Tiesa atstāj spēkā «Latvijas Hipotēkai» noteikto 50 000 eiro sodu par negodīgu komercpraksi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tiesa atstājusi spēkā Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) lēmumu par SIA “Latvijas Hipotēka” īstenoto negodīgo komercpraksi saistībā ar reversās nomas piedāvāšanu, par ko piemērots sods 50 000 eiro apmērā, informēja PTAC.

Administratīvā rajona tiesa ar 2021. gada 30. marta lēmumu ir noraidījusi SIA “Latvijas Hipotēka” pieteikumu atcelt PTAC lēmumu, ar kuru uzņēmumam uzlikts pienākumu izbeigt reversās nomas pakalpojuma piedāvāšanu patērētājiem, kā arī piemēroja soda naudu 50 000 eiro apmērā. Tiesas ieskatā finansiālās grūtībās nonākušām patērētāju grupām reversās nomas pakalpojums nebija piemērots, ņemot vērā, ka patērētāji neapzinājās iespējamās sekas.

Tiesa atzinusi, ka grūtībās nonākušie patērētāji vērsās pie “Latvijas Hipotēka”, lai saņemtu aizdevumu.

Tiem, kuriem pēc maksātspējas izvērtēšanas tika atteikts aizdevums, uzņēmums piedāvāja noslēgt reversās nomas līgumu – patērētājam piederošo nekustamo īpašumu par noteiktu summu pārrakstot uz “Latvijas Hipotēkas” vārda, proti, faktiski nopērkot, kaut patērētāji uzskatīja, ka saņem aizdevumu.

Tiesas ieskatā “Latvijas Hipotēka” pieļāvusi, ka aizdevums varētu arī netikt atmaksāts, nodrošinoties, lai šādās situācijās būtu ieguvēja. Pirkuma cenai ir izšķiroša nozīme, ja nekustamie īpašumi no patērētājiem tiek nopirkti par nesamērīgi zemāku cenu nekā to reālā vērtība.

Līdz ar to tiesa atzina, ka “Latvijas Hipotēkas” rīcība, piedāvājot pakalpojumu, ar kuru ir liela varbūtība pazaudēt mājokli vai atpirkt par daudz lielāku summu, neliecina par profesionālu rūpību un neatbilst vispāratzītai godīgai tirgus praksei.

PTAC 2019. gadā konstatēja negodīgas “Latvijas Hipotēkas” komercprakses pazīmes:

  • ilgstoši piedāvāti un slēgti reversās nomas līgumi ar tādiem patērētājiem, par kuriem nevarēja būt pārliecība, ka tie tuvākajā laikā sāks saņemt regulārus un pierādāmus ienākumus, lai spētu veikt nomas maksājumus un tuvākajā laikā vai nu atgriezt visu summu vienā maksājumā vai saņemt kredītu nekustamā īpašuma izpirkšanai;
  • patērētāji, kas nespēja savlaicīgi veikt nomas un citus maksājumus vai izpirkt īpašumu, tika pakļauti riskam zaudēt atpakaļpirkuma tiesības, tādējādi zaudējot nekustamo īpašumu, ko iepriekš “Latvijas Hipotēka” no patērētājiem iegādājās par tirgus vērtībai neatbilstoši zemu cenu – pusi no nekustamā īpašuma ātrās realizācijas vērtības (jeb zem 35% no nekustamā īpašuma tirgus vērtības);
  • “Latvijas Hipotēka” sniegusi patērētājiem nepilnīgu, neskaidru informāciju par pakalpojuma būtību un tā tiesiskajām sekām, savukārt būtisku informāciju par reversās nomas pakalpojumu slēpusi vai sniedza to neskaidri, nesaprotami, divdomīgi vai nepiemērotā laikā;
  • lielākoties šāds pakalpojums tika vērsts uz mazāk aizsargātiem patērētājiem, kuri nonākuši maksātspējas grūtībās, tādēļ augstākminētās prakses iespaidā patērētāji pieņēma vai varēja pieņemt sev neizdevīgus lēmumus, kurus nebūtu pieņēmuši, ja saņemtu atbilstošu informāciju un padomu.

PTAC aicina patērētājus būt vērīgiem, izvērtēt piedāvātā darījuma nepieciešamību, kā arī nesasteigt piedāvātā līguma parakstīšanu.

KONTEKSTS:

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" izpētījis shēmu, kurā cilvēki domāja, ka dodas pret ķīlu aizņemties no "Latvijas Hipotēkas", bet, kā izrādās, rezultātā pārdeva savu īpašumu. "Latvijas Hipotēkas" bizness bija ienesīgs – uzņēmuma apgrozījums 2018. gadā sasniedzis 1,7 miljonus eiro, bet peļņa – 234 tūkstošus eiro, rāda gada pārskats. Iepriekšējos trīs gadus viss ir gājis tikai augšup. Uz uzņēmuma kā turētāja vārda reģistrēti arī divi jauni un dārgi auto – 2014. gada "Mercedes Benz" un 2015. gada "Land Rover Range Rover Sport". "Re:Baltica" izpētīja arī to, kā attīstījās "Latvijas Hipotēkas" bizness un kā tas strādāja.

2019. gadā PTAC sodījis nebanku kreditētāju "Latvijas Hipotēka", piemērojot tam 50 tūkstošu eiro soda naudu, kā arī uzlicis par pienākumu izbeigt konstatēto negodīgo komercpraksi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti