Tirgotāji lūgs finanšu ministri ļaut turpināt strādāt ar vecajiem kases aparātiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) lūgs finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu nepiemērot visiem uzņēmējiem jaunās kases aparātu prasības, kas stāsies spēkā no nākamā gada 1.janvāra. Ar stingrākiem tehniskajiem noteikumiem Valsts ieņēmumu dienests (VID) vēlas samazināt uzņēmēju iespēju manipulēt ar kases aparātiem, tādā veidā izvairoties no nodokļu maksāšanas. Tikmēr ražotāji jau sākuši projektēt jaunajām prasībām atbilstošos aparātus.

Pērn uzņēmēji centās valdību pārliecināt, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iecerētās prasības kases aparātiem ir pārāk grūti realizējamas gada laikā. Tomēr valdība prasības pieņēma, un no nākamā gada 1.janvāra visiem uzņēmējiem, kuru apgrozījums pārsniegs 200 000 eiro, būs jālieto jauni kases aparāti, ar kuriem būs daudz grūtāk manipulēt. Tomēr līdz ar valdības maiņu, LTA nolēmusi vēlreiz mēģināt valdību pārliecināt grozīt noteikumus.

"Šīs prasības ir ļoti dārgas mazajiem uzņēmējiem, un mēs esam vairākas asociācijas runājušas, ka mēs par to gribam tikties tagad ar jauno finanšu ministri, lai aprunātos principiāli, ka šīs prasības vajadzētu attiecināt uz jaundibinātiem uzņēmumiem. Ja tu pērc jaunus kases aparātus, tad tev ir jāpērk kases aparāts, kas atbilst jaunajām prasībām. Vecie būtu lietojami tik ilgi, kamēr viņi nolietojas, vai arī VID būtu tiesības uzdot uzņēmumam nomainīt kases aparātu, ja viņš konstatē iejaukšanos kases aparāta darbībā," stāsta LTA vadītājs Henriks Danusēvičs.

Tirgotāji sola finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai nosūtīt vēstuli ar saviem priekšlikumiem pirmdien, 14.martā. Tikmēr VID jau strādā ar Latvijas Kases aparātu un sistēmu apkalpojošo dienestu, tirgotāju un ražotāju asociāciju, lai projektētu un izstrādātu jaunos kases aparātus.

"Esam nolēmuši veidot ar šo asociāciju, ar Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociāciju (LIKTA) un Latvijas Tirdzniecības rūpniecības kameru (LTRK) pārstāvjiem kopīgu darba grupu, kurā tad tiktu apspriestas vēl tās palikušās neskaidrās lietas, kuras vajadzības gadījumā vai nu tiktu nostiprinātas VID izdotās vadlīnijās, vai arī galīgā nepieciešamības gadījumā tiktu virzīti attiecīgi grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos," stāsta VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā.

Kases aparātu ražotāju pārstāvis Ritvars Ziders uzsver, ka darbs šobrīd notiek ļoti intensīvi. Vissarežģītākais esot izstrādāt un ievietot kases aparātā jaunajām prasībām atbilstošu fiskālās atmiņas moduli. Tā ir kases aparāta daļa, kas reģistrē un noglabā ziņas par pirkumiem. Kā stāsta Ziders, Eiropā kases aparātu jomā valdot „zoodārzs”, jo katra valsts izdomā kases aparātiem savas prasības, un tādēļ aparāti bieži ir jāpielāgo vai jābūvē no jauna. Projektēšanu varētu beigt vasarā, taču tad vēl ir jābūt testēšanas laikam.

Ziders ir skeptisks, vai līdz gada beigām būs iespējams kases aparātus nomainīt visiem, kam likums to liek: "Viens ir, ka viņš ir kaut kur jāgatavo, tālāk ir formalitātes, dokumenti. Kases aparātiem arī visiem ir tehniskās pases. Pietiekami ķēpīgs arī pasākums. Tīri administratīvā puse. Tālāk šis jaunais aparāts ar kaut ko atšķirsies no tā iepriekšējā, ar ko lietotājs ir strādājis. Apmācība, uzstādīšana, sagatavošana… Es domāju, ka visi netiks galā ar to."

Ziders gan piekrīt, ka jaunās normas palīdzēs cīnīties ar ēnu ekonomiku. Pēc VID aplēsēm, gadā valsts budžetam garām paslīd aptuveni 140 miljoni eiro, jo uzņēmēji manipulē ar kases aparātiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti