Panorāma

Maksātnespējas administratoru asociācija noraida pārmetumus

Panorāma

Vai pēc LTV "FRICA" eksperimenta ir izmaiņas?

Rosina atcelt NĪN vienīgajam mājoklim

Tieslietu ministrs redz vajadzību pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa likumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ja māja vai dzīvoklis, kurā dzīvojat, ir jūsu vienīgais nekustamais īpašums, tad nekustamā īpašuma nodoklis tam būtu jāatceļ - par šādu iniciatīvu portālā “manabalss.lv” nepilna mēneša laikā savākti vairāk nekā 10 000 parakstu. Partijas pagaidām par šo ieceri ir piesardzīgas, bet tieslietu ministrs redz vajadzību mainīt nekustamā īpašuma nodokļa likumu, lai novērstu netaisnīguma riskus.

Tikmēr vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju atbalstītā iniciatīva tiks virzīta uz Saeimu, bet partijas par šo ideju pagaidām izteikušas atšķirīgus viedokļus.  

Sporta skolotāja Liāna Hiršsone iniciatīvu vienīgajai mājvietai nekustamā īpašuma nodokli atcelt vai noteikt ne lielāku par 0,1% no īpašuma vērtības portālā “Mana balss” iesniegusi personiskas pieredzes vadīta. 

2000.gadā Liāna atguvusi vecvecmāmiņas īpašumu, ģimene paņēmusi kredītu un uzcēlusi nelielu privātmāju. Pēdējos desmit gados nekustamā īpašuma nodoklis viņiem audzis 26 reizes - no 40 līdz 1040 eiro gadā. Ar Liānas nelielo skolotājas algu -  420 eiro uz rokas – šī nodokļa summa ir teju nepaceļama.

“Pirmo reizi, kad es ieraudzīju [nodokļa summu], es stāvēju ar to papīru rokās un raudāju,” atcerējās Liāna.

Zinot, ka viņa šādā situācijā nebūt nav vienīgā, Liāna pašas spēkiem apkopojusi informāciju par nekustamā īpašuma nodokļi citās Eiropas valstīs.

“Ieraudzīju šādu faktu, ka Eiropas Savienības valstīs vienīgajam īpašumam, kurā cilvēks dzīvo, ir deklarēts, šis nekustamā īpašuma nodoklis nav. Ja ir, tad tas ir ļoti ļoti neliels,” stāstīja Liāna Hiršsone.

Viņa rosina Latviju pievienoties šai politikai. Arī tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs  (Nacionāla apvienība) redz vajadzību mainīt nekustamā īpašuma nodokļa likumu, lai novērstu netaisnīguma riskus.

“Sadarbībā ar Finanšu ministriju, kas atbild par nodokļu politiku, mums izdosies pieņemt taisnīgāko risinājumu, kas varētu būt ļoti tuvs šai iniciatīvai,” LTV atzina ministrs.

“Tas ir jautājums par vienīgo mājokli, otrkārt, kas iniciatīvā nav minēts, par neapliekamo minimumu – konkrēta apdzīvojamā platība, neapliekamais minimums. Un tad ir jautājums par šī nodokļa diferencēšanu – ciktāl tas tiek darīts likumā,” sacīja Rasnačs.

Tieslietu ministrija arī cer panākt, ka līdz likuma izmainīšanai, valdība piekritīs iesaldēt kadastrālās vērtības, proti, tās nākamgad nepalielinātos. Tikmēr Liānas iniciatīvai vajadzīgie 10 tūkstoši balsu portālā manabalss.lv savākti un tā ceļos uz Saeimu.

Manabalss.lv veiktajā aptaujā Nacionālā apvienība, “No sirds Latvijai” un neatkarīgais deputāts Artuss Kaimiņš iniciatīvu atbalstījuši, vien piebilstot – likumā jāiestrādā mehānismi, lai to nevar izmantot ļaunprātīgi. Turpretim “Vienotība” neredz iemeslu mainīt likumu. “Saskaņa”, “zaļzemnieki” un Latvijas Reģionu apvienība savu nostāju aptaujā nepauda. Liāna gatava doties uz parlamentu savu ideju aizstāvēt.

“Man ir jāņem līdzi savi eksperti. Patiesībā, ja tā godīgi, man nekādu ekspertu nav. [..] Tad nu, tikai ar savu prātu…” sacīja Liāna.  

Tikmēr pēdējo pāris gadu laikā nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšana bija salīdzinoši laba. Finanšu ministrija, plānojot budžetu, parasti ar zināmu piesardzību lēš, ka nodokli izdosies iekasēt 80 procentu apmērā.

2014.gadā tika prognozēts, ka nekustamā īpašuma nodoklis ienesīs 151 miljonu eiro, taču samaksāti 172 miljoni eiro plus vēl 19 miljoni eiro no iepriekšējo gadu parādiem.

Līdzīgi arī pērn, kad budžeta plānā bija paredzēti 162 miljoni eiro, bija  iekasēti – 178 miljoni eiro un vēl gandrīz 19 miljoni eiro – parādmaksājumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti