alkoholu un tabaku brīvdienās veicinās nelegālu tirdzniecību, norādīja arī daži Latvijas Radio uzrunātie iedzīvotāji Salaspilī un Ikšķilē. Stingros Covid-19 ierobežojumus attiecībā uz veikaliem vērtē dažādi.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā bija stingrāki ierobežojumi. Par spīti tam saslimstība ar Covid-19 nebeidza pieaugt.

Valdība 1. decembrī lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim. Ierobežojumi ir tikpat stingri kā pavasarī – “2+2”  princips. Tas nozīmē, ka tikties drīkst tikai divi cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, ievērojot divu metru distanci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti