Tiesa noraida «PNB bankas» lūgumu apturēt FKTK lēmumu par bankas darbības pārtraukšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Administratīvā apgabaltiesa ceturtdien 26. septembrī, noraidīja par maksātnespējīgu atzītās "PNB bankas" lūgumu apturēt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumu pārtraukt bankas darbību, informēja Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētāja palīgs Sandis Zellis.

Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētāja palīgs Sandis Zellis
00:00 / 00:44
Lejuplādēt
"Apgabaltiesa atzina, ka lēmuma pieņemšana par bankas darbības apturēšanu bija samērīga, lai nodrošinātu bankas finanšu stāvokļa maksimālu saglabāšanu, panākot arī taisnīgumu iespējamā maksātnespējas procesa ietvaros.

 

Turklāt banka ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spēkā stājušos tiesas spiedumu ir pasludināta par maksātnespējīgu. Līdz ar to minētais fakts būtībā padara par neiespējamu lēmuma darbības apturēšanu,

jo turpmāku bankas darbību  noteic maksātnespējas procesu regulējošās tiesības normas, kas var novest pie bankas likvidēšanas," teica Zellis.

Viņš norādīja, ka Administratīvā apgabaltiesas lēmumu 14 dienu laikā var pārsūdzēt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā.

KONTEKSTS:

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šā gada 15. augustā apturēja "PNB bankas" (iepriekš "Norvik banka") darbību, ņemot vērā bankas tiešā uzrauga  – Eiropas Centrālā bankas (ECB) – lēmumu atzīt "PNB banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Bankā kopš 2017. gada beigām konstatēti kapitāla pietiekamības prasību pārkāpumi. Bankai bija pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. 

LTV raidījums "De facto" vēstīja, ka vēl 11. jūlijā ECB izvirzīja bankai atkārtotu prasību palielināt kapitālu. Prasības bija jāizpilda līdz 13. augustam. Jaunie bankas investori lūdza vēl laiku, tomēr viņiem to vairs nedeva. Ievērojami atšķīries ECB un "PNB bankas" viedoklis par bankas aktīvu vērtību. ECB aprēķini arī noveduši pie slēdziena, ka "PNB banka" nonākusi finanšu grūtībās. 

12. septembrī tiesa atzina "PNB banku" par maksātnespējīgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti