Tirgotājiem divu valūtu periods noritējis mierīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Otrdien ir pēdējā diena, kad par precēm un pakalpojumiem veikalos un citās iestādēs vēl var  norēķināties ar latiem, jo no trešdienas visi skaidrās naudas norēķini notiks  tikai eiro. Eiro projekta pārstāvji un tirgotāji atzīst, ka, pateicoties iedzīvotāju sapratnei, divu valūtu paralēlas lietošanas periods noritējis mierīgi. 

Pateicoties iedzīvotāju un tirgotāju sapratnei, eiro ieviešana laikā, kamēr paralēlā apritē bija gan eiro, gan lati ir noritējusi gludi - tā pirmās 14 dienas pēc eiro ieviešanas Latvijas Radio raksturojusi Latvijas eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

Viņa uzsvēra, ka kopumā cilvēku uzvedība šajā periodā nav būtiski atšķīrusies no parastām dienām, piemēram, nav bijusi būtiski lielāka skaidrās naudas izņemšana no bankomātiem. 

Kalsone atgādina, ka skaidras naudas uzkrājumus latos ikviens joprojām varēs apmainīt pret eiro. Komercbankās to būs iespējams sešu mēnešu laikā pēc eiro ieviešanas datuma, bet trīs mēnešu laikā  - Latvijas Pasta nodaļās. Savukārt Latvijas Banka apmainīs latus uz eiro neierobežotu laika periodu. Līdz 31.jūnijam veikaliem un iestādēm joprojām arī būs jāturpina atspoguļot preču un pakalpojumu cenas gan latos, gan eiro.

 Savukārt tirgotāji uzsver, ka kopumā lata un eiro paralēlās apgrozības periodā viņiem nav nācies saskarties ar lielām grūtībām, pārejas periods ir noticis samērā mierīgi, un sadarbība ar iestādēm ir bijusi laba. Latvijas tirgotāju asociācijas prezidents Heinrihs Danusēvičs prognozē, ka tirgotājiem salīdzinoši mierīgs būs arī nākamais periods.

 Savukārt Olainē strādājoša maza pārtikas preču veikaliņa pārdevēja atzīst, ka kopumā pārejas periods ir pagājis ievērojami vieglāk, nekā gaidīts, jo pircēji izrādījušies saprotoši un nav centušies izmantot mazos veikaliņus kā naudas maiņas punktus.

 „Pirmajās dienās bija grūti, bet pēc tam - vairs nē, jo lielākā daļa bija mūsu patstāvīgie klienti, kuri bija saprotoši un pacietīgi, neviens nerīkoja skandālus, un pacietīgi gaidīja. Latos lielākā banknote, ar kuru saskārāmies, bija 20 latu banknote, bet eiro valūtā - 50 eiro banknote,” stāstīja veikaliņa pārdevēja.

Līdz ar eiro apjomu palielināšanos bankas pamazām pielāgo eiro iemaksām arī naudas iemaksas bankomātus. Vēl otrdien daļa naudas iemaksas automātu pieņem latus, bet pēc tam vairums pieņems eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti