Tirgotājiem un arodbiedrībām neskaidrības par ierobežojumiem «lokdauna» laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdība pēcpusdienā lems par detalizētu regulējumu stingrā "lokdauna" laikā, kas plānots no 21. oktobra līdz 15. novembrim. Valdības sadarbības partneri izprot stingra regulējuma nepieciešamību, taču par dažām detaļām ir saniknoti, jo arvien ir daudz neskaidrību.

Gaidāmā stingrā "lokdauna" laikā vairākās nozarēs darbs neapsīks. Pārtikas, optikas, saziņas rīku un citu pirmās nepieciešamības preču veikali būs pieejami. Nozari pārstāvošā Latvijas Tirgotāju asociācija uzskata, ka vajadzētu saglabāt 72 stundu testu termiņu. Plānotais 48 stundu testa termiņš apgrūtinās darbu. Tāpat nav skaidras atbildes par iespēju turpināt testēt darbiniekus ar daudz pieejamākajiem ātrajiem antigēnu testiem, norādīja asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs.

Tirgotājiem un arodbiedrībām – neskaidrības par ierobežojumiem «lokdauna» laikā
00:00 / 03:11
Lejuplādēt

"Mums ir dati, ka uz valsts norādīto testēšanu ārpus Rīgas jāgaida vismaz nedēļu, un šie valsts prasītie testi ir 4–5 reizes dārgāki nekā darba devējiem pieejamie ātrie testi. Nav skaidrs, kāpēc jābūt tādam spiedienam uz produktu, preču un pakalpojumu cenām. Mēs redzam, ka visur Eiropā ir atļauti ātrie testi, tepat kaimiņos tie pieejami pat par 3,50 eiro. Kāpēc Latvijā šie visur lietojamie testi nav plaši izmantojami?" viņš vaicāja.

Tirdzniecības uzņēmumi vēlas arī skaidru atbildi par kompensācijām, jo veikaliem ierobežojumu laikā būs saīsināts darba laiks. Vienlaikus asociācija sagaida skaidrību par kritērijiem valsts atbalsta saņemšanai dīkstāves laikā.

Tomēr arodbiedrības izprot nepieciešamību noteikt plašus mobilitātes ierobežojumus infekcijas apvaldīšanai un nolūku turpināt vakcināciju pret Covid-19. Izprotama arī prasība laikā no pulksten 20 līdz pulksten 5 atrasties mājvietā. Tomēr vēl nevakcinēto darbinieku veselības stāvokļa kontrolei būtu saglabājama arī regulāru Covid-19 testu loma, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Egils Baldzēns.

Viņš teica: "Šīs metodes ir lietderīgas un pamatotas. Ja mēs to tā pareizi sakombinējam, ir ļoti labi. Mēs arī uzskatām, ka līdztekus vakcinēšanai un pārslimošanai vajadzētu saglabāties arī šiem testiem. Gluži kā Itālijā, kur savu lomu spēlē gan vakcinēšana, gan pārslimošana, gan tests, kas veikts zināmā laika periodā, un pierāda, ka cilvēks ir vesels. Kā norāda Zinātņu akadēmija, testi ir pat līdz 99,8% precīzi un norāda, ka varam panākt, ka nevajag izolēt veselu cilvēku no vesela cilvēka."

KONTEKSTS:

Gaidāmā stingrā "lokdauna" laikā nenotiks kultūras un izklaides pasākumi, nebūs pieejami sporta klubi, skaistumkopšanas un cita veida pakalpojumi un tamlīdzīgi. Mēnesis "lokdaunā" izmaksās ap 200 miljoniem eiro. Finanšu ministrs Jānis Reirs (Jaunā Vienotība) iepriekš pauda, ka šie līdzekļi būs nobremzēto nozaru atbalstam paredzēti valsts maksājumi. Vienlaikus stingro ierobežojumu nedēļā turpināsies vakcinācija pret Covid-19, īpaši pievēršoties vēl nevakcinētajiem vecumā virs 50 gadiem un rodot iespējas krievvalodīgo iedzīvotāju uzrunāšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti