Dienas ziņas

Iecavas novadā sāk balsošanu par teritoriālo reformu

Dienas ziņas

"Saskaņa" gatava ārkārtas vēlēšanām Rīgā

Pagarina iesniegšanu līdz 9. jūnijam

Termiņu obligāto ienākumu deklarāciju iesniegšanai pagarina līdz 9. jūnijam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līdz 9. jūnijam tiek pagarināts obligāto gada ienākumu deklarāciju iesniegšanas termiņš. Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina izmantot šo pagarinājumu. Šogad deklarācija obligāti jāiesniedz ikvienam, kurš mainītās nodokļu sistēmas dēļ ir palicis parādā valstij, un pēc lielās aktivitātes ir skaidrs, ka tādu vēl ir ļoti daudz.

VID informēja, ka no šī gada obligāti gada ienākumu deklarācijas ir jāiesniedz arī tiem iedzīvotājiem, kuriem saistībā ar progresīvās nodokļa likmes vai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu ir radusies nodokļa starpība, kas jāpiemaksā valsts budžetā.  

Aktīvā iedzīvotāju interese un ievērojamās rindas klientu apkalpošanas centros liecina, ka joprojām ir pietiekami liela sabiedrības daļa, kas vēlas, taču nav paguvuši aizpildīt savu gada ienākumu deklarāciju. Visticamāk, tas saistīts ar vērienīgajām izmaiņām nodokļu jomā, kas stājās spēkā šogad nodokļu reformas ietvaros.

Apzinot situāciju, VID vēlas pēc iespējas mazināt laiku, kurš, novēloti iesniedzot deklarāciju klātienē, varētu būt jāpavada gaidot.

Kā novēroja LTV, pirmdien, 3. jūnijā, VID centrālajā ēkā Mežaparkā emocijas bango. Daudzi atlikuši deklarācijas iesniegšanu uz pēdējo brīdi un nu stāv rindā jau stundām. Šis gads ir īpašs, jo daudziem strādājošajiem saistībā ar progresīvās nodokļa likmes vai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu ir radusies nodokļa starpība, kas jāpiemaksā valsts budžetā.

Maija beigās, tuvojoties deklarācijas iesniegšanas termiņa beigām, 80 tūkstošiem iedzīvotāju nosūtīts atgādinājums, ka deklarācija joprojām nav iesniegta.  Līdz šim 88% gada ienākumu deklarāciju ir iesniegtas elektroniski. Līdz 31. maijam bija saņemtas gandrīz 830 tūkstoši deklarāciju, un lielākā daļa iesniedzēju bija nevis parādā valstij, bet tieši otrādi – saņems no budžeta nodokļu pārmaksu.

Savukārt, ja personas kopējie gada ienākumi pārsniedz 55 000 eiro, deklarācija obligāti jāiesniedz līdz šī gada 1. jūlijam.

Ir noteikts personu loks, kas nodokļa starpību valsts budžetā varēs iemaksāt vēlāk. Proti, 2018. un 2019. gada ienākumu deklarācijā aprēķinātās nodokļa samaksas termiņš tiks atlikts līdz 2020. gada 1.decembrim tām personām, kuru ar nodokli apliekamie gada ienākumi atbilst šādiem nosacījumiem:

  • 2018.gadā tie nepārsniedz 55 000 eiro, bet 2019.gadā – 62 800 eiro;
  • tie ir saņemti tikai Latvijā;
  • no tiem izmaksas vietā ir ieturēts nodoklis;
  • tiem ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumus (piemēram, algota darba ienākumi, autoratlīdzība, pensijas, darbnespējas pabalsti, ienākumi no uzņēmuma līguma, ja persona nav reģistrējusi saimniecisko darbību u.c.).

Tās personas, kurām izpildīsies minētie nosacījumi, VID informēs par samaksas termiņu EDS, bet personas, kuras nav EDS lietotāji - ar pasta sūtījumu uz adresi.

Tāpat budžetā piemaksājamo IIN summu var samazināt vai pilnībā izlīdzināt, pievienojot gada ienākumu deklarācijai čekus, kvītis vai bankas maksājuma uzdevumu vai konta izrakstu par attaisnotajiem izdevumiem. Bez tam, ja persona, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2018. gadu un turpmākajiem gadiem, konstatē, ka aprēķinātā nodokļa piemaksas summa nepārsniedz 1 (vienu) eiro, to neuzskata par nodokļa parādu un valsts budžetā tā nav jāiemaksā.

Visos pārējos gadījumos nodokļa starpība ir jāiemaksā valsts budžetā līdz šī gada 17. jūnijam ieskaitot. 

Savukārt tie iedzīvotāji, kuriem gada ienākumu deklarācijas iesniegšana nav obligāta, deklarāciju par 2018. gadu var iesniegt jebkurā laikā līdz pat 2022. gada 16. jūnijam.

VID aicina ikvienu nodokļu maksātāju iesniegt deklarāciju elektroniski, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), jo tas ir daudz ērtāk, ātrāk un vienkāršāk.  To iespējams izdarīt ne tikai VID klientu apkalpošanas centros, bet arī Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros visā Latvijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti