Tiešajā tirdzniecībā nelielā daudzumā varēs pārdot arī kazas svaigpienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tiešajā tirdzniecībā nelielā daudzumā varēs pārdot arī kazas svaigpienu. Noteikumi par govs un kazas svaigpiena apriti valdībā pieņemti, lai dažādotu uzņēmējdarbības iespējas. Kazkopji atzīst, ka tiešajā pārdošanā vairākām sabiedrības grupām kazas produkti kļūst arvien aktuālāki, kā svaigēdājiem vai tiem, kas cieš no govs piena alerģijas.

Tiešajā tirdzniecībā nelielā daudzumā varēs pārdot arī kazas svaigpienu.
00:00 / 04:10
Lejuplādēt

Nākamā gada rudenī arī kazkopji varēs patērētājiem piedāvāt saražoto svaigpienu tiešā tirdzniecībā. Zemkopības ministrijas dati liecina, ka patlaban valstī reģistrēts ap 10 tūkstoš  kazu apmēram divos tūkstošos dažādu lielumu ganāmpulku. Ministrijas Pārtikas un veterinārā departamenta eksperte Iveta Veinberga vērtē, ka jaunie noteikumi vairāk varētu interesēt piemājas saimniecības, kurās ir pāris kazas, jo svaigpiena realizācijai ir ierobežojums - var pārdot ne vairāk kā 600 litrus kazas piena nedēļā.

"Kamēr šie noteikumi nav stājušies spēkā, kazas svaigpienu tirgot nedrīkst. Tas piens, kas patlaban ir tirdzniecībā, ir pasterizēts un nāk no atzītiem uzņēmumiem, tas ir atļauts. Tirgos svaigpienam nevajadzētu būt, jo šobrīd noteikumi pieļauj tikai govs svaigpiena realizāciju. Principā tā ir dalībvalsts izvēle, vai govs un kazas svaigpienu atļaut mazumtirdzniecībā vai ne. Kazu audzētāji ir izrādījuši interesi par šo un īpaši mazie audzētāji, kam nav lielās pārstrādes, un ne tikai saimniecībām ir iespēja dažādot savu uzņēmējdarbības veidu, bet arī patērētājiem būs pieejams jauns produkts," stāsta Veinberga.

Lopkopjiem, kas ir ieinteresēti saražotā kazas svaigpiena pārdošanā pārejas periodā jāpārbauda tā kvalitāte uz mikrobioloģiskajiem rādītājiem, kā arī jāsaņem atļauja no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD).

Latvijas Kazkopības biedrības vadītāja Kristīne Piliena norāda, ka jaunie noteikumi īpaši svarīgi arī patērētāju tiesību aizsardzībā:

"Viennozīmīgi mums jāuzņemas atbildība, kādu pienu mēs dodam savam pircējam. Šis sakārtos jautājumus par to, ka gan ražotājs zina, kādu pienu viņš drīkst pārdot, un pircējs zinās, uz kādiem nosacījumiem viņš šo svaigpienu iepirks, proti, ka dzīvnieki būs pārbaudīti un daļēji uzraudzīti no PVD. Šie noteikumi ļaus ļoti mazām - divu vai trīs kazu - fermām pāri palikušo pienu pārdot, un būs abpusēja drošība par šī piena nekaitīgumu.''

Biedrībā apzinātas ap 30 ekonomiski aktīvās kazu audzēšanas saimniecības, kas pārdod pasterizētu kazas pienu. Pieprasījums kopumā pēc kazas produkcijas mazliet pieaug. Tāpat arvien attīstās tiešās pirkšanas paradumi no saimniecībām, kuras atrodas tuvāk pilsētām. Līdz ar to atsevišķas cilvēku grupas - īpaši svaigēdāji vai alerģiski cilvēki - interesējas arī par svaigpiena iegādi. To apstiprina arī ilggadēja kazkope, Meždruvu saimniece Liāna Apine. Paši zemnieki ikdienā dzer svaigu pienu, bet tirgot nevarēja.

"Mūsu saimniecība visu pienu realizē pasterizētā pienā un produktos – jogurtā, kefīrā, biezpienā un sierā. Taču ir daudz cilvēku, kas interesējas arī par svaigpienu, jo tas satur vairāk bioaktīvu vielu. Mēs uzskatam, ka tas ir pareizs lēmums, ka līdzās svaigam govs pienam varēs tirgot arī svaigu kazas pienu. Būs pieprasījums," uzsver Apine.

Valdībā apstiprinātie noteikumi par svaigpiena apriti nelielā apjomā stāsies spēkā 2020. gada 1. septembrī, kad kazas svaigpiens drīkst parādīties realizācijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti