Tiesa līdz pirmdienai atliek «PNB bankas» maksātnespējas pieteikuma skatīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien, 29. augustā, sēdē aiz slēgtām durvīm nolēma līdz pirmdienai, 2.septembrim, atlikt "PNB bankas" maksātnespējas pieteikuma skatīšanu, par to žurnālistus pēc tiesas sēdes informēja bankas valdes locekle Anna Verbicka. 

22. augustā – dienā, kad "PNB bankas" klientiem sāka izmaksāt garantētās atlīdzības, – banku uzraugs Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vērsās tiesā ar pieteikumu atzīt "PNB bankas" maksātnespēju. Šāds solis sperts, reaģējot uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu atzīt AS "PNB banka" par tādu finanšu iestādi, kas ir vai nonāks finanšu grūtībās. Vienlaikus FKTK lūdza tiesu lemt arī par bankas maksātnespējas procesa administratora Vigo Krastiņa iecelšanu. 

Abas iesaistītās puses uz tiesas sēdi ceturtdien, 29. augustā, ieradās kuplā sastāvā. Katrai pusei bija pa vairākiem pārstāvjiem, advokātiem, arī tulki, un tā rezultātā tiesas sēžu zāle bija stāvgrūdām pilna. Visiem nebija, kur apsēsties. Tiesas sēde ilga vienu stundu, taču lietu pēc būtības ceturtdien skatīt tā arī vēl nesāka.

"Mums nebija laika iepazīties ar visiem argumentiem, un mēs lūdzām tiesu pārlikt to sēdi par vienu dienu, un tagad turpināsim pirmdien, pulksten 9:30," teica Verbicka.

"PNB bankas" vadība nepiekrīt uzraugiem, ka banka finanšu grūtību dēļ būtu slēdzama. "Mēs cīnīsimies tālāk," sacīja bankas valdes locekle.

Bankas ieskatā tās darbības apturēšanai pietrūkstot argumentu. Dažas stundas pēc tiesas lēmuma atlikt bankas maksātnespējas pieteikuma skatīšanu "PNB banka" izplatīja paziņojumu medijiem, norādot, ka banka tiesā iesniegusi pierādījumus, ka "PNB bankai" nav maksātnespējas pazīmes.

Pretējās domās ir banku uzraugs – FKTK, kas iesniedzis maksātnespējas pieteikumu tiesā. "Ja mūsu argumenti būtu savādāki, būtu mainījušies, tad droši vien mēs neatrastos šeit. Šis iznākums pašreizējā brīdī, manā skatījumā, ir pietiekami loģisks. Jā, es nevaru runāt, kas aiz šīm durvīm tika lemts un kāpēc, jo tā ir slēgta sēde, bet tas, kas bija, tas ir loģiski," sacīja FKTK padomes loceklis Gvido Romeiko.

FKTK izraudzītais maksātnespējas procesa administratora amata kandidāts Krastiņš, kas vien vakar vakarā pabeidzis rakstīt savu aptuveni sešu lappušu garo atzinumu, maksātnespējas pazīmes saredzot. Taču, vai un kā pareizi novērtēt bankas aktīvus? To gan vēl nāksies izlemt tiesai.

"Par to arī šajā lietā pastāv tas būtiskākais strīds, vai tie aktīvi ir pietiekami, lai apmierinātu visus kreditorus, vai nē. 

Es vairāk esmu nosliecies, līdzīgi kā Eiropas Centrālā banka, ka, manuprāt, tur nepietiek šo aktīvu," teica Krastiņš.

Bankas darbība apturēta jau vairākas nedēļas, un arī šo lēmumu "PNB banka" pārsūdzējusi tiesā.

Neraugoties uz to, ka otras puses argumentiem banka nepiekrīt, aizvien notiek garantēto atlīdzību izmaksa tās klientiem. Šodien, atšķirībā no iepriekšējās nedēļas, cilvēku pūļus pie "PNB bankas" filiālēm vairs nemana, un lielākā interese par garantētajām atlīdzībām bijusi tieši pirmajās divās dienās.

FKTK Noregulējuma un garantiju daļas vadītāja Jeļena Ļebedeva
00:00 / 00:48
Lejuplādēt
Līdz šim "PNB bankas" klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāts apmēram 101 miljons eiro, informēja FKTK Noregulējuma un garantiju daļas vadītāja Jeļena Ļebedeva.

 

KONTEKSTS:

Šā gada 15.augustā lemts apturēt "PNB bankas" (iepriekš "Norvik banka") darbību. Bankā kopš 2017.gada beigām konstatēti kapitāla pietiekamības prasību pārkāpumi. Bankai bija pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. 

LTV raidījums "De facto" vēstīja, ka vēl 11.jūlijā ECB izvirzīja bankai atkārtotu prasību palielināt kapitālu. Prasības bija jāizpilda līdz 13.augustam. Jaunie bankas investori lūdza vēl laiku, tomēr viņiem to vairs nedeva. Ievērojami atšķīries ECB un "PNB bankas" viedoklis par bankas aktīvu vērtību. ECB aprēķini arī noveduši pie slēdziena, ka "PNB banka" nonākusi finanšu grūtībās. 

FKTK 17.augustā pieņēma lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību "PNB bankas" klientiem, sākot ar 22.augustu, uzticot garantēto atlīdzību izmaksu veikt bankai "Citadele". Klientiem kopumā būs jāizmaksā 297 miljoni eiro. No Noguldījumu garantiju fonda garantētās atlīdzībās varēs saņemt līdz 100 000 eiro, un  tas attiecas uz 99,2% "PNB bankas" klientu.

Šogad jūlija beigās bankas pārstāvji informēja, ka "PNB bankai" ir teju 500 darbinieku un apmēram 100 000 klientu, no kuriem aptuveni divas trešdaļas ir seniori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti