Tiesa atzīst par fiktīvu «Norvik Bankas» noslēgtu darījumu par 6 miljoniem eiro (papild.)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas spriedumu secināts, ka AS “Norvik Banka” ir noslēgusi fiktīvu aizdevuma līgumu 6 miljonu eiro apmērā, un aiz šī darījuma apslēptas pašas bankas vai ar to saistītu personu interese naudas līdzekļus novirzīt citām vajadzībām, informēja sertificēta administratore Jana Kesenfelde.

Tāpat par fiktīvu atzīts starp MSIA “Ošmaļi” un OU “Iske Vagon” noslēgtais pirkuma līgums, kas skata pēc kalpoja kā attaisnojums aizdevuma izsniegšanai, lai varētu pamatot naudas pārskatījumus, kuru saņēmēji bija ar banku saistītas personas.

Tiesa atzinusi par pierādītiem faktus, ka minētie naudas līdzekļi 6 miljonu eiro apmērā tikuši pārskaitīti ar banku vai bankas akcionāra Jurija Šapurova saistītām ārvalsts kompānijām. Tiesa spriedumā norāda, ka MSIA “Ošmaļi” un OU „Iske Vagon” tika izmantoti naudas pārskaitīšanas shēmā, kuras ierosinātāja bija AS “Norvik Banka”.

Vienlaicīgi no AS “Norvik Banka” par labu valstij piedzīta valsts nodeva 40 446,47 eiro, kā arī no OU „Iske Vagon” – 47 970,47 eiro.

Prasību Rīgas apgabaltiesā 2013.gada 23.jūlijā iesniedza MSIA “Ošmaļi” administratore, konstatējot, ka AS “Norvik Banka” saistītā persona AS “Lateko Invest” iesniegusi kreditora prasījumu par šo summu, neskatoties uz apstākli, ka aizdevums faktiski nav nonācis maksātnespējīgā uzņēmuma rīcībā, ticis noslēgts tikai skata pēc, ar nodomu radīt šķietamību par reāla darījuma noslēgšanu, taču patiesībā izlietots viena no bankas akcionāra vajadzībām, kurš tādā veidā finansējis pats savu akciju palielinājumu AS “ Norvik Banka”.

2013.gada 17.aprīlī SIA “Ošmaļi” tika pasludināta par maksātnespējīgu.  

“AS „Norvik Banka” nepiekrīt pirmās instances tiesas secinājumiem un tuvākajā laikā plāno pārsūdzēt minēto tiesas nolēmumu,” bankas viedokli medijiem pauž bankas Sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste Valda Ķipāne. „Šis ir tikai pirmās instances spriedums. Tas nav stājies spēkā un ir pārsūdzams.”

Bankas uzskata, ka pret to tiek vērsta mērķtiecīga kampaņa, lai novērstu uzmanību no vairākiem kriminālprocesiem, kuru ietvaros tiek vērtētas lietā iesaistīto SIA „Ošmaļi“ bijušo amatpersonu un ar tiem saistīto ieinteresēto personu darbības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti