Tiesa noraida lūgumu atcelt būvatļauju «Lidl» loģistikas centram Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Administratīvā rajona tiesa otrdien, 30.oktobrī, noraidīja kādas privātpersonas pieteikumu, kurā lūgts atcelt Rīgas pilsētas būvvaldes pērn 4.jūlijā izdoto būvatļauju SIA "Lidl Latvija" loģistikas centra, tehnisko palīgēku, ūdens rezervuāru un apsardzes posteņa būvei Ulbrokas ielā, Rīgā, informē tiesas pārstāve Ilze Butkus.

“Lidl”

“Lidl”, kas ir daļa no “Schwarz” mazumtirdzniecības grupas ar galveno mītni Nekarsulmā (Vācijā), ir viena no vadošajiem pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Vācijā un Eiropā. “Lidl” ir pārstāvēts 30 pasaules valstīs, tajā ir aptuveni 10 500 veikali, un vairāk nekā 150 loģistikas centri 29 valstīs visā pasaulē. Kopējais darbinieku skaits sasniedz 260 000.

Tiesa atzina, ka sabiedrības tiesības piedalīties lēmumu pieņemšanā vides jomā nav pārkāptas, jo pirms būvatļaujas izdošanas nebija jāizstrādā detālplānojums un nebija jāveic publiskā apspriešana, klāsta tiesas pārstāve.

 

Tiesa skaidroja, ka detālplānojuma izstrādes jēga un mērķis ir detalizēt teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā noteiktās prasības. Ja minētajos dokumentos attīstības priekšlikuma īstenošanai būtiskās prasības jau ir pietiekami detalizēti noteiktas, tad detālplānojuma izstrādei nav pamata.

Konkrētajā gadījumā nepastāv neviens no tiesību normās noteiktajiem priekšnoteikumiem detālplānojuma izstrādei, atzīmē tiesā.

"Esošajos teritorijas plānošanas dokumentos strīdus jautājumi ir atrisināti pietiekamā detalizācijas pakāpē. Tajos gar zemesgabalu ir paredzēta satiksmes infrastruktūras izbūve. Objekts pieslēdzas ieplānotajām ielām, neprasot ieplānoto ielu sarkano līniju pārkārtošanu un neietekmējot citas pieguļošās teritorijas un publisko piekļuvi tām. Ir paredzēti arī citi galvenie inženiertīkli, un tie nav jāizplāno un jāizveido no jauna tieši konkrētajam zemesgabalam. Objekts atbilst dominējošajai apbūves funkcijai attiecīgajā apbūves kvartālā. Objekta apbūves parametri atbilst attiecīgajā vietā bijušo būvju apbūves parametriem," skaidro Butkus.

Tiesa norādīja, ka katra jauna būvniecība zināmā mērā ietekmē blakus esošo māju iedzīvotāju sadzīves apstākļus. Valsts vides dienests tehniskajos noteikumos ir izvirzījis tādas vides aizsardzības prasības, lai objekts neradītu būtisku troksni vai smakas, kas varētu ietekmēt blakus esošo dzīvojamo apbūvi. Piebraukšana objektam notiks pa maģistrālo ielu posmiem, kas tiks uzbūvēti neatkarīgi no loģistikas centra būvniecības.

Līdz ar to transporta plūsmas pieaugums pa maģistrālajām ielām un šo ielu radītā ietekme nav tieši saistāma ar objektu un vienādojama ar objekta radīto ietekmi, norāda Butkus.

Spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas.

KONTEKSTS:

Pērn vasarā kļuva zināms, ka Latvijā grasās ienākt Vācijas zemo cenu mazumtirdzniecības tīkls "Lidl", un pirmais veikals Latvijā plānots Rīgā, Purvciemā. Šā gada oktobra vidū "Lidl" un būvfirma "Merks" Rīgā, Ulbrokas ielā, uzsāka Baltijā modernākā loģistikas centra būvniecību. Noslēgtā projekta līgumcena ir 42,5 miljoni eiro (neskaitot PVN), bet aptuveni 15 miljonus eiro uzņēmums plānots investēt iekārtu iegādē. 

Pēc veikalu skaita "Lidl’" ir piektā lielākā mazumtirdzniecības ķēde pasaulē. Tā ir pārstāvēta visās Eiropas Savienības valstīs, izņemot Latviju un Igauniju. Lietuvā "Lidl" iegāja 2016.gada maija beigās, atverot 15 tirdzniecības centrus, kas izraisīja zināmu ažiotāžu. Vācijas veikalu ķēde centās ienākt Latvijā pirms vairāk nekā desmit gadiem un tālab pat iegādājās zemi veikalu būvei. Taču vēlāk – pēc ekonomiskās krīzes reģionā – kompānija pārskatīja savus plānus un zemi pārdeva.

Eksperti lēš, ka jauna spēlētāja ienākšana Latvijas mazumtirdzniecības sektorā patērētājiem mūsu valstī nāks par labu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti