Dienas ziņas

Kārtējā piena lopkopības saimniecība likvidē govju fermu

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Zemkopības ministrs tiekas ar pārtikas tirgotājiem

Tirgotāji noraida piena ražotāju pārmetumus par pārmērīgu uzcenojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vietējos pārtikas ražotājos jau ilgstoši rūgst neapmierinātība ar pārstrādātāju piedāvātajām iepirkuma cenām, kas esot nesamērīgi mazas salīdzinājumā ar produktu gala cenu veikalos. Īpaši sašutuši ir piena ražotāji, kas pat draudējuši pieteikt lielveikalu boikotu. Cik pamatots ir tirgotāju noteiktais uzcenojums, un kā risināt šo konfliktu? Par to šodien tikšanās laikā sprieda zemkopības ministrs un tirgotāji, kas noraidīja pārmetumus par pārmārīgu uzcenojumu.

Par iepirkuma cenu samazināšanos īpaši satraukti ir piena ražotāji, bet tirgotāji tikšanās laikā ar ministru apgalvoja, ka šobrīd uzcenojums pienam ir tikai 10–15%, neskaitot PVN. Pēc tirgotāju teiktā – šim piecenojumam būtu jābūt pat divreiz lielākam, lai vietējā piena tirgošana būtu rentabla.

"Savukārt veikalu izdzīvošanai vajadzētu 30–35%. Tas nozīmē, ka mēs piena produktus tirgojam mīnusā. Lai izdzīvotu. Pat ja mēs samazināsim piecenojumu, zemnieks, kurš nodos pienu, neko neiegūs. Jo mēs tirgojam to, ko mums atsūta pārstrādātājs. Tiešais piena ražotājs īsti nesaprot, kas notiek dzīvē," sacīja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusevičs.

Taču gan pārtikas ražotāji, gan zemkopības ministrs Didzis Šmits ("Apvienotais saraksts") pauda šaubas, vai tirgotāju sniegtie dati par uzcenojumu ir patiesi.

"Man ir informācija un arī empīriski novērojumi īsti nesakrīt ar to. Bet man nav rokās tādi dati precīzi. Bet mēs tos datus ātri savāksim," sacīja ministrs.

Kad ministrija būs apkopojusi savus datus par patieso cenu politiku lielveikalos, tad ministrs iecerējis rīkot jaunu tikšanos ar tirgotājiem, pārstrādātājiem un ražotājiem un piedāvāt visām pusēm noslēgt kopīgu memorandu, kas citstarp paredzētu noteikt, ka lielveikalos vismaz 94% piena produktu būtu jābūt vietējās izcelsmes un to uzcenojums nedrīkstētu pārsniegt 30%.

Tāpat Šmits iecerējis sagatavot likumprojektu, kas ierobežotu lielveikalu darba laiku.

"Ļoti daudz kur svētdienās lielveikali ir ciet, sestdienās ir ierobežots darba laiks un arī darba dienās viņi strādā līdz pulksten astoņiem vakarā. Tādā veidā radot telpu mazajiem tirgotājiem, tirgiem, tirdziņiem. Un tā tālāk. Ir plusi mazajiem veikaliem, ka viņiem būtu lielāks apgrozījums, kad lielie ciet. Bet riski lielajiem veikaliem, ka pārtikas produktiem, kuriem tuvojas termiņš, pulkstenis tikšķ. Vai tas neradīs pārtikas zudumus un citas problēmas," teica Šmits.

Zemnieki pēc šīs tikšanās pauda piesardzīgu optimismu par to, ka viņu problēmas ministrijā ir saklausītas. Taču, ja risinājuma meklēšana aizķersies, viņi gatavi ķerties arī pie radikālākām metodēm.

"Mēs pienu pie veikala neliesim. Tas ir pārtikas produkts, un to mēs nedarīsim, bet mums ir gana lieli kūtsmēslu krājumi un tos mēs noteikti varam atvēlēt pret veikalu ķēdēm,"

sprieda biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Pagaidām panākta vienošanās, ka lielveikalu plauktos tiks atjaunota Latvijas produkcijas identificēšana ar īpašu marķējumu. Jaunnedēļ ražotāju, ministrijas un tirgotāju sarunas tiks turpinātas.

KONTEKSTS:

Jau ziņots par Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes brīdinājumu, ka tuvāko divu mēnešu laikā piena iepirkuma cena turpinās kristies līdz pat 20 līdz 25 centiem par litru, kas būtu kritiski zems līmenis, kas varētu izraisīt zemnieku protestus. Protestējot pret zemo piena iepirkuma cenu, tirgotāju uzcenojumu un valdības bezdarbību krīzes risināšanā nozarē, Cīravas pagasta zemnieks Jānis Jansons pagājušās nedēļas nogalē Grobiņā un Liepājā interesentiem bez maksas dalīja pienu.

Šobrīd ZM top informatīvais ziņojums, un viens no piedāvājumiem īstermiņā varētu būt pievienotās vērtības nodokļa samazināšana piena un citiem pārtikas produktiem. Tomēr zemkopības ministra Šmita ieskatā nepieciešams ilgtermiņa risinājums, piemēram, jāpārskata nodokļu politika, lai veicinātu jaunu piena produktu ražotņu veidošanu Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti