Tiesībsargs brīdina valdību par nepieņemami zemu minimālo vecuma pensiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tiesībsargs Juris Jansons nosūtījis pirmstiesas brīdinājumu valdībai saistībā ar nabadzības riskam visvairāk pakļauto Latvijas iedzīvotāju tiesību aizsardzību. Tiesībsargs norāda, ka vecuma pensijas minimālais apmērs – no 70,43 eiro līdz 108,85 eiro mēnesī – ir neadekvāti zems un nenodrošina cilvēka pamatvajadzības, kā ēdienu, apģērbu, mājokli un veselības aprūpi.

Turklāt vecuma pensijas minimālā apmēra diferenciācija atbilstoši darba stāžam ir netaisnīga pret cilvēkiem ar garāku darba mūžu. Saskaņā ar satversmes 109. pantu “ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos”.

Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa
00:00 / 00:17
Lejuplādēt

„Tiesību akti paredz, ka minimālā pensija ir piesaistīta valsts sociālā nodrošinājuma pabalstam, kas arī ir nepietiekams. Šobrīd tas ir 64,03 eiro mēnesī. Minimālā pensija tiek aprēķināta ar koeficientu, bet, lai ar kādu koeficientu to rēķinātu, tā ir ārkārtīgi niecīga un par to cilvēkam nav iespējams izdzīvot. (..) Tas ir valsts pienākums – apzināt, kādas ir faktiskās vajadzības, un atbilstoši tam arī noteikt sociālās aprūpes sistēmu, tai skaitā arī attiecībā uz minimālo vecuma pensiju. Vēstulē tiesībsargs arī ironiski norāda, ka atbilstoši Pasaules Bankas atzītajam absolūtās nabadzības līmenis 2015. gadā bija 1,67 eiro dienā. Pārrēķinot to, ko tagad saņem daļa mūsu cilvēku, tas ir tikai par nepilnu eiro dienā vairāk. Vai tiešām valsts uzskata, ka tas ir cilvēka cienīgi?” norāda Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Ja valdība līdz 1. oktobrim nenovērsīs trūkumus sistēmā, tiesībsargs vērsīsies Satversmes tiesā.

Valsts garantēto vecuma pensiju minimālā apmērā Latvijā pašlaik saņem 64 tūkstoši cilvēku jeb 14,3 % no visiem vecuma pensijas saņēmējiem, no kuriem 7368 ir cilvēki ar invaliditāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti