Tikai 10% otrā pensiju līmeņa dalībnieku izdarījuši izvēli, kā izmantot uzkrājumu nāves gadījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad tikai 10% no visiem pensiju otrā līmeņa dalībniekiem Latvijā ir izdarījuši izvēli, ko Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai iesākt ar personas uzkrāto kapitālu nāves gadījumā.

Tikai 10% otrā pensiju līmeņa dalībnieku izdarījuši izvēli, kā izmantot uzkrājumu nāves gadījumā
00:00 / 01:08
Lejuplādēt

Valsts fondēto pensiju likums nosaka, ka no šī gada ikviens pensiju 2. līmeņa dalībnieks, kurš vēl nav sasniedzis pensijas vecumu, var izvēlēties, kā izmantot uzkrājumu gadījumā, ja persona nenodzīvo līdz vecuma pensijai.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati liecina, ka vidēji ik gadu vairāk nekā 5000 pensiju 2. līmeņa dalībnieku nomirst, nesasniedzot pensijas vecumu.

"Līdz 1. septembrim izvēli ir izdarījuši 135,2 tūkstoši personu. Ņemot vērā, ka to cilvēku skaits, kuri ir otrā pensiju līmeņa dalībnieki, ir gandrīz 1,3 miljoni, tad šie ir tie 10%. Tie, kas ir izvēlējušies, tie ir vairāk atzīmējuši, ka viņi vēlas, lai šis pensiju otrā līmeņa kapitāls tiktu nodots mantošanai Civillikuma noteiktajā kārtībā. Daļa ir arī izvēlējušies, ja nu gadījumā kaut kas atgadās, lai šis uzkrājums tiktu pievienots konkrētas personas pensiju otrajam līmenim. Pavisam neliela daļa – 2% – to novēlējuši valstij, ieskaitot valsts pensiju speciālajā budžetā. Tas notiek arī tad, ja izvēli neizdara. Savu izvēli jebkurš var izdarīt, dodoties uz portālu "Latvija.lv", " stāsta VSAA pārstāve Iveta Daine.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti