Dienas ziņas

Lāčplēša diena vieno cilvēkus

Dienas ziņas

Informēs par bērnu audzināšanas noteikumiem ārzemēs

Limbažu novada dome cīnās ar azartspēlēm

Tiesa ļauj Limbažos atvērt totalizatora punktu; pašvaldība spriedumu pārsūdzēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar zaudējumu Limbažu novada domei beidzies tiesas process Administratīvajā rajona tiesā par atļaujas neizdošanu sporta totalizatora un derību likmju pieņemšanas punkta atvēršanai Limbažos.

Prasības iesniedzējs tiesā bija SIA “Joker LTD”, kam Limbažos jau darbojas spēļu zāle un totalizators tajā būtu papildu piedāvājums. Tas arī mudināja Limbažu novada deputātus balsot pret atļaujas izsniegšanu, jo varētu pieaugt no azartspēlēm atkarīgo skaits. Savu nostāju pašvaldība nemaina un spriedumu ir pārsūdzējusi.

Tā būs cīņa ar vējdzirnavām, bet vismaz pausta attieksme un ar cerībām uz nepārprotamu likumu. Limbažu novada domei Administratīvās rajona tiesas spriedums šķiet absurds. Likums ļauj pašvaldībām pieņemt lēmumu izsniegt atļauju azartspēļu darbībai vai ne, bet tajā pašā laikā, kā apliecina šis zaudējums tiesai, tās viedoklis tomēr netiek ņemts vērā.

„Mūsu viedoklis ir tāds, ka personas, sevišķi jaunieši, kas interesējas par sportu, varētu doties uz šo spēļu zāli un galu galā iesaistīties azartspēlēs,” saka Limbažu novada domes Juridiskās nodaļas vadītāja Aiga Briede.

Tiesa uzskatījusi, ka pašvaldības iebildumi pret totalizatoru spēļu zālē esot vispārīgi un nav konkrētu pierādījumu tam, piemēram, aptauja vai pētījums, ka tas veicinās jaunas mērķauditorijas iesaistīšanos azartspēlēs.

Aptauju pašvaldība gan neveica, taču tai ir kāds cits pamatojums, ka tas varētu radīt sekas. SIA “Joker LTD” pašvaldībai solījusi papildus 20 000 eiro gadā no azartspēļu nodokļa, tas nozīmē, ka to organizētājam no iedzīvotājiem jāsaņem visai prāva summa. „Kopā viņiem sanāk samaksāt nodokli 80 000 eiro, jo ir sadalījums, cik aiziet valstij, cik pašvaldībai. Nodoklis ir 15% un, ja matemātiski rēķina, tad šie ienākumi no Limbažu novada pašvaldībā spēļu zāles apmeklējušo personu maciņiem sanāk 533 000 eiro gadā,” pauž Briede.

To, ka sporta totalizatora ierīkošana spēļu zālē ir risks, uzskata arī kāds limbažnieks, kurš pats ilgu laiku no azartspēlēm bijis atkarīgs un zina, kā tas ir - dzīvot no algas līdz algai, lai nomaksātu aizņemtos parādus. Gaidot sporta spēļu rezultātus, nav izslēgta alkohola lietošana, un kādu tas varētu negatīvi ietekmēt.

„Noteikti būtu jauni klienti, gadu starpībai nav nozīmes, vai viņam 20 vai 40 gadi. Es uzskatu, ka būtu jāsadala, ka totalizatorus spēlē vienā vietā, bet spēļu zāles ir pavisam citā,” saka Limbažu pašvaldības Juridiskās nodaļas vadītāja.

Administratīvās rajona tiesas spriedumu Limbažu novada dome pārsūdzējusi apgabaltiesā. Cerības uzvarēt gan esot niecīgas, taču - lai tas ir kā kārtējais signāls, ka likums jāsakārto.

Līdzīgi jau klājies arī citām pašvaldībām, un daudzām šis ceļš noteikti vēl būs ejams. „Varbūt kāds pievērsis uzmanību šim jautājumam. Esam atļaujas izdevēji, ja mēs pasakām, ka to neizdodam, tad mūsu lēmums nepareizs... Nu kā tas var būt?” retoriski jautā Limbažu mērs Didzis Zemmers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti