Tirdzniecības centros līdzās enerģijas taupīšanai tomēr neizpaliek Ziemassvētku rotājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau vairākus mēnešus tirdzniecības centri dažādos veidos taupa energoresursus – gan samazina apgaismojuma intensitāti, gan temperatūru telpās, gan modernizē apkures sistēmas. Tomēr Ziemassvētku laiks nes jaunu izaicinājumu – kā taupības pasākumus salāgot ar svētku rotājumiem, gaismiņām uz veikalu fasādēm un spuldzīšu virtenēm svētku egles zaros.

Tirdzniecības centros līdzās enerģijas taupīšanai tomēr neizpaliek Ziemassvētku rotājumi
00:00 / 05:33
Lejuplādēt

Visi Latvijas Radio uzrunātie tirdzniecības centri atzina, ka pie energoresursu taupīšana pasākumiem ķērās jau vasarā un pirmajos mēnešos sasniegtais ietaupījums esot vērā ņemams.

Tirdzniecības centru "Spice" un "Spice Home" vadītāja Iveta Priedīte pastāstīja, ka viens no veidiem, kā taupīt energoresursus, ir pārskatīt gaisa temperatūru centrā. Iepriekš arī ziemas laikā tirdzniecības centros tika nodrošināti 23 grādi.

"Bet apmeklētājiem, nākot virsjakās, parasti ir bijis par karstu. Šobrīd mēs temperatūru pazeminām un pieturamies pie 21 grāda. Tā apmeklētājiem ir komfortabla temperatūra, jo lielākoties cilvēki centrā uzturas virsjakās. Mēs arī sākam taupīt apgaismojumu un esam noteikuši zonas, kur varam atļauties samazināt apgaismojumu. Tāpat samazinām apgaismojumu nakts laikā vai auto stāvvietās. Tas dod rezultātu. Katru mēnesi mēs redzam, ka

mūsu patēriņš pret iepriekšējo gadu samazinās par 20–30%, kas ir ļoti ievērojams ietaupījums," atzina Priedīte.

Tāpat, modernizējot gāzes apkures sistēmu, izdevies samazināt gāzes patēriņu vismaz par 10%. "Vēl pieliekot klāt temperatūras regulāciju, es ceru, ka mums izdosies panākt gāzes patēriņam ietaupījumu 20–30% apmērā," sacīja Priedīte.

Tirdzniecības centrs "Domina" taupa uz apgaismojuma rēķina, to būtiski samazinot koplietošanas telpās un auto stāvvietās.

"Ir pārskatītas apgaismojuma laika zonas – kad ieslēdzas, cikos ieslēdzas, sekojam līdzi, kā tas korelē ar pircēju apmeklējumu. To mēs redzam pēc elektrības rēķiniem gan naudas izteiksmē, gan patēriņā, ka tas nes augļus. Pirmajos trīs mēnešos šie elektrības rēķini, protams, arī ar valsts atbalstu ir daudz patīkamāki un uzņēmējiem paceļami. Arī veikali ir taupījuši, piemēram, ejot prom no darba, izslēdz kontaktus, mazāk slēdz kondicionierus. Tikpat gaiši tas viss izskatās, bet patēriņš ir sabalansēts un pārskatīts," pastāstīja "Domina" vadītāja Dina Bunce.

Arī tirdzniecības centra "Sāga" vadītāja Anna Avdejeva pastāstīja, ka lielāko ietaupījumu izdodas panākt, pārskatot ventilācijas darbību un apgaismojumu.

Kā taupības pasākumus izdodas salāgot ar svētku rotājumiem, gaismiņām uz veikalu fasādēm un spuldzīšu virtenēm svētku egles zaros?

"Cilvēku noskaņojums ir tāds, kāds ir, un svētkus vēlas visi – mēs, pircēji, nomnieki. Ziemassvētkiem mums ir iegādātas dekorācijas fasādei, kas ir LED apgaismojums, kas pēc būtības ir energoefektīvs. Mēs pārskatījām āra reklāmu, nomnieku logo apgaismojumu darba stundas, kā arī auto stāvvietas darba stundas. Tās izslēdzam ātrāk ārā un ieslēdzam Ziemassvētku apgaismojumu centra fasādei. Tas nedaudz uzlabo noskaņojumu, un cilvēki jūt svētkus. Mēs šādā veidā šo jautājumu atrisinājām," pastāstīja Avdejeva.

"Sāgas" vadītāja atklāja, ka Ziemassvētku rotājumi nav lētākais prieks. Ņemot vērā faktu, ka centrs darbojas tikai divus gadus, pagaidām bagātīgi rotājumu krājumi vēl nav izveidojušies.

"Bija doma vēl pie visām trīs centra ieejam likt gaismas virtenes, bet mēs šogad rotājumu ziņā paliekam pie tā paša apjoma, kas bija, cerot, ka nākošgad varēsim nedaudz vairāk izpausties," atklāja Avdejeva.

Nedaudz pieticīgākās svētku rotās šogad tērpušies arī tirdzniecības centri "Spice" un "Spice Home". "Es atceros, ka rudens sākumā es domāju – vai tiešām, Iveta, tu vēlies būt Grinčs, kurš nozags Ziemassvētkus? Es esmu ļoti priecīga, ka kopā ar komandu mums ir izdevies līdzsvarot taupību ar svētku rotājumiem un neradīt šo Grinča sajūtu. Visus rotājumus, kas ir ar LED spuldzēm, mēs esam atstājuši – gan fasādes dekoratīvo apgaismojumu, gan mūsu lielo Ziemassvētku egli. Jā, daži koki nav izgaismoti kā citos gados, bet galvenais elements – egle – ir vietā, ar visiem briežiem," pastāstīja Priedīte.

Taupības un svētku sajūtas salāgošana šogad aktuāla ir arī "Dominā". "Protams, mūsu uzdevums ir klientiem radīt skaistus, mīļus, mirdzošus svētkus. Un man šķiet, ka pircēji ir pieraduši, ka "Dominā" vienmēr ir liela, skaista egle un pilni gaiteņi ar dekorācijām. Protams, šogad tas viss būs un jau ir, bet joprojām mēs taupām un pilnā apmērā noteikti rotājumi nestrādā. Mēs nevarējām neuzlikt mūsu lielo skaisto egli, un tajā rotājumi spīd," sacīja Bunce.

Tomēr uz fasādes ir noņemts viss apgaismojums, kas vijās pa ēkas perimetru, un izgaismotas ir tikai ieejas. Savukārt iekštelpās saliktās dekorācijas apzināti nav pieslēgtas elektrībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti