Tiesa pasludina «Talsu gaļu» par maksātnespējīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 15.augustā par maksātnespējīgu pasludinājusi gaļas pārstrādes uzņēmumu AS "Talsu gaļa", liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā.

Kreditoru prasījumi pret parādnieku iesniedzami administratoram viena mēneša laikā, kas skaitāms no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, proti, no šodienas. Par maksātnespējas procesa administratoru iecelts Jānis Kumsārs.

"Maksātnespējas process ierosināts, pamatojoties uz manu iesniegumu. Tālākā lietu virzība notiks saskaņā ar likumdošanu - mēneša laikā pieteiksies kreditori, tad redzēsim kopējo bilanci un varēsim izveidot mantu sarakstu izsolei," atzina Kumsārs.

Vidzemes priekšpilsētas tiesā pērn 9.oktobrī uzņēmumam ierosināja tiesiskās aizsardzības procesu, bet līdz ar tā izbeigšanu uzņēmumam pasludināta maksātnespēja.

Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra ir sākusi kriminālvajāšanu pret "Talsu gaļas" amatpersonām par organizētā grupā veiktu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un krāpšanu lielā apjomā, iepriekš informēja Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītāja Ivonna Ašmane.

Uzņēmuma amatpersonām celtas apsūdzības pēc Krimināllikuma (KL) 177.panta 3.daļas par krāpšanu organizētā grupā un KL 218.panta 3.daļas par organizētā grupā veiktu izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde lūdza prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret kopumā 12 personām. Izkrāpšanas shēmā bijuši iesaistīti tā sauktie buferuzņēmumi. Tā kā kriminālprocesa materiāli ir apjomīgi, pret visām aizdomās turētajām personām kriminālvajāšana pagaidām vēl nav sākta, un pagaidām arī nav zināms, kad lietu varētu nosūtīt skatīšanai tiesā. Apsūdzības arī vēl nav galīgās - nav izslēgts, ka līdz lietas nodošanai tiesai tajās varētu būt kādas izmaiņas.

VID Finanšu policijas pārvalde 2014.gada 3.jūnijā Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja kriminālprocesu par kāda gaļas pārstrādes uzņēmuma organizētā grupā veiktu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un krāpšanu lielā apjomā, informē VID. Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi 488 720,42 eiro apmērā.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka uzņēmums 2011. un 2012.gadā, izmantojot noziedzīgas organizētās grupas kontrolē esošu fiktīvu uzņēmumu izstrādātu mehānismu, iekļāvās fiktīvu darījumu īstenošanā ar diviem buferuzņēmumiem, kuri savukārt norādīja, ka darījumi tiek veikti ar citiem fiktīviem uzņēmumiem. Pēc savas būtības uzņēmums iekļāvās divās dažāda rakstura fiktīvās shēmās. Pirmkārt, iepērkot reālu gaļu no Eiropas Savienības uzņēmumiem, starp pārdevēju un gaļas piegādātāju, izmantojot fiktīvu uzņēmumu ķēdi, otrkārt, izmantojot fiktīvu darījumu ķēdi un savai pamatdarbībai netipisku veidu, it kā iepirka lielā daudzumā ogas (pamatā mellenes), un šīs ogas it kā realizēja uz Igaunijā reģistrētu uzņēmumu.

Kriminālprocesa gaitā Rīgā un Talsos veiktas kratīšanas personu dzīvesvietās un birojos. Kratīšanu laikā izņemti dokumenti, zīmogi, datori, zibatmiņas un kodu kalkulatori. Kriminālprocesa gaitā nopratinātas 73 personas, par aizdomās turētām atzītas 12 personas. Kriminālprocesā attiecībā pret minēto gaļas pārstrādes uzņēmumu pieņemts lēmums par procesa sākšanu piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai juridiskai personai.

Kopumā kriminālprocesa gaitā arestēts viens nekustamais īpašums, viens dzīvoklis, 11 transporta līdzekļi un četru uzņēmumu kapitāldaļas. Aizdomās turēto aizstāvībai piesaistīti Latvijā pazīstami advokāti.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka fiktīvo darījumu dokumentu sagatavošanā piesaistīti kvalificēti juristi un fiktīvo uzņēmumu amatpersonas tika labi instruētas un īpaši sagatavotas, lai pārbaužu gadījumos spētu radīt šķietami ticamu darījumu esamību un darījumu ķēdes neradītu aizdomas.

Kā norāda pirmstiesas izmeklēšanā iegūtās ziņas, noziegums ir rūpīgi izplānots un organizēts. Kā fiktīvo uzņēmumu amatpersonas tiek izmantotas gan organizētājiem lojālas un pietuvinātas personas, gan arī ārvalstnieki, proti, Baltkrievijas iedzīvotāji. Par uzņēmumu pilnvarotām personām ar atpakaļejošiem datumiem noformētas personas, kuras nav informētas par šādu stāvokli, un to dati izmantoti bez šo personu ziņas.

Kā īpaši apjomīgu un sarežģītu šo noziegumu raksturo arī kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā uz 11 ārvalstīm nosūtītie 15 tiesiskās palīdzības lūgumi.

Uzņēmuma lielākais īpašnieks ar 79,77% kapitāldaļu ir SIA "Tukuma gaļas centrs", kas savukārt pieder "Talsu gaļas" vadītājam Jurim Lagzdiņam. "Tukuma gaļas centrs" pērnā gada sākumā tika likvidēts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti