Dienas ziņas

Krāslavā aug ticīgo jauniešu paaudze

Dienas ziņas

Rēzeknē cilvēki ar īpašām vajadzībām sacenšas sporta spēlēs

Jaunie kases aparāti dārgi un ilgi jāgaida

Tirgotāji sūkstās par jauno, prasībām atbilstošo kases aparātu dārdzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kases aparātu reformai bija jābūt pabeigtai 1.jūlijā, un jau tagad visiem tirgotājiem būtu jālieto kases aparāti, kuriem kontrollentes vietā ir fiskālā atmiņa un kuri atbilst jaunajiem noteikumiem. Tirgū gan pašlaik ir tikai viena ražotāja kases aparāti, kas šīm prasībām atbilst. Tie ir dārgi, un tirgotājiem uz tiem nākas gaidīt mēnesi. Tirgotāji līdz šim vilcinājās tos pasūtīt, jo tika solīts, ka būs pieejami arī lētāki varianti.

“Cēsu tirgus” valdes loceklis Arkādijs Suškins rāda līdz šim lietoto kases aparātu. Tas ir darba kārtībā, bet lietot to vairs nedrīkst. Viņš gan arī atzīst, ka idejiski jaunajos noteikumos nekā nepareiza nav un papīra kontrollentas pavisam droši var iemainīt pret fiskālo atmiņu.

Problēma gan tā, ka viena jauna kases aparāta cena svārstās no 300 līdz 400 eiro, un tas ir daudz. Uzņēmumam nepieciešami vismaz divi jauni kases aparāti. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem obligāta prasība ir arī līgums ar kases aparātus apkalpojošo servisu.

“400 eiro šis, tas izmaksās 400, tātad 800 eiro mums ir jāizliek vienā jaunā dienā faktiski ne par ko. Un šos 800 eiro mums ir, kur ieguldīt. 99% uzņēmēju nekad nav “griezuši smadzenes” aparātiem. Nekad to nav darījuši. Un tā 1% dēļ, kurš Latvijā to ir darījis, mums tagad visai valstij jāmaina aparāts. Mēs varam saukt “Gan Bei”, un mēs visi zinām, kas tie tādi bija,” saka SIA “Cēsu tirgus” valdes loceklis Arkādijs Suškins.

Pašlaik Valsts ieņēmumu dienests reģistrējis astoņus jauno kases aparātu modeļus, kas atbilst šī brīža prasībām. Tie visi ir viena ražotāja – “CHD”. Citi ražotāji atbilstošus kases aparātus reģistrējuši nav. 3.maijā valdība noteica, ka jaunie kases aprāti jāievieš mēneša laikā. Tikmēr uzņēmēji vēl bija grib gaidīt, līdz tirgū parādīsies lētāki kases aprāti.

“Un tad ir jautājums, kādēļ šie noteikumi tika tādā steigā grozīti un pieņemti. Te var saskatīt, ka ir kaut kāda lobēšana. Latvijas Darba devēju konfederācijas sanākšanā 21.janvārī pati [Valsts  ieņemumu dienesta vadītāja Ilze] Cīrules kundze solīja, ka gatavojas uz sertificēšanu lētie kases aprāti no Čehijas un Polijas, bet diemžēl šobrīd šie lētie kases aprāti nav pieejami,” norāda Cēsu uzņēmēju kluba pārstāve, grāmatvede Tatjana Bernharde.

Valsts ieņēmumu dienests izdevis informatīvu ziņojumu, kurā skaidro, ka jau daži no šobrīd izmantojamajiem kases aparātiem arī ir pielāgojami. Sarakstā atrodams arī “Cēsu tirgus” pārnēsājamais kases aparāts, bet, sazinoties ar tā apkalpojušo servisu, atbilde bijusi noraidoša. To pielāgot nevar un jāpērk jauns.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti