Tiesa atceļ Konkurences padomes sodu Auto asociācijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šī gada 30.maijā Administratīvā apgabaltiesa atcēlusi Konkurences padomes (KP) lēmumu trīs gadus ilgušajā lietā, kurā KP bija sodījusi Auto asociāciju par it kā aizliegto vienošanos, kas vērsta uz auto remontdarbu veicēju konkurences ierobežošanu, un piemērojusi tai naudas sodu 10 429 eiro apmērā.

Kā aģentūru LETA informēja Auto asociācijas valdes loceklis Ingus Rūtiņš, tiesa savā lēmumā norādījusi uz būtiskām nepilnībām KP darbībās.

"Apgabaltiesas spriedums liek secināt, ka asociācijas ir tiesīgas aizstāvēt nozares uzņēmumu tiesības un intereses, tostarp ekonomiskās intereses, un šo interešu aizsardzība nerada Konkurences likuma pārkāpumu. Mūsu mērķis ir sakārtot neatkarīgo autoservisu tirgu, kur saskatām ļoti daudzas problēmas un nepilnības, tai skaitā arī ar nodokļu nomaksu. Šī mērķa sasniegšanā nekad neesam izmantojuši nelikumīgas vai kaitnieciskas darbības, tieši pretēji - esam KP vairākkārtīgi norādījuši, ka ir jāņem vērā visas norises un faktiskie apstākļi tirgū, nevis no tiem jānorobežojas," skaidroja Rūtiņš.

Tiesa arī norādījusi, ka KP nav noskaidrojusi tirgu raksturojošos tiesiskos un ekonomiskos datus, kā arī nav definējusi konkrēto tirgu un vienlaikus nav sniegusi nekādus pārbaudāmus un novērtējamus datus, kas ļautu novērtēt Auto asociācijas biedru ietekmi, teica Rūtiņš.

"Neskatoties uz to, ka konkrētajā lietā KP amatpersonas bija arī veikušas nepieteiktu inspekciju asociācijas telpās, KP nav pienācīgi noskaidrojusi visus būtiskos apstākļus lietā un nav ieguvusi pierādījumus, kas ļautu secināt, ka vienošanās, par ko iepriekš vēstīja KP, rada pietiekamu kaitējumu konkurencei, lai varētu atzīt, ka šī vienošanās ir uzskatāma par aizliegtu vienošanos pēc mērķa. Rezultātā tiesa savā spriedumā atzina, ka, lai pamatotu konkurences tiesību pārkāpumu, nepietiek ar KP viedokli, ir nepieciešams arī objektīvs tirgus apstākļu ekonomisks un tiesisks novērtējums, lai tiesa varētu pārliecināties par KP secinājumu pamatotību," atzīmēja Rūtiņš.

Kā aģentūrai LETA teica tiesas pārstāve Elīna Kalniņa, šo tiesas spriedumu var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā viena mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas dienas, kasācijas sūdzību iesniedzot Administratīvajā apgabaltiesā.

Savukārt KP pārstāve Paula Vilsone aģentūru LETA informēja, ka KP ir iepazinusies ar Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un nepiekrīt tajā minētajiem argumentiem. Tāpēc patlaban iestāde gatavo kasācijas sūdzību iesniegšanai Augstākajā tiesā.

Kā ziņots, 2014.gada 14.jūlijā KP pieņēma lēmumu sodīt Auto asociāciju par aizliegtu vienošanos, kas vērsta uz auto remontdarbu veicēju konkurences ierobežošanu, informēja KP pārstāve Inita Kabanova. Biedrībai piemērots naudas sods 10 429 eiro apmērā, kas ir 4% no tās iepriekšējā gada apgrozījuma.

KP lēmumā konstatēja, ka asociācijas biedri - lielākie jaunu automašīnu tirgotāji un pilnvaroto servisu īpašnieki Latvijā - asociācijā apsprieduši jautājumus, kas saskaņā ar Konkurences likumu katram uzņēmumam jārisina individuāli. Biedrība apspriestos komerciālos noteikumus par automašīnu servisu un apkopi saskaņojusi arī ar Latvijas Līzinga devēju asociāciju (LDDA), vienojoties par būtiskiem līzinga darījumu pamata noteikumiem, proti, ka operatīvā līzinga gadījumā automašīnas tehniskās apkopes un remontus iespējams veikt tikai attiecīgo automašīnu marku pilnvaroto pārstāvju servisos.

Auto asociācija ir auto nozares profesionālā organizācija Latvijā, kas apvieno mehānisko transportlīdzekļu ražotājus, mehānisko transportlīdzekļu komponenšu un rezerves daļu ražotājus, importētājus, pilnvarotos auto tirgotājus, autorizētos mehānisko transportlīdzekļu remonta un tehniskās apkopes pakalpojuma sniedzējus. Auto asociācijā ir 27 biedri, kuri pārstāv 45 automobiļu un motociklu ražotāju zīmolus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti