Rīta Panorāma

Vācijas brīvie demokrāti atbalsta jaunās koalīcijas līgumu

Rīta Panorāma

Intervija ar tieslietu ministru (JKP) Jāni Bordānu

Telaviva – dzīvošanai dārgākā pilsēta pasaulē0612_Telaviva_a

Telaviva pirmoreiz atzīta par pasaules dārgāko lielpilsētu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izraēlas pilsēta Telaviva ir pirmoreiz atzīta par dzīvošanai dārgāko lielpilsētu pasaulē, augošai inflācijai kāpinot dzīvošanas izmaksas visā pasaulē, liecina trešdien publicēts pārskats.

Telaviva ir pakāpusies par piecām pozīcijām Pasaules dzīvošanas izmaksu indeksā (Worldwide Cost of Living Index), kuru sastādījis britu pētniecības un analīzes uzņēmums "Economist Intelligence Unit" (EIU), salīdzinot preču un pakalpojumu cenas ASV dolāros 173 lielpilsētās. 

Dārdzības pieaugumu Telavivā nodrošinājusi Izraēlas nacionālās valūtas šekeļa augstā vērtība pret ASV dolāru, kā arī transporta un pārtikas cenu kāpums.

Otro un trešo vietu indeksā dalīja Parīze un Singapūra, bet nākamās vietas ieņēma Cīrihe un Honkonga. Ņujorka bija sestajā vietā, Ženēva – septītajā, Kopenhāgena – astotajā, Losandželosa – devītajā, bet Osaka – desmitajā vietā.

Pērn šajā indeksā pirmās trīs vietas dalīja Parīze, Cīrihe un Honkonga. 

Šī gada indeksam dati tika vākti augustā un septembrī, kad pieauga kravu pārvadājumu un preču cenas. Tie rāda, ka vidējās cenas vietējās valūtās pieaugušas par 3,5%, kas ir straujākais inflācijas līmenis pēdējos piecos gados.

Sociālie ierobežojumi Covid-19 pandēmijas dēļ "ir traucējuši preču piedāvājumu, novedot līdz [preču] trūkumam un augstākām cenām", sacīja EIU pasaules dzīvošanas izmaksu pārzine Upasana Duta.

"Mēs varam skaidri redzēt šo ietekmi šī gada indeksā, kur benzīna cenu pieaugums ir sevišķi izteikts," viņa sacīja.

Teherāna šajā indeksā ir pakāpusies no 79. uz 29. vietu, jo ASV sankcijas pret Irānu ir izraisījušas preču trūkumu un cenu pieaugumu. Damaska tika atzīta par dzīvošanai lētāko pasaules lielpilsētu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti