Termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai varētu dubultot nekustamā īpašuma iegādes vērtību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nākotnē varētu dubultot nekustamā īpašuma iegādes vērtību termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) saņemšanai, to nosakot vismaz 500 000 eiro pašreizējo 250 000 eiro vietā.

To paredz Iekšlietu ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu pret nekustamā īpašuma iegādi vai ieguldījumu veikšanu.

Gala lēmumus šajā jomā otrdien, 10. martā, plāno pieņemt valdības sēdē.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

"Domājams, būs piedāvājums sašaurināt šīs programmas izmantošanu,

tātad ejam virzienā uz TUA programmas ierobežošanu.

Tas nozīmē, ka varētu būt tā, ka nekustamā īpašumā jāiegulda 500 000 eiro minimālā summa, lai nejauktu vietējo mājokļu tirgu. Otrs variants - ieguldīt uzņēmējdarbībā ar vismaz 50 nodarbinātajiem un 50 miljonu apgrozījumu,” žurnālistiem norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

KONTEKSTS:

Laikā no 2010. gada 1. jūlija līdz 2019. gada 30. jūnijam investīciju programmas ietvaros Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir saņēmusi vairāk nekā 19 000 personu, tajā skaitā 7 735 investoru un 11 386 viņu ģimenes locekļu iesniegumus termiņuzturēšanās atļauju pieprasīšanai. Šajā laika posmā izsniegtas 18 618 termiņuzturēšanās atļaujas. 177 investoriem atļauja atteikta, bet anulētas 1633 investoriem izsniegtās termiņuzturēšanās atļaujas.

Savukārt nerezidentu ieguldījumi, kas saistīti ar TUA saņemšanu, no 2010. gada 1. jūlija līdz 2019. gada 30. jūnijam bija 1,5 miljardi eiro. Vairums no tiem – nekustamo īpašumu biznesā.

Ar laiku, Latvijas ekonomiskajai situācijai uzlabojoties, kā arī programmas nosacījumiem kļūstot stingrākiem, termiņuzturēšanās atļauju nozīme ārvalstu kapitāla piesaistē ir mazinājusies. Un tās kopumā vairs nav motivējošs instruments, secinājusi Iekšlietu ministrija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti