Panorāma

Pagaidām der tikai laboratorijās veikti Covid-19 testi

Panorāma

Bez vakcīnas nevarēs strādāt?

Tirgotāji: Galvenais, lai veikali paliek vaļā

Tirgotāji par jauniem Covid-19 ierobežojumiem tirdzniecībā: Galvenais, lai veikali paliek vaļā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tirgotāji ir gatavi ieviest noteikumus un pielāgoties jauniem tirdzniecības ierobežojumiem, ja tādi tiks pieņemti, lai ierobežotu Covid-19 izplatību. Tomēr kā svarīgāko vairums tirgotāju akcentējuši – galvenais, lai veikali paliek vaļā. Tāpat nozares pārstāvji atzīmējuši – ja gadījumā tiek pieņemti jauni ierobežojumi tirdzniecībā, tad nozarē strādājošajiem par tiem ir jāzina laikus.  

Pārtikai un medikamentiem jābūt brīvi pieejamiem jebkuram. Neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir vakcinējies pret Covid-19. Tā uzskata “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule. Temats aktualizējies, jo prasību “lielākajos veikalos tikai vakcinētie” pieņēmusi Lietuvas valdība.

“Cilvēkiem ir nepieciešami medikamenti, pārtika. Mēs gribam, lai tas ir iespējams kā lielos veikalos, tā mazos,” sacīja Dupate-Ugule.

Pārliecība ir stingra, jo Lietuvā, lai gan tika doti divi mēneši, lai sagatavotos šādiem tirdzniecības ierobežojumiem, prasību nebija viegli ieviest. “Viņiem ir konflikti, neizpratne, tiek iesaistīta policija. Un vēl joprojām nesaprot, kā var segmentēt cilvēkus – vakcinētie, nevakcinētie –, lai saņemtu pirmās nepieciešamības preces,” norādīja “Maxima Latvija” pārstāve.

Latvijā vakcinācijas aptvere ir mazāka nekā Lietuvā. Dupate-Ugule lēš, ka šāda prasība Latvijā nozīmētu milzīgu cilvēku burzmu pie mazajiem veikaliem. Taču ne visi tirgotāji ir pilnīgi pret. 

Piemēram, uzņēmumam “Depo” arī ir veikali Lietuvā. Un uzņēmuma pārstāvis sacīja, ka Lietuvā apgrozījums krities par 20%, iegādātas arī dārgas sertifikātu lasīšanas ierīces, taču jebkuras epidemioloģiskās prasības ir labākas par veikalu slēgšanu.

“Depo DIY” Darba aizsardzības departamenta vadītājs Artūrs Putrālis atzīmēja: “Uzņēmumam diemžēl ir jāiegulda šobrīd. Tur nav variantu šobrīd. Bet šie ieguldījumi atspēkojas.”

Lai uzlabotu vakcinācijas aptveri, efektīva būtu kāda cita prasība, norādīja “Depo” Darba aizsardzības departamenta vadītājs. Uzņēmuma darbiniekiem Lietuvā ir jābūt vakcinētiem pret Covid-19 vai arī jāveic Covid-19 tests ne retāk kā reizi 10 dienās. Pirms šīs prasības vakcinēti bija 45% darbinieku. Pēc pirmās nedēļas ar obligātiem testiem – vakcinējās vēl 30% darbinieku. Un pašlaik Lietuvas filiālēs vakcinējušies pret Covid-19 ir 82% darbinieku.

Tirgotāji gan ir vienasprātis, ka jebkurām izmaiņām ir nepieciešams laiks, lai tās ieviestu. Uzņēmumi atkal atsaucas uz Lietuvu, kur uzņēmumiem bija divi mēneši laika, lai sagatavotos. Tirgotāji baidās, ka Latvijā varētu notikt līdzīgi kā šā gada sākumā.

“Nevēlētos noteikti piedzīvot to, ka piektdien dienas beigās tiek pateikts, kā pirmdien no rīta jāsāk strādāt,” pauda Putrālis.

Tirgotāji norādījuši, ka no iespējamām epidemioloģiskajām prasībām grūti būtu ieviest ātros Covid-19 testus nevakcinētajiem klientiem. Uzņēmumi lēš, ka rindas ārpus tirdzniecības centriem tādā gadījumā būtu garas.

KONTEKSTS:

Pieaugot Covid-19 saslimstībai un slimnīcu noslodzei, valdība šonedēļ iecerējusi spriest par jauniem Covid-19 ierobežojumiem

Pirmais Covid-19 uzliesmojums Latvijā piedzīvots 2020. gada martā, kad valdība izsludināja ārkārtējo situāciju, kas beidzās 9. jūnijā, jo vasarā vīrusa izplatība norima. Tomēr rudenī uzliesmojums atsākās, tāpēc valdība noteica otro ārkārtējo situāciju, kas beidzās 2021. gada 6. aprīlī.

Arī šovasar Latvijā ierobežojumu bija mazāk, jo 14 dienu kumulatīvais saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju turējās zem 100 gadījumiem. Cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātu pulcēšanās ierobežojumu nav, tomēr arī privātos pasākumos jāuzrauga, vai visiem tie ir. Sertifikāta turētāji kafejnīcās un krogos drīkst sēdēt iekšā. Ēstuvju terasēm atcelts darbalaika ierobežojums, bet veikalos vienlaikus drīkst būt vairāk cilvēku. Cilvēki ar Covid-19 sertifikātu kolektīvos drīkst nevilkt masku, bet iedzīvotājiem bez tā maska jāvelk.

Iepriekš bija paredzēts, ka laikā, kad saslimstības rādītājs pārsniegs 120 gadījumu atzīmi, ierobežojumus nāksies pastiprināt, tomēr valdība lēma to nedarīt, nosakot, ka līdz nākamajam lēmumam spēkā ir līdzšinējie ierobežojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti