Panorāma

Sociālo aprūpes centru darbinieki piedalās protesta akcijā

Panorāma

Vēlētāji sūdzas par partiju pārbagātību

Tiesā nonākusi "Expo 2015" lieta

Tiesā nonākusi «Expo 2015» lieta; apsūdzētā neierašanās dēļ to atliek

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jauni pavērsieni ir savulaik plašu rezonansi guvušajā “Expo Milano 2015” lietā, kurā ir pat divas krimināllietas par valstij nodarītiem zaudējumiem. Saistībā ar vienu no tām Ekonomikas ministrija kā cietusī puse lūgusi arestēt komandītsabiedrības “Expo 2015” kontā esošus finanšu līdzekļus kā garantiju, ka naudu būs iespējams atgūt. Piektdien lūgumu bija plānots izskatīt tiesas sēdē, kuru gan nācās atlikt.     

Starptautiskajai izstādei "World Expo", kas 2015. gadā notika Milānā, gatavojās arī Latvija, ieguldot prāvu finansējumu. Kopumā šim mērķim bija plānots iztērēt 5,6 miljonus eiro, taču līdz izstādei Latvijas stends tā arī netika.

Ar skandālu tika lauzts līgums ar projekta īstenotājiem – uzņēmēja Ģirta Majora vadīto “Expo 2015”, jo tika kavēti termiņi un izrādījās, ka arī ne visi iztērētie līdzekļi bijuši pamatoti. 

Ekonomikas ministrija kā pasūtītājs bija secinājusi, ka  par atsevišķiem darbiem ir maksāts vairākkārt, samaksāts par darbiem, kas nav izdarīti, tāpat esot konstatētas "uzpūstas" cenas, un ministrija prasīja atmaksāt projektam jau piešķirots līdzekļus – 800 000 apmērā.

Projekta īstenotāji pārmetumus noliedza. Taču tika ierosināts kriminālprocess, ko vēlāk sadalīja divās daļās – pret uzņēmēju un pret tā laika Ekonomikas ministrijas amatpersonu, kas pārraudzītāja gatavošanos izstādei.

Lietu pret uzņēmēju Valsts policija Ģenerālprokuratūrai nodeva vasarā, un piektdien, 28.septembrī, bija plānota tiesas sēde, kurā pēc Ekonomikas ministrijas lūguma komandītsabiedrības kontiem līdz tiesas procesa beigām uzliktu arestu.

Sēdē gan nebija ieradies nedz apsūdzētais, nedz viņa pārstāvis, un pēc viņu lūguma izskatīšana pārcelta.

Prokurore Lada Bogojavļenska skaidroja, ka apsūdzības ieskatā uzņēmējs izšķērdējis aptuveni 300 000 eiro, un tādēļ Ekonomikas ministrijas vēlme uzlikt arestu finanšu līdzekļiem ir saprotama un cer, ka nākamajā reizē šo jautājumu tomēr izdosies izskatīt.

“Tas nozīmē to, ka tas zaudējums, kas nodarīts Ekonomikas ministrijai, tiks atlīdzināts gadījumā, ja tiesa atzīst apsūdzēto par vainīgu,” norādīja Bogojavļenska.

Plašākos skaidrojumos prokurore neielaidās, norādot, ka pašu lietu pēc būtības tiesā skatīs nākamā gada pavasarī, kad arī varēšot runāt vairāk. Arī par krimināllietu pret bijušo Ekonomikas ministrijas amatpersonu viņa vairījās stāstīt, vien norādīja, ka arī šī lieta šomēnes jau nodota Ģenerālprokuratūrai un celta apsūdzība. Bet pagaidām nav zināms, kad lietu izskatīs tiesā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti