Tirdzniecības centriem piešķirtais atbalsts dod tikai nelielu atspaidu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tirdzniecības centri novērtē piešķirto atbalstu, tomēr gatavi turpināt sarunas par tirdzniecības ierobežojumu atcelšanu, informēja Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Valdība piešķīra 20 miljonus eiro tirdzniecības centriem nomas ieņēmumu krituma kompensācijai. Nozare to vērtē atzinīgi, kaut arī zaudējumi kopš pērnā gada pavasara ir sasnieguši 67 miljonus eiro.

Tirdzniecības centru pārstāvji uzskata, ka ir jāvirzās uz tirdzniecības atjaunošanu arī tirdzniecības centros, ievērojot stingras epidemioloģiskās prasības. 

“Tieši tirdzniecības centros, salīdzinājumā ar mazajiem veikaliem, ir iespējams efektīvāk izpildīt epidemioloģiskās prasības, tāpēc turpināsim aktīvu darbu pie tā, lai rastu kompromisu ar valdības pārstāvjiem un uzsāktu nozares atkopšanos no krīzes,” norādīja Vanags.

Viņš informēja, ka tirdzniecības centri, ievērojot noteiktos drošās tirdzniecības principus, ir aprīkojuši tirdzniecības platības ar dažādiem risinājumiem epidemioloģisko prasību ievērošanai (pircēju plūsmas kontrole un ierobežošana, gaisa kvalitātes uzraudzība, dezinfekcijas līdzekļu nodrošināšana u.c.), taču šobrīd tie ir teju pavisam tukši, jo lielākajai daļai tirgotāju tajos ir aizliegts strādāt.

Ekonomikas ministrija februāra beigās, izvērtējot situāciju nozarē, secināja, ka ieviestais drošas tirdzniecības princips tirdzniecības vietās ir sevi attaisnojis – tika novērots, ka tirdzniecības nozares uzņēmēji ar izpratni attiecas pret visiem valdības lēmumiem un rīkojas sociāli atbildīgi pret saviem klientiem, darbiniekiem un sabiedrību kopumā. Arī Būvniecības valsts kontroles biroja veiktās pārbaudes (pārbaudītas 308 tirdzniecības vietas ar platību no 25 m2 līdz 144 354 m2) no šā gada 8. līdz 12. februārim apliecināja, ka 86% apsekoto vietu gaisa kvalitāte ir laba vai vidēji laba. Tomēr šiem secinājumiem līdz šim nav sekojuši atviegloti ierobežojumi – tā vietā vairums tirgotāju lielajos tirdzniecības centros aizvien sadzīvo ar liegumu strādāt. 

Vanags atgādināja, ka Covid-19 izplatības ierobežošanas nolūkos ieviesto ierobežojumu dēļ tirdzniecības nozarē ir krīzes situācija. Tirdzniecības centru piešķirtās nomas maksas atlaides sasniedz pat 100%, un zaudējumi neieņemto nomas ieņēmumu veidā ir sasnieguši 67 miljonus eiro. Uzņēmēju atbalstam izveidotais apgrozāmo līdzekļu grants iznomātājus nesasniedz vai sasniedz ļoti ierobežotā apmērā – grantu saņem tikai daļa nomnieku, bet no saņemtajiem līdzekļiem viņi nomas maksu iznomātājiem nemaksā vai maksā ļoti ierobežotā apmērā. Pēc Vanaga teiktā, tirdzniecības infrastruktūra šobrīd novesta ļoti tuvu maksātnespējas situācijai. 

KONTEKSTS:

No trešdienas, 7. aprīļa, pastiprinātas drošības apstākļos darbu klātienē atsākuši visi veikali ārpus lielajiem tirdzniecības centriem, savukārt lielos tirdzniecības centros atļauta tikai pakalpojumu sniegšanas vietu un atsevišķu veikalu veidu darbība. Tāpat atļauta arī ielu tirdzniecības organizēšana jeb gadatirgi, ievērojot drošas tirdzniecības protokolu visā āra tirdzniecībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti