Panorāma

Pieļauj pulcēšanās ierobežojumu mīkstināšanu

Panorāma

Ierobežojumu neievērošana vēršas plašumā

Pircēju nav, bet noma jāmaksā

Tirgotāji neapmierināti ar «Spices» attieksmi Covid-19 krīzes laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Bāri un kafejnīcas saskaras ar problēmām saņemt krīzes laikā noteiktos telpu nomas maksas atvieglojumus. Tomēr šiem uzņēmējiem ir vismaz iespēja pretendēt uz valsts vai pašvaldību piešķirtām atlaidēm. Veikaliem un ēdinātājiem, kas telpas nomā, piemēram, tirdzniecības centros, atliek vien paļauties uz privātuzņēmēju labvēlību. Un lielveikalu attieksme pret saviem nomniekiem Covid-19 krīzes laikā izrādījusies ļoti dažāda. Tirdzniecības centrā "Spice" mazie tirgotāji nav apmierināti ar attieksmi.

"Sākumā es pat nedomāju, ka varētu būt tāda situācija, ka es pēc mēneša tajā lielveikalā vairs nebūšu," pastāstīja Kristīne Līpiņa. Viņa ir bērnu apģērbu veikala "Mini mode" īpašniece. Tajā tirgo Latvijā ražotus svētku apģērbus pašiem mazākajiem. "Mini mode" produkcija nopērkama internetā un līdz šim arī tirdzniecības centrā "Spice". Kristīne, pēc pašas teiktā, "Spices" nomniece bijusi jau 15 gadus un maksājumus nekad nav kavējusi. Tomēr Covid-19 krīze piespiedusi lūgt uz laiku samazināt maksu par telpu nomu.

"Es rakstīju vairākas vēstules. Un tas skumīgākais tieši šajā attieksmē. Nevis tas, ka biznesā var būt dažādi, bet tieši tā attieksme, ka uz vēstulēm vispār netiek atbildēts. Tu tā kā no vienas puses visu laiku klauvē pie aizslēgtām durvīm. Un tad, kad man vēlāk izdevās telefoniski sazināties ar vadību, diemžēl tā atbilde bija ļoti, ļoti skarba un pilnīgi neapstrīdama. Es vienkārši sapratu, ka, ja es palikšu ilgāk, es bankrotēšu, bet es neesmu no tām, kas padodas. Es noteikti neesmu gatava bankrotēt..." stāstīja uzņēmēja.

Kristīne nolēma atvērt pati savu veikalu un "Spici" pamest, samierinoties ar sodu par līguma laušanu. Viņa lūgusi tirdzniecības centru atrēķināt nomas maksu par nedēļas nogalēm, kad atbilstoši valdības lēmumam strādāt nemaz nedrīkstēja.

"Kad mēs pašās beigās vienojāmies, ka šī nauda tiks izskaitīta ārā, par šo summu tika palielināta soda nauda. Man sanāca daudzus tūkstošus zaudēt," norādīja Kristīne.

"Spice" rakstiski atbildēja, ka katra nomnieka gadījumu skatās individuāli un vērtē tādus faktorus kā līdzšinējais apgrozījums, Covid-19 ietekme uz biznesu, parādsaistības un arī zīmola potenciāls.

"Esam veikuši pārrunas ar vairākiem telpu nomniekiem un izrādījuši pretimnākšanu. Nomniekam "Mini mode" netika atteikta iespēja vienoties par atvieglotiem īres nosacījumiem. Jā, uzņēmums nesaņēma vēlamo atlaidi, jo, atbilstoši vienotai uzņēmuma politikai, nebija noteicošie kritēriji, lai tādu piešķirtu," rakstīts atbildē.

Līdzīgā situācijā gan nonākuši vairāki desmiti "Spices" nomnieku, kas apvienojušies grupā.

"Tā retorika ir tāda, ka, ja jūs ne, mūs te rindā visi gaida. Šobrīd ir tāda diezgan liela bezizeja, jo tu it kā palikt nevari, bet aiziet arī nevari, jo līgumsaistības ir diezgan striktas. "Spice" sāka runāt ar tādiem sev patīkamajiem zīmoliem, ko viņi tā kā gribētu saglabāt, bet ar mazajiem viņi turpināja nekomunicēt, neatbildēja uz e-pastiem. Un ir gadījumi, kad uz zvaniem neatbild. Mums grupiņā ir vairāki nomnieki, kas ir vairākos tirdzniecības centros, un tur tie centri vismaz runā. Konkrēti ar "Spici" šobrīd ir iezīmējies tas, ka viņi kā tankā sēž," pastāstīja nomnieku grupas pārstāve Iveta Martinsone.

Nomas atlaižu politika dažādos lielveikalos atšķiras. Piemēram, tirdzniecības centrā "Domina" pastāstīja – lūgumu samazināt nomas maksu iesnieguši 90% nomnieku.

"No tās dienas, kā paziņoja ārkārtējo situāciju, jau nākamajā dienā pircēju plūsma bija uzreiz mīnus 70%. Cilvēki panikā, nomnieki arī satraukti. Ir zvani un jautājumi, ko darīt. Saprotams, ka plūsmai seko apgrozījuma kritums, tad praktiski mēs uzreiz uzsākām darbu ar atlaižu piešķiršanu jau no 1. marta. Tiem nomniekiem, kam valsts lēmuma dēļ bija jāaizveras, teiksim, "My fitness", arī bērnu izklaižu parks, tie viennozīmīgi no mums uzreiz saņēma 100% atlaidi. Tur pat nav runas, jo viņi, gribēdami strādāt, to nevar darīt," stāstīja tirdzniecības centra "Domina Shopping" direktore Dina Bunce.

Lielākoties panākta vienošanās par nelielu bāzes nomas maksu un pārējo – atbilstoši apgrozījumam.

"Spice" savukārt pauda, ka varētu vairāk nākt pretī nomniekiem, ja gūtu kādu atbalstu no valsts. "Spice" ir jau vērsusies Ekonomikas ministrijā (EM) ar lūgumu piešķirt tirdzniecības centriem kādus atvieglojumus. EM gan atbildēja, ka nekas tāds pagaidām nav plānots.

KONTEKSTS:

Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13. marta līdz 12. maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti